Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

The building volume is part of one of the new metropolitan plans of the city of Barcelona along with the opening of a new street and the widening of another.

The volumetric proposal of this building is solved in an organic way by dividing the building into two parts separated by a free space between the blocks. This decision allows to optimise the passage with eight-meter-deep lights in its corresponding façade and to ventilate all the rooms to the outside.

The fit of the building in the free space between blocks in the longitudinal direction allows a turn to the chamfer that collects the double façade of the building, emphasising the volumetric fracture, and thus lightening the frontality of the building. In this way, verticality is again achieved with an organic image of a bicephalous building.

On the ground floor, access to the premises also takes place from the space between the two blocks and also from the streets. The car park is distributed in three basements occupying 100% of the gauge and is accessed through a ramp located next to the dividing wall with access to Riera de Vallcarca Street, which is the lowest point of the site. The accesses to the houses are made through four gates located two by two in the North and South façades respectively.

The façades offer a set of fixed shutters and metal sliding windows that open and close the terraces and allow a better integration of the interior and exterior spaces that dim the natural light. The shutters are made up of stainless-steel uprights and pearl grey lacquered tubular crosspieces and are framed by thin steel handrails forming a grid where the verticals set a rhythm and the horizontal ones sharpen the edges of the slab.

These lattice façade plans, together with the glass interior plan, are woven around its perimeter, creating interstitial spaces, places of transition between the city and inhabited interior space, a legacy of the Mediterranean architecture of Coderch.

The building, together with the Joan Fuster Library, stands as an icon of the new Lesseps Square.

Author: Carlos Ferrater i Lambarri

The volumetric proposal of this building is solved in an organic way, dividing the building into two parts, separated by a free space between blocks. The adjustment of the building to the free space between blocks in the longitudinal direction allows a turn to the chamfer that collects the double tester of the building, emphasising the volumetric fracture, achieving verticality with an organic image of a bicephalous building. The façades offer a set of metal sliding shutters that open and close the terraces and allow a better integration of the interior-exterior spaces, dimming the natural light. On the ground floor, access to the premises is also possible from the space between blocks, as well as from the streets, and the car park is located on the three basement floors. The building, together with the Jaume Fuster library, stands as an icon of the new Lesseps Square.

Source: Mostres d'arquitectura

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Plaça de Lesseps Apartment Building

    Office of Architecture in Barcelona (OAB), Lucía Ferrater Arquer, Carlos Ferrater i Lambarri, Xavier Martí Galí

    Plaça de Lesseps Apartment Building

    The building volume is part of one of the new metropolitan plans of the city of Barcelona along with the opening of a new street and the widening of another. The volumetric proposal of this building is solved in an organic way by dividing the building into two parts separated by a free space between the blocks. This decision allows to optimise the passage with eight-meter-deep lights in its corresponding façade and to ventilate all the rooms to the outside. The fit of the building in the free space between blocks in the longitudinal direction allows a turn to the chamfer that collects the double façade of the building, emphasising the volumetric fracture, and thus lightening the frontality of the building. In this way, verticality is again achieved with an organic image of a bicephalous building. On the ground floor, access to the premises also takes place from the space between the two blocks and also from the streets. The car park is distributed in three basements occupying 100% of the gauge and is accessed through a ramp located next to the dividing wall with access to Riera de Vallcarca Street, which is the lowest point of the site. The accesses to the houses are made through four gates located two by two in the North and South façades respectively. The façades offer a set of fixed shutters and metal sliding windows that open and close the terraces and allow a better integration of the interior and exterior spaces that dim the natural light. The shutters are made up of stainless-steel uprights and pearl grey lacquered tubular crosspieces and are framed by thin steel handrails forming a grid where the verticals set a rhythm and the horizontal ones sharpen the edges of the slab. These lattice façade plans, together with the glass interior plan, are woven around its perimeter, creating interstitial spaces, places of transition between the city and inhabited interior space, a legacy of the Mediterranean architecture of Coderch. The building, together with the Joan Fuster Library, stands as an icon of the new Lesseps Square.
  2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Shortlisted. Category: Edificis d'Habitatges Plurifamiliars de Promoció Privada