Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Joan Forgas i Coll

Memory

Ha sigut professor a l’ETSAV, Universitat Politècnica de Catalunya, entre 1988-2004. També ha exercit com professor convidat a diferents masters, cursos de postgrau, cicles de conferencies i tribunal de PFC en diverses universitats nacionals i internacionals. Ha estat igualment membre de diferents jurats, comissions i premis d’arquitectura tan a títol personal com en representació de diverses institucions. 1990 – 2019 Soci fundador de Forgas Arquitectes

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Riudellots Industrial Warehouse

  Joan Forgas i Coll, Teresa Gimeno, Amàlia Pascual, Anton Maria Salvadó i Cabré

 2. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Buildings of new plant for private use

  FAD Award

  Riudellots Industrial Warehouse

  Joan Forgas i Coll, Teresa Gimeno, Amàlia Pascual, Anton Maria Salvadó i Cabré

 3. Headquarters of the Osona Branch of the Architects' Association of Catalonia (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Headquarters of the Osona Branch of the Architects' Association of Catalonia (COAC)

  El projecte assumeix com a prioritat la configuració de la plaça per la seva cara nord, tot prenent com a referència els edificis que la tanquen per les tres cares restants: la catedral, el vell edifici del Museu Episcopal i un petit edifici d’habitatges. El solar fa cantonada amb un carrer lateral i estava ocupat per una edificació, la tanca del convent de les Sagramentàries i el cos dels dormitoris d’aquest convent. S’opta per enderrocar la vella edificació i construir un volum de nova planta que completi la plaça i assumeixi el caràcter representatiu propi del seu ús. El nou edifici prolonga el mur del carreró lateral i s’obre cap a la plaça, generant la nova façana. L’elecció dels materials garanteix l’estatut de la nova construcció enfront de l’entorn monumental: revestiments de pedra, estucats i gelosies de fusta, seguint procediments constructius propis de la tradició arquitectònica moderna.
 4. FAD Award

  Finalist. Category: Architecture

  FAD Award

  Headquarters of the Osona Branch of the Architects' Association of Catalonia (COAC)

  Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 5. Rehabilitació del Teatre Kursaal

  Víctor Argentí i Salvadó, Marta Bosch, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 6. Barcelona South Power Station

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  Barcelona South Power Station

  La central de generació d’energies de la Zona Franca de Barcelona és una central pionera al sud d’Europa pel que fa a la producció i ús sostenible de l’energia gràcies a diverses tecnologies d’alta eficiència. Proporciona energia a una xarxa de distribució de fred /calor a partir de l’aprofitament del fred residual de la planta de regasificació del port de Barcelona i de la biomassa procedent de la poda urbana. A la vegada també permet injectar electricitat auto generada a la xarxa. La proposta arquitectònica completa el programa industrial i d’ oficines amb espais destinats a mostrar al públic els processos de producció a través d’un recorregut de visita a les instal·lacions. Aquest circuit serveix també per configurar les façanes, tractades com una doble pell que podem recórrer per l’interior. D’aquesta forma l’embolcall de l’edifici pren un caràcter educatiu, formatiu i de divulgació dels valors mediambientals i de sostenibilitat en què es basa l’activitat de la central d’energies.
 7. New Stone and Metal Working Shop in the Faculty of Fine Arts of the UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

  New Stone and Metal Working Shop in the Faculty of Fine Arts of the UB

  El nou taller de pedra i metalls de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelonaés la primera fase de l’ampliació i millora de les actuals instal·lacions que es troben en el Campus de la Diagonal. Aquest taller es desenvolupa en planta baixa i té un caràcter gairebé industrial, en coherència amb les activitats i la maquinària que acull (forns de fosa i forja, brunyit de metalls, tall i polit de pedra). Aquestes activitats requereixen l’accés directe de camions a l’interior, ponts grua i sistemes d’extracció i filtratge d’aire per evitar l’emissió de substàncies contaminants a l’atmosfera. L’edifici s’ha estructurat en dues bandes: un gran espai industrial en un costat i a l’altre els espais de petites dimensions: aules, oficines i serveis. El taller té doble altura amb entrades de llum a la franja superior. L’estructura és metàl·lica i tant la coberta com les façanes són de planxa per simplificar el sistema constructiu i afavorir la lectura unitària de l’espai interior.
 8. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  New Stone and Metal Working Shop in the Faculty of Fine Arts of the UB

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

 9. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Barcelona South Power Station

  Forgas Arquitectes, Joan Forgas i Coll, Dolors Ylla-Català i Puigrefagut

Bibliography

Societies