Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

  • Remodelling and Extension of La Bonaigua Sports Complex

Memory

El projecte aborda la intervenció sobre unes instal·lacions esportives construïdes l’any 1976, amb una piscina afegida deu anys més tard. El conjunt preexistent plantejava greus disfuncions des d’un punt de vista del trànsit i les comunicacions, tant d’ordre intern com amb els elements de l’entorn. La proposta inicial plantejava la construcció d’un pavelló poliesportiu al costat de les instal·lacions preexistents, però la intervenció definitiva actua sobre tots els elements del vell pavelló, per mitjà de l’afegit de nous elements arquitectònics o bé la recuperació d’altres elements que eren obsolets des d’un punt de vista funcional. Es construeix un nou edifici que actua com a intercanviador de transport. La intervenció té en compte dues consideracions bàsiques: la que relaciona el nou complex esportiu amb el seu entorn immediat, i l’articulació i la coherència dels diferents components funcionals que l’integren.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

El nou centre esportiu de la Bonaigua és un projecte originalment guanyador d'un concurs convocat el 1996 per l'Ajuntament de Sant Just Desvern, a Barcelona. La nostra proposta, lluny de situar-se al nou emplaçament que es suggeria, abandonant el complex obsolet existent, s'arrisca a colocar-s'hi damunt per tal de solucionar l'accessibilitat del conjunt. D'aquesta manera es recupera, a més, l'antic complex amb un edifici que funciona com un intercanviador de transport, que es connecta amb l'entorn, amb el passeig i el futur parc, i uneix les diferents peces entre si amb un nou ascensor i rampes. Aquesta connexió dona sentit a la situació actual de l'edifici com a futura porta del parc, marcada amb les dues grans encavallades que apareixen a la coberta. Lluny d'una voluntat de mimetisme, fragmentació i integració, la nostra proposta ha volgut, amb la densitat, escala i rotunditat de la intervenció, requalificar un entorn caòtic, un lloc límit on allò urbà es barreja amb el món rural. L'edifici s'ha pensat amb una lògica estructural i constructiva condicionada per un terreny dolent: la coberta queda sostinguda per dues grans encavallades exteriors que ens permeten reduir el volum exterior a l'estrictament útil. Suportades per 4 pilars que trepitgen amb cura les instal·lacions existents, l'estructura de la pista gira 90º i aprofita la fonamentació existent en un extrem alhora que l'altre s'entrega a una encavallada que suporta les noves grades i tanca els vestuaris. Cada element, estructura, instal·lacions i tancaments, es munten a l'obra i es deixen vistos per tal de marcar la seva independència. Els materials utilitzats insisteixen en la definició d'un interior dens. El policarbonat difumina la llum en pista, passadissos i vestidors per construir una atmosfera de fluid dens que ompli el gran buit de la sala poliesportiva. El totxo esmaltat blau obscur absorbeix la llum aportant profunditat i reflexes.

Author: Coll-Leclerc Arquitectos

Authors

On the Map