Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

 • Theatre Institute

Memory

L’Institut del Teatre és un edifici docent que forma la peça central del que havia de ser la Ciutat del Teatre. És un complex que recicla una sèrie de palaus abocats sobre l’avinguda de l'Exposició, al límit nord del Poble Sec amb Montjuïc, bastits amb motiu de l’Exposició de 1929 per l’arquitecte hospitalenc Ramon Puig i Gairalt. L’edifici resol l’entrega d’aquests palaus amb el Poble Sec tancant una plaça sobre la cota de l’avinguda de l'Exposició i, alhora, presentant un accés a cota del Poble Sec, barri que arriba a l’edifici gairebé més d’una planta per sota del nivell de la plaça. L’edifici s’organitza en U al voltant d’un pal·li espectacular obert a la plaça, un espai urbà d’una escala difícil de trobar a Barcelona, configurat per un umbracle a cota de la línia de cornisa de l’edifici. Les tres ales de la U contenen espais diversos i molt interessants: al fons se situa l’accés de l’edifici, format per un vestíbula doble alçada que aboca la plaça a l’interior de l’edifici. A mà dreta queda el cos de la biblioteca, organitzada també a doble alçada a les plantes superiors, un espai acollidor que conté una col·lecció important de llibres de teatre i cinema. A mà esquerra es situa el cos del teatre. Són remarcables les aules de teatre i dansa de l’Institut, espais cúbics a doble alçada il·luminats zenitalment i servits per passadissos abocats al pal·li. Els espais comuns de l’edifici tenen interès i s'aboquen els uns en els altres en dimensions d’amplada i alçada diferents: el bar serveix d’entrada al teatre i alhora culmina el vestíbul, abocat contra la mitgera del Mercat de les Flors, espai amb intervenció artística a càrrec de Frederic Amat. Tot el conjunt s’acaba amb un aplacat de travertí romà curosament especejat. La façana posterior, sobre el Poble Sec, té un interès especial pel doble paper de façana posterior que presenta front a un barri amb tanta història com aquest.

Author: Jaume Prat Ortells

Source: APP BCN Arquitectura

L’edifici de la Nova Seu de l’Institut del Teatre es situa dins del recinte del Mercat de les Flors i el Palau de l’Agricultura, juntament amb el Teatre municipal i la Nova Seu del Teatre Lliure de la cultura Ciutat del Teatre. Bàsicament el programa determina dues grans àrees funcionals. La Docent, amb les diferents escoles i especialitats. I la de caire més públic o d'us freqüent per persones alienes a l'àrea docent. L’edifici es planteja amb la voluntat de no voler competir amb el caràcter i la imatge establertes pels edificis ja existents del futur Teatre Lliure i el Teatre del Mercat de les Flors, sense renunciar, però, a la capacitat de manifestar la seva pròpia autonomia i modernitat dialogant sense violència amb les arquitectures veïnes S’ha dissenyat el buit que determina l’atri-vestíbul obert en complementarietat al ple de les arquitectures veïnes, establint unes relacions que volen anar més enllà de les evidències formals. Aquest buit, les seves dimensions i proporcions, així com les façanes que l’emmarquen i determinen formalment, són els mecanismes utilitzats per a dotar a l’edifici del caràcter públic i representatiu que té que assolir, propiciant un cert caire escenogràfic que representant-hi de forma metafòrica la activitat del Centre. L’edifici s’articula al voltant d’aquest gran vestíbul exterior, a través del que es relaciona amb la plaça Margarida Xirgu i la resta de la Ciutat del Teatre. És on es situen els accessos principals a cada una de les zones d’ús diferenciat del Centre (Teatres, Àrea docent i Museu-Biblioteca-Centre de documentació), i es determinen les diferents volumetries que l’envolten responent a la seva diversitat funcional.

Author: Ramon Sanabria i Boix

Authors

On the Map