Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • CAP Sant Hipòlit de Voltregà

  • CAP Sant Hipòlit de Voltregà

  • CAP Sant Hipòlit de Voltregà

  • CAP Sant Hipòlit de Voltregà

  • CAP Sant Hipòlit de Voltregà

Memòria

El centre d’assistència primària es troba al límit del municipi de Sant Hipòlit, en un terreny situat entre les parts posteriors de les últimes cases i el camp obert. El projecte dóna resposta a la peculiaritat del lloc: renuncia a la lògica de la forma urbana i determina els seus trets formals bàsics a partir d’una lectura diagramàtica del programa. El centre de salut es configura com un edifici d’una sola planta de forma el·lipsoïdal, si bé el perímetre construeix l’el·lipse per mitjà d’una poligonal de segments de recta. Al nucli de l’el·lipse hi ha la sala d’espera, amb entrada des de tots dos extrems i accés directe a les sales de consulta, que formen una anella perimetral. L’estructura, de pilars i jàsseres de formigó, segueix fidelment aquesta disposició radial, fins i tot en l’orientació dels pilars. L’ordre de les obertures emfasitza aquesta indiferència, ja que arrenquen del terra mateix i la seva composició ve dictada pels para-sols.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

El lloc conservava l'encant que tenen els entorns de tots els pobles. Aquí, les cases canvien l'aspecte seriós que tenen quan miren al carrer que dicta la seva natura; s'obren amb galeries i terrasses, s'extenen segons les necessitats de cadascuna i, mitjançant horts i jardins, es prolonguen fins a arribar a la línia que les separa del camp. Els que de petits es preguntaren on comença el camp, aquí tenen la resposta. Per això el camp, aquí, és més autèntic que en d'altres indrets. El centre d'assistència primària havia de situar-se justament en aquest final. En ple camp, lluny de les seves vores, o junt o dins del poble, s'hauria pogut pensar en parts davanteres, darreres o laterals de l'edifici; en aquest cas no hi ha ni llibertat ni raó de fer-ho. L'edifici, doncs, és com és perque no existeixen raons per ser de cap manera. El funcionament, com a artefacte arquitectònic que és, l'hem plantejat des de la nostra especialitat. Des d'ella, les particularitats, a la llarga irrellevants, han quedat incloses en un ordre en què està previst el canvi i no exclou el pas de l'edifici a una activitat diferent a la actual. Els materials de façana són: formigó natural en lloses prefabricades, reixa 'deployé' galvanitzada i rajola de València color blanc. En l'interior, el paviment vist de l'estructura.

Autor: Albert Viaplana i Veà

Autors

Sobre el mapa