Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

The Sant Gregori School in Barcelona was built in 1972 in Collserola. The original project was laid out on terraces of the land, staggering the slabs. The integration of its section is attractive, as well as the fluidity of its interior, but it currently has serious accessibility and evacuation difficulties, a lack of facilities suitable to current standards and, in addition, it is a school that lacks pre-school education (3 to 6 years). Therefore, the assignment focused on the reform, improvement and expansion of the facilities of the current teaching centre, and on moving the children's classrooms, currently in Arimón Street. The expansion foresees the construction of an underground car park, 6 classrooms for the pre-school cycle (3 to 6 years old), 6 additional primary classrooms and a music school that will equip the centre with a new multipurpose room (gymnastics-shows) with a capacity of up to 300 people. The starting urban planning requirements were: - Set back the building (to not create a façade on Carles Riba Street). - Unitary intervention, not fragmented. - Occupy the natural space of the rest of the plot as little as possible. -To not extend to the high elevations of the plot. In addition, we add that the intervention should be minimal in appearance; it would be an operation of occupying voids, emptying and filling again, replacing floors in poor condition, creating multipurpose spaces, using the roofs as playing areas that allow children to be separated by ages. The school had a natural outdoor reception area with 3 pine trees that we set out to preserve and enhance. Around this courtyard and replacing the first terrace on which the school is located, we have built a new semi-underground administration (control and reception) which allows connecting the old building from street level with a lift. To the east, a multipurpose room (sports and entertainment) with a cover that is a basketball court. This layout is closed to the west with a grandstand-staircase that creates an agora, an outdoor public space covered by the three pines, which connects to the stage of the multipurpose room thanks to a large sliding door. Therefore, the spaces are linked, and the stage can pivot and serve inside or outside the agora. The result is a new welcoming space where parents or children can wait, play or perform shows. It is a space that is not bounded by walls but continues towards the interior of the building, giving it greater depth especially in the afternoon with the illuminated administration. The rest of the volumes are placed to the west, restoring the profile of the excavated mountain, receding and staggered, creating playing terraces and connecting to the old school to facilitate its evacuation. Children's classrooms on the ground floor, primary school on the first floor and music school on floors 2 and 3, a dislocated volume of two floors that is placed over the kindergarten and primary classrooms, covered in anthracite Zinc. At first floor level, the new roofs are finished with green Composan, connecting all the spaces longitudinally with great fluidity. The building has obtained an "A" energy rating. The entire face exposed to the south is protected by flights or by a lattice of pine wood that protects the classrooms from direct sunlight. In the same way, the basketball court above the multipurpose room is surrounded by Rivisa galvanised mesh through which climbing plants will climb.

Author: Coll-Leclerc Arquitectos

The intervention should be minimal in appearance, it should be an operation of filling holes, emptying and filling them again, of replacing terraces, creating multipurpose spaces, using decks as playing spaces. The school has a natural outdoor reception area with 3 pine trees that we set out to preserve and enhance. Around this courtyard and replacing the first terrace on which the school is located, we built a new semi-underground administration (control and reception) which serves to connect, by elevator, the old building from street level. To the east, there is a multipurpose room (sports and shows) with a cover that is a basketball court. This arrangement is closed to the west with a step-staircase that creates an agora, an outdoor public space covered by the three pines, which connects to the stage of the multipurpose room thanks to a large sliding door. Therefore, the spaces are linked, and the stage can pivot and serve both inside and outside the agora. The result is a new outdoor reception space where parents or children can wait, play or perform shows. It is a space that is not bounded by walls but continues towards the interior of the building giving it greater depth, especially in the afternoon with the illuminated administration. The building has obtained an "A" energy rating.

Author: Coll-Leclerc Arquitectos

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Sant Gregori School

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc

    Sant Gregori School

    The Sant Gregori School in Barcelona was built in 1972 in Collserola. The original project was laid out on terraces of the land, staggering the slabs. The integration of its section is attractive, as well as the fluidity of its interior, but it currently has serious accessibility and evacuation difficulties, a lack of facilities suitable to current standards and, in addition, it is a school that lacks pre-school education (3 to 6 years). Therefore, the assignment focused on the reform, improvement and expansion of the facilities of the current teaching centre, and on moving the children's classrooms, currently in Arimón Street. The expansion foresees the construction of an underground car park, 6 classrooms for the pre-school cycle (3 to 6 years old), 6 additional primary classrooms and a music school that will equip the centre with a new multipurpose room (gymnastics-shows) with a capacity of up to 300 people. The starting urban planning requirements were: - Set back the building (to not create a façade on Carles Riba Street). - Unitary intervention, not fragmented. - Occupy the natural space of the rest of the plot as little as possible. -To not extend to the high elevations of the plot. In addition, we add that the intervention should be minimal in appearance; it would be an operation of occupying voids, emptying and filling again, replacing floors in poor condition, creating multipurpose spaces, using the roofs as playing areas that allow children to be separated by ages. The school had a natural outdoor reception area with 3 pine trees that we set out to preserve and enhance. Around this courtyard and replacing the first terrace on which the school is located, we have built a new semi-underground administration (control and reception) which allows connecting the old building from street level with a lift. To the east, a multipurpose room (sports and entertainment) with a cover that is a basketball court. This layout is closed to the west with a grandstand-staircase that creates an agora, an outdoor public space covered by the three pines, which connects to the stage of the multipurpose room thanks to a large sliding door. Therefore, the spaces are linked, and the stage can pivot and serve inside or outside the agora. The result is a new welcoming space where parents or children can wait, play or perform shows. It is a space that is not bounded by walls but continues towards the interior of the building, giving it greater depth especially in the afternoon with the illuminated administration. The rest of the volumes are placed to the west, restoring the profile of the excavated mountain, receding and staggered, creating playing terraces and connecting to the old school to facilitate its evacuation. Children's classrooms on the ground floor, primary school on the first floor and music school on floors 2 and 3, a dislocated volume of two floors that is placed over the kindergarten and primary classrooms, covered in anthracite Zinc. At first floor level, the new roofs are finished with green Composan, connecting all the spaces longitudinally with great fluidity. The building has obtained an "A" energy rating. The entire face exposed to the south is protected by flights or by a lattice of pine wood that protects the classrooms from direct sunlight. In the same way, the basketball court above the multipurpose room is surrounded by Rivisa galvanised mesh through which climbing plants will climb.
  2. FAD Award

    Shortlisted. Category: Architecture

    FAD Award

    Sant Gregori School

    Coll-Leclerc Arquitectos, Jaime Coll López, Judith Leclerc