Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Alfons Soldevila Barbosa

Memory

Arquitecte. Titulat el 1967 i Doctor el 1987 per l’ETSAB i professor titular de la mateixa. El 1964 inicià la seva carrera professional en col·laboració amb Ramon Artigues fins el 1970. A partir de 2008 funda despatx amb Alfons Soldevila Riera i David Soldevila Riera. La seva obra es centra en l’habitatge experimental. Realitzà entre d’altres obres com la seva pròpia casa al Mas Ram de Badalona (1971) i les cases MR3 a Arbúcies i Matadepera i MR6 a Alella

Source: Arxiu Històric del COAC

títol d’Arquitecte 1967, Doctor Arquitecte per l'ETSAB (UPC), 1987. Professor Titular de Projectes Arquitectònics. Professor del Projecte final de carrera i President de Tribunal, Professor del Màster i doctorat en Projectes arquitectònics de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (UPC), Professor de Màster i Doctorat de Projectes Arquitectònics per l’Escola d’Arquitectura de la Salle (Universitat Ramón Llull de Barcelona). Professor convidat en nombroses universitats a nivell internacional, Estats Units, França, Italià, Suïssa, Suècia, Noruega, Xile, Argentina, Perú i Xina.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Casa Bell-Lloc

  Ramon Artigues Codó, Alfons Soldevila Barbosa

  Casa Bell-Lloc

 2. MR-1 Houses

  Miquel Donada i Gaja, Josep Maria Massot i Beltran, Alfons Soldevila Barbosa

  MR-1 Houses

  Es tracta d’una construcció econòmica feta amb materials no econòmics, als quals s’ha buscat treure’n el màxim rendiment. Són dos mòduls de forma paral·lelepipèdica juxtaposats, de 4 x 16 metres de base i amb unes alçàries respectives de 8 i 9 metres, que tanquen un volum de més de 500 metres cúbics per mòdul. L’execució ha estat ràpida, aconseguida amb mà d’obra no especialitzada, gràcies a la simplicitat de l’embolcall i de les obertures. Dins de cada embolcall és possible trobar solucions interiors ben diverses segons les necessitats, com també una gran mobilitat de les solucions adoptades. El manteniment és molt inferior a l’habitual.
 3. La Muntanyeta Residential Complex

  Josep Ignasi de Llorens Duran, Alfons Soldevila Barbosa

  La Muntanyeta Residential Complex

  Les sis casetes responen a un procediment constructiu clar i senzill, en el qual cada element actua amb independència i amb una gran flexibilitat. L’estructura és sempre a base de murs de bloc de formigó vist, amb les instal·lacions a la vista i situades als paraments exteriors. La base de la simplicitat constructiva és la modulació del bloc de formigó, la volumetria i la distribució dels habitatges i la independència amb què són tractats els elements constructius. La caixa, els forjats, la coberta, els envans, les fusteries, les installacions i els acabats amb prou feines interfereixen entre ells, la qual cosa aclareix la feina dels industrials, simplifica les reparacions i permet una gran flexibilitat a l’usuari. El bloc vist i la seva modulació obliguen a una execució rigorosa de tots els elements. Les toleràncies són molt reduïdes, es concentren en els junts, i n’hi ha molt pocs. D’aquesta simplicitat constructiva no se’n deriva l’abaratiment, sinó la qualitat.
 4. L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Les estacions de Gorg, La Salut i Llefià pertanyen a la línia de metro realitzada amb tuneladora que circula a profunditats de fins 60m sota terra. L’estació de La Salut baixa fins a 34m i la de Llefià a 54m. Les estacions tracten dos aspectes essencials: reduïr l’efecte de la claustrofòbia i contrarrestar el del vertígen en els pous de baixada a les andanes. L’estratègia adoptada per minimizar aquestes sensacions és fragmentar horitzontalment l’espai. La claustrofòbia es resol retro il·luminant les parets fent que l’espai sembli transpirable. La sensació de vertígen del pou s’atenua per una seqüència de passeres il·luminades com si fossin els balcons d’un teatre, fragmentant la vista cap al forat. El paviment de les passeres és de xapa foradada d’acer galvanitzat en calent proporcionant diferents qualitats de llum. Les estacions tenen un acabat anti bandàlic metàl·lic format per panells de xapa perforada o embotida, que a més ofereix una imatge unitària als espais interiors.
 5. Alta Alella Wine Tourism Centre

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

  Alta Alella Wine Tourism Centre

  Situació. L ́obra es troba situada en una vall, entre els termes municipals de Tiana i Alella, an la finca vitivinícola Alta Alella Projecte. L ́objecte era la construcció d ́un centre d ́enoturisme, d'acollida, de degustació i venda. Un edifici de referència, integrat en un paisatge privilegiat, rodejat de vinyes i amb vistes sobre la mediterrània. Obra. L'edifici es disposa sobre una antiga bassa agrària, on tot aprofitant una feixa contigua existent, es recolza una coberta, sobre un gran deck de fusta; Coberta verda en la part central i parra o pèrgola en els extrems, que qualifica amb diferents graus d ́ombra i textures, diferents espais. Edifici realitzat amb molt pocs recursos, que pretén integrar-se i recollir l’essència del lloc (Maresme), de la terra (sauló), i del producte que s ́hi produeixen (Vi i cava). Objectiu. Dotar un marc on poder gaudir i degustar un bon vi envoltat de vinyes.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  L10 Metro Stations: Llefià, La Salut and Gorg

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

 7. Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Alta Alella Wine Tourism Centre

  Soldevila Soldevila Soldevila Arquitectes, Alfons Soldevila Barbosa, David Soldevila Riera

Bibliography

Societies