Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

The new building is dedicated to a single activity: creative, abstract and solitary, as the painter explained to us. This inclined us to solve the volume in a compact way with a uniform exterior – insulating layers and clear stucco in expressive continuity of walls and roof – to establish relationships of a familiar nature, without stridency with the natural environment. Within the green, the object becomes a screen on which the shadows of the trees are projected in continuous variation. The interior is a fluid and multiple concrete cavity, a direct consequence of the monolithic structural concept of the construction and the search for severe and bare spaces at the service of the artistic work carried out there. On the sloping site, with an abundance of trees, on the northern side of Tibidabo and adjacent to the house where the painter lives, the small building is composed of a painting studio, the largest and empty one possible on the upper floor and on the lower floor, the result of the meeting of the prismatic volume with the terrain, a workshop for sculpture and a warehouse. The volume of 12m x 13.5m and two floors has a total surface of 335m2. The study is a space without views and receives light from the roof with a large skylight located at the meeting of the four inclined planes, which irregularly define the space from the horizontal line crowning the walls of the 5m periphery of height. The skylight has been moved depending on the south orientation and the position in which the painter is usually placed to work. A staircase, placed discreetly on one side, so as not to break the unity of the study, leads to the lower floor in which the rear space closest to the soil retaining wall is used as a construction store and the area in front of the sculpture workshop. This opens completely from the front, with a large torn fissure of landscaped proportions, towards an outdoor work terrace and views towards the site's own greenery. The construction system used for this project was conceived in a compact way as required by the final image of it, both interior and exterior.

Author: Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Studio for the Painter Arranz Bravo

    Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes, Anna Bonet i Giné, Daria De Seta, Jordi Garcés i Brusés

    Studio for the Painter Arranz Bravo

    The new building is dedicated to a single activity: creative, abstract and solitary, as the painter explained to us. This inclined us to solve the volume in a compact way with a uniform exterior – insulating layers and clear stucco in expressive continuity of walls and roof – to establish relationships of a familiar nature, without stridency with the natural environment. Within the green, the object becomes a screen on which the shadows of the trees are projected in continuous variation. The interior is a fluid and multiple concrete cavity, a direct consequence of the monolithic structural concept of the construction and the search for severe and bare spaces at the service of the artistic work carried out there. On the sloping site, with an abundance of trees, on the northern side of Tibidabo and adjacent to the house where the painter lives, the small building is composed of a painting studio, the largest and empty one possible on the upper floor and on the lower floor, the result of the meeting of the prismatic volume with the terrain, a workshop for sculpture and a warehouse. The volume of 12m x 13.5m and two floors has a total surface of 335m2. The study is a space without views and receives light from the roof with a large skylight located at the meeting of the four inclined planes, which irregularly define the space from the horizontal line crowning the walls of the 5m periphery of height. The skylight has been moved depending on the south orientation and the position in which the painter is usually placed to work. A staircase, placed discreetly on one side, so as not to break the unity of the study, leads to the lower floor in which the rear space closest to the soil retaining wall is used as a construction store and the area in front of the sculpture workshop. This opens completely from the front, with a large torn fissure of landscaped proportions, towards an outdoor work terrace and views towards the site's own greenery. The construction system used for this project was conceived in a compact way as required by the final image of it, both interior and exterior.
  2. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Studio for the Painter Arranz Bravo

    Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes, Anna Bonet i Giné, Daria De Seta, Jordi Garcés i Brusés

  3. FAD Award

    Award-Winner / Winner (opinion). Category: Architecture

    FAD Award

    Studio for the Painter Arranz Bravo

    Garcés-de Seta-Bonet Arquitectes, Anna Bonet i Giné, Daria De Seta, Jordi Garcés i Brusés