Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Manuel de Solà-Morales i Rubió

 • Manuel de Solà-Morales i Rubió

Memory

Nascut a Vitòria el 8 de gener de 1939, fill del també arquitecte Manuel de Solà-Morales i Rosselló. Doctorat com a arquitecte per l'escola d'Arquitectura de Barcelona, va ser deixeble de Quaroni a Roma i de Sert a Harvard. Arquitecte y urbanista, dedicat especialment als problemes de disseny urbà. Llicenciat en Ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona i màster en City Planning per la Universitat de Harvard. Professor i catedràtic d'urbanisme de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, va ser director d'aquesta des de 1994 a 1998. Fundador i director des del 1968 del Laboratori d'Urbanisme de Barcelona. Va impartir cursos de disseny urbà a les universitats de Cambridge, Hàrvard, Nova York, Lisboa, Nàpols, Santiago de Xile, Delft, Venècia, Mèxic, Caracas i Porto Alegre. L'any 1979 fou membre fundador i primer president de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), entitat vinculada a l'Institut d'Estudis Catalans. Ha estat editor de la col·lecció “Materiales de la ciudad” i “Ciencia Urbanística” de l’editorial Gustavo Gili, fundador i redactor d’”Arquitecturas Bis” i d'“UR-Urbanismo”, publicació del Laboratori d’urbanisme. Ha estat col·laborador a múltiples publicacions d’arquitectura nacionals e internacionals. Oficina professional en Barcelona influent en l'urbanisme de Barcelona, en els treballs relacionats amb els Jocs Olímpics de 1992, i especialment en les idees per la transformació del front marítim i la realizació del Moll de la Fusta (1981-84). Realització de projectes urbans en diferents ciutats (Berlín, Salzburg, Nàpols, Rotterdam, Amberes, Santo Domingo, Salónica, Almere, etc.). Dissenyador i productor de "URBATAS" (1994). Va morir el 27 de febrer de 2012 a Barcelona.

Source: Arxiu Històric del COAC

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Muntaner-Avenir Apartment Building

  Manuel de Solà-Morales i Rosselló, Manuel de Solà-Morales i Rubió

  Muntaner-Avenir Apartment Building

  La disposició dels habitatges adopta una solució que transcendeix les tipologies habituals llegades per la tradició. Tots els habitatges tenen façana al pati interior de l’illa de cases, que ofereix la millor assolellada per a les sales d’estar. Els dormitoris formen un cos separat, alineat amb els dos carrers, connectat al cos interior per uns llargs passadissos. Tots dos cossos queden separats per un pati obert que abasta tot l’edifici d’extrem a extrem. Els passadissos prenen una importància més gran en la distribució dels habitatges, ja que disposen de molta llum natural i atorguen un caràcter més obert a l’espai residual central.
 2. FAD Award

  Finalist. Category: Architecture

  FAD Award

  Muntaner-Avenir Apartment Building

  Manuel de Solà-Morales i Rosselló, Manuel de Solà-Morales i Rubió

 3. L'Illa Diagonal

  José Rafael Moneo Vallés, Manuel de Solà-Morales i Rubió

  L'Illa Diagonal

  L’edifici és el resultat d’una operació unitària sobre una illa de cases privilegiada, amb 300 metres de façana sobre l’avinguda Diagonal, una de les principals artèries de trànsit de la ciutat. La resposta morfològica de Moneo i Solà-Morales parteix d’una voluntat de respectar la tradicional illa de cases de l’Eixample, però també d’assumir el caràcter discontinu de l’edificació oberta, propi de la zona. L’edifici trenca l’escala de la seva dimensió per mitjà de la fragmentació dels volums i per l’estudi de les visuals en biaix, mentre que assegura la unitat a través del caràcter repetitiu de les obertures i dels revestiments de pedra de la façana. El conjunt adapta el seu perímetre als carrers perimetrals i renuncia a l’ortogonalitat. El resultat és una metàfora sobre la mateixa ciutat condensada en un sol edifici, la volumetria del qual és un reflex dels accidents que pateixen les edificacions a l’hora de juxtaposar-se dins una continuïtat urbana.
 4. Moll de la Fusta Quay

  Manuel de Solà-Morales i Rubió

  Moll de la Fusta Quay

 5. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Architecture

  FAD Award

  L'Illa Diagonal

  José Rafael Moneo Vallés, Manuel de Solà-Morales i Rubió

 6. Torre-Sana Sector Planning Project

  Manuel de Solà-Morales i Rubió

 7. FAD Award

  Shortlisted. Category: City and Landscape

  FAD Award

  Torre-Sana Sector Planning Project

  Manuel de Solà-Morales i Rubió

Bibliography