Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • La Clota House

  • La Clota House

  • La Clota House

  • La Clota House

Memory

El barri de la Clota, proper a la Vall d’Hebron, és un dels pocs indrets de Barcelona on encara podem trobar-hi alguns horts i construccions agrícoles de planta baixa i pis. El projecte aborda la reforma i unió de dues d’aquestes construccions per formar un únic habitatge. Els espais existents tenien dimensions molt petites, raó per la qual s’han obert alguns forats a les diverses estances i s’ha permès l’entrada de la llum natural. L’estructura de les construccions existents s’ha mantingut, si bé s’ha buidat el forjat d’una de les dues cases per doblar l’alçària de la biblioteca, i s’ha construït una nova façana al jardí per tal d’ampliar una mica l’habitatge. La casa resultant combina els elements preexistents i les noves incorporacions de manera que no es distingeixen, simulant la reforma en els nous paraments o bé mitjançant l’acabat dels materials. Els nous procediments constructius emprats mimetitzen els procediments de les antigues cases i alguns elements estructurals queden a la vista, com ara els travessers de fusta del buidat de la biblioteca.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Aquest projecte és el resultat d'unir dues edificacions preexistents al barri barceloní de la Clota. L'objecte de l'obra era la restauració i ampliació de les dues cases, situades entre mitgeres i de dues plantes cadascuna, per convertir-les en un únic habitatge amb un estudi biblioteca com a peça significativa. La intervenció va conservar l'estructura general d'un dels immobles, fins i tot l'escala d'accés al pis superior, encara que es va buidar l'entrebigat d'algunes estances. En aquesta zona es va desenvolupar el programa domèstic: a la planta baixa, la sala d'estar, el menjador i la cuina al fons; i a dalt, tres dormitoris. L'actuació a l'altre habitatge va ser més dràstica: es van buidar parcialment el forjat i la coberta del centre de la planta i es van construir una passarel·la i un lluernari. Aquest element, suspès del sostre, permet l'entrada d'abundant llum zenital que inunda l'interior. La pintura blanca i un paviment a base de retalls de diferents fustes reforcen aquesta lluminositat. Per conservar l'esperit original de l'edificació, es van deixar parcialment vistos els sostres, les parets, les bigues i alguns fragments de diferents capes de pintura superposades al llarg del temps.

Author: Miralles Tagliabue (EMBT)

Authors

On the Map