Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

Graduat en 1984 per l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB-UPC)Especialització en Construcció. Doctor arquitecte amb la tesi doctoral “Principals factors socioeconòmics que incideixen sobre l’arquitectura. El cas del modernisme català i la seva època “.
El 1986 crea el seu propi despatx.
Membre fundador de l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya, ESARQ-UIC.
President dels Consells de l’Escola (1996-1999). Professor de projectes de 4ª curs (des de 2008).
Director de l’assignatura de 4t curs d’Arquitectura i Sostenibilitat (des de 2010).
Director de la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient, CEIM-UIC.
Membre fundador de l’Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (AuS-COAC).
President GBC-Espanya (Institució espanyola que representa els Institucions internacionals “International Initiative for a Sustainable Built Environement -IISBEE- i World Green Building Council -WGBC-).”
Avaluador d’articles d’investigació relacionades amb la Industrialització i el Medi Ambient, en diverses editorials científiques.
Des de 1996 és membre de jurats en tesis, concursos i projectes. Imparteix cursos, conferències, tallers i màsters en escoles d’arquitectura i institucions, lligades a la sostenibilitat i industrialització, tant a Catalunya com a Espanya i l’estranger.

Works (5)

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology (8)

 1. Bloc d'Habitatges Incosa Pau Casals

  Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier, Josep Maria Salarich i Molist, Andreu Solano i Noguera

  Bloc d'Habitatges Incosa Pau Casals

  Al trapezi de les antigues hortes del desviat riu Güell es va cosir (1989-95) la Devesa amb Santa Eugènia, sobre un litigiós i antic pla de gran intensitat, posteriorment ebaixada per l’urbanisme democràtic. El nou barri de blocs i amplis espais lliures és el segon dels principals creixements urbans de nou encuny, amb resultats arquitectònics desiguals. Aquesta peça delinea una planta ordenada, sense patis i de peces sempre exteriors, amb aportacions en la integració de l’àtic, en el paper de la volada com a part del volum i en la nitidesa d’un front d’obertura total.
 2. Piscina coberta PCO-3

  PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Piscina coberta PCO-3

  El projecte, com a equipament públic, pretén, d’una banda, tenir la presència que li és pròpia, configurant i consolidant, des de l’accés, l’espai urbà existent, i d’altra banda, a la façana oposada, dialogar -tant des de l’interior, com des dels espais esportius exteriors com l’espai natural del riu; així doncs el propi edifici, es planteja com un espai de transició entre l’espai ciutat i el riu Segre. La llum natural és objectiu principal; el projecte es desenvolupa des de la llum. Tot l’equipament es construeix amb sistemes industrialitzats, garantint un espai diàfan i una ràpida i fàcil posada en obra. El gran espai de piscines es cobreix amb unes grans plaques TT que incorporen, des de la seva fabricació, uns lluernaris que permetin una llum uniforme cap a l’interior de l’espai. L’envolupant de la façana Sud està composta d’una doble pell de policarbonat, combinada amb obertures practicables que aconsegueixen una ventilació natural. Uns panells de formigó pintats amb lluernaris, componen la façana Nord. Les instal·lacions de l’edifici produeixen energia renovable a partir de calderes de biomassa.
 3. Dwellings in Manresa

  PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Dwellings in Manresa

  S’ha estructurat la proposta d’edificació i d’ordenació dels espais a partir de la consideració de múltiples punts de vista i de confrontació amb la ciutat existent. Estratègies: La relació amb la ciutat “alta” que fa que les cobertes i els diferents tractaments de paviments i nivells dels espais oberts constitueixin una “façana horitzontal” que ha de tenir la mateixa força i intenció urbana de les altres façanes. Amb aquest objectiu es proposen cobertes verdes amb sistema aljúb. La relació amb el carrer St. Ignasi, que es vol impulsar com una via d’accés principal a la ciutat: el projecte planteja, respecte a aquest carrer, una organització tipològica i de façana amb un ritme i una alineació constant, per tal de aconseguir generar un conjunt d’edifici que siguin un clar límit urbà. La relació amb el carrer Montserrat, on es planteja una edificació que interpreta el teixit preexistent, en las seves irregularitats, en el seu parcel·lari menut.
 4. Ampliació de l’escola Teresianes-Ganduxer

  PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Ampliació de l’escola Teresianes-Ganduxer

  El repte principal va ser plantejar una ampliació en un entorn protegit, on la presència d’un primer edifici projectat per Antoni Gaudí inundava el conjunt. Es van estudiar varies ubicacions de la nova construcció i es va decidir situar la ampliació en el lloc més adequat per no afectar la visibilitat de l’edifici Gaudí. El nou volum respecte l’alçada i distàncies dels edificis colindants i es lliga funcionalment al pavelló esportiu existent. L’edifici havia de parlar del seu temps, sense donar l’esquena a les textures pròpies del edifici existent, així doncs s’ha optat per una façana teixida ceràmica, que fa de gran gelosia, cap el carrer i elements lleugers i lluminosos cap l’interior de l’escola. Aquesta doble pell que tamitza tèrmica i lumínicament l’interior permet una llibertat i flexibilitat en la distribució de les finestres i els elements opacs necessaris funcionalment.
 5. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Shortlisted
  Dwellings in Manresa

 6. Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  2BMFG Arquitectes, PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Àgata Buxadé i Fortuny, Ramon Ferrando, Carles Gelpí i Arroyo, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Es proposen uns volums de geometria clara i neta que fan de mediadors entre el traçat viari de la ciutat i el recinte hospitalari i posen en relleu el caràcter institucional dels edificis. Es preveu una pell ceràmica, tecnològica i amb una perforació contínua de la mateixa gamma cromàtica que els pavellons històrics de l’hospital modernista. S’han estudiat acuradament els fluxos de relació entre usos, es projecta per a escurçar els recorreguts més freqüents, segregar aquells incompatibles i aportar espais d’interrelació amplis, ben il·luminats, que permetin les trobades entre els diferents equips de treball. Aquestes mesures ens han permès construir menys superfície de la prevista fins i tot mantenint el programa funcional comanda.
 7. Escala d'evacuació en el recinte protegit Teresianes Ganduxer

  PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Escala d'evacuació en el recinte protegit Teresianes Ganduxer

  El projecte va suposar un treball detallat per a explicar i acordar amb patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona el seu impacte, la seva fluïdesa amb l’existent i la seva definició per a integrar-se amb el pavelló projectat i construït per Gaudí. Després d’analitzar l’estructura del Pavelló i estudiar les diferents possibilitats d’ubicació de l’escala d’evacuació, es va proposar una escala per l’exterior, delimitant-la a la crugia central de la façana lateral, amb l’interès de respectar la modulació existent. La seva posició coincideix amb el final d’un passadís interior que dona accés a totes les aules i connecta longitudinalment amb una segona escala. Es pren com a referència el volum d’accés de l’edifici Gaudí i d’algunes de les seves gelosies, els seus ritmes, transparència i textura. El projecte proposa un volum i tancament amb una composició ceràmica tradicional en gelosia, amb l’exprés interès que a través d’ella es visualitzi la façana del pavelló existent i pugui comprendre’s els diferents períodes d’intervenció. L’escala està pensada amb elements metàl·lics prefabricats assemblats en obra. El projecte estudia amb tot cuidat la visió del “Edifici Gaudí”, tant des de l’exterior del recinte com des de l’interior. La proposta permetia el pas en tot el seu contorn, així com dignificar un espai residual del col·legi.

Archive (5)

 • Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Drawing

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

 • Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Drawing

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

 • Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Drawing

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

 • Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Drawing

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

 • Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

  Drawing

  Institut de Recerca i Investigació Sant Pau

Bibliography (35)

Societies

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.