Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecta per l’ETSAB-UPC de Barcelona l’any 2000, amb una formació acadèmica i experiència professional especialitzada en Arquitectura, Espai Públic i Estratègia Urbana. L’any 2001 crea l’estudi GODIA & BARRIO Arquitectes amb Sergi Godia i l’any 2010 crea l’estudi BARRIO PERAIRE Arquitectes amb Josep Peraire. Al llarg de la seva carrera professional compagina l’activitat a l’Estudi amb el treball en empreses Municipals como Barcelona Regional (1998-2002) i 22@Barcelona (2009); en aquesta última com a responsable en la gestió de projectes d’Espaci Públic. Igualment ha participat com a membre del jurat en Premis d’arquitectura com Europan 14 “Productives cities” i en diferents col·loquis i congressos d’arquitectura i urbanisme nacionals i internacionales. Les seves obres han estat publicades, exposades i reconegudes amb Premis d’arquitectura i paisatge amb el 1er Premi en el Premi internacional EUROPAN 10 l’any 2010 i la 1a Mostra d’Arquitectura Catalana–Barcelona 2014, Finalista en Premis A+ 2013, III Premios Mediterráneos del Paisaje 2011, WAN Awards Residential 2011, Premis COAC Maresme 2011, FAD 2001, Premio Europeo de Paisaje Rosa Barba 2002, Premis COAC Girona 2007, Premis COAC Lleida 2010 i Premi Catalunya Construcció 2008 i seleccionada en la XII i XI BEAU 2013-2011. A destacar entre les obres realitzades el Parc Sóller i centro cívic Ateneu la Bòbila a Barcelona, Parc, nova Biblioteca i rehabilitació de la Masia Can Llaurador a Teià, Centre Cultural aeronàutic de l’aeroport de Barcelona- El Prat, el Pla estratègic per al desenvolupament urbà i paisatgístic de la Vega del riu Túria al seu pas per Terol, Torre d’habitatges VPO a la Plaça Europa de L’Hospitalet de Llobregat, CAP 1er de Maig a Lleida i la reforma i ampliació del CAP Bages de Manresa i l’Hotel Melià Golf Vichy Catalán a Caldes de Malavella, Parc de Via Alexandra a Sabadell i la Connexió de vianants del Barri del Besòs sobre la Gran Via a Sant Adrià del Besós.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  Godia & Barrio Arquitectes, Berta Barrio Uría, Sergi Godia i Fran, Eloi Juvillà i Ballester

  Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  El Museu està dotat d'un programa de 3200m2 repartit en Planta Baixa i Altell i està organitzat en dos crugies estructurals de 28 i 15.5 m. Sota la mes gran se situa una gran sala d'exposició d'avions antics i un taller de restauració. L'Altell forma part del recorregut expositiu i actua com a mirador sobre la gran sala. L'altra crugia conté la Sala d'Actes, l'Administració i els Magatzems. L'edifici, de planta rectangular, s'inspira en la imatge dels hangars. En la seva pell exterior els panells de formigó prefabricat es troben lleugerament desencaixats , trencant la planeitat de la façana i generant un joc de llums i ombres que varia al llarg del dia. En la façana principal aquest cos de formigó s'eleva com si fos un avió enlairant per a deixar una franja vidriada que permet observar els avions exposats.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis d’Ús No Residencial de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  Godia & Barrio Arquitectes, Berta Barrio Uría, Sergi Godia i Fran, Eloi Juvillà i Ballester

Societats