Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Sant Hipòlit de Voltregà Primary Healthcare Centre

  • Sant Hipòlit de Voltregà Primary Healthcare Centre

  • Sant Hipòlit de Voltregà Primary Healthcare Centre

  • Sant Hipòlit de Voltregà Primary Healthcare Centre

  • Sant Hipòlit de Voltregà Primary Healthcare Centre

Memory

El centre d’assistència primària es troba al límit del municipi de Sant Hipòlit, en un terreny situat entre les parts posteriors de les últimes cases i el camp obert. El projecte dóna resposta a la peculiaritat del lloc: renuncia a la lògica de la forma urbana i determina els seus trets formals bàsics a partir d’una lectura diagramàtica del programa. El centre de salut es configura com un edifici d’una sola planta de forma el·lipsoïdal, si bé el perímetre construeix l’el·lipse per mitjà d’una poligonal de segments de recta. Al nucli de l’el·lipse hi ha la sala d’espera, amb entrada des de tots dos extrems i accés directe a les sales de consulta, que formen una anella perimetral. L’estructura, de pilars i jàsseres de formigó, segueix fidelment aquesta disposició radial, fins i tot en l’orientació dels pilars. L’ordre de les obertures emfasitza aquesta indiferència, ja que arrenquen del terra mateix i la seva composició ve dictada pels para-sols.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

El lloc conservava l'encant que tenen els entorns de tots els pobles. Aquí, les cases canvien l'aspecte seriós que tenen quan miren al carrer que dicta la seva natura; s'obren amb galeries i terrasses, s'extenen segons les necessitats de cadascuna i, mitjançant horts i jardins, es prolonguen fins a arribar a la línia que les separa del camp. Els que de petits es preguntaren on comença el camp, aquí tenen la resposta. Per això el camp, aquí, és més autèntic que en d'altres indrets. El centre d'assistència primària havia de situar-se justament en aquest final. En ple camp, lluny de les seves vores, o junt o dins del poble, s'hauria pogut pensar en parts davanteres, darreres o laterals de l'edifici; en aquest cas no hi ha ni llibertat ni raó de fer-ho. L'edifici, doncs, és com és perque no existeixen raons per ser de cap manera. El funcionament, com a artefacte arquitectònic que és, l'hem plantejat des de la nostra especialitat. Des d'ella, les particularitats, a la llarga irrellevants, han quedat incloses en un ordre en què està previst el canvi i no exclou el pas de l'edifici a una activitat diferent a la actual. Els materials de façana són: formigó natural en lloses prefabricades, reixa 'deployé' galvanitzada i rajola de València color blanc. En l'interior, el paviment vist de l'estructura.

Author: Albert Viaplana i Veà

Authors

On the Map