Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

* Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecte per l'ETSAB l'any 2000, amb una formació acadèmica especialitzada en arquitectura i sostenibilitat. Ha col·laborat en l'elaboració del programa funcional i plans d'usos en equipaments públics. Destacar en la seva trajectòria les obres de l'Hospital de dia i oncològic de l'Arnau de Vilanova, de les noves zones de TAC i RC de l'Hospital Santa Maria de Lleida i coautor, juntament amb S.Gòdia i B.Barrio dels equipaments públics del Centre Cultural aeronàutic del Prat de Llobregat, el CAP 1r de Maig de Lleida i l'avantprojecte del Museu del Transport aeri de Catalunya a l’aeroport de Sabadell. Arquitecte de la Diputació de Barcelona en tasques de programació i Project Management de projectes i obres d’equipaments i espais públics com l’Ampliació del CCCB, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Centre Cultural i Biblioteca Mestré Martí i tauler de Rubí, la Biblioteca i cine fòrum de Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet o la rehabilitació de les adoberies Bella i bernades com a centre europeu de la pell de qualitat a Igualada. Igualment ha participat com a jurat en diversos concursos d’arquitectura i en la definició dels mateixos, amb la voluntat d’incorporar la sostenibilitat en els seus criteris de selecció, va ser coordinador del manual “Propostes per a l’ambientalització de concursos públics d’edificació” redactat amb GBCe. En els darrers anys ha coordinat l’estratègia de Verd urbà de la Diputació de Barcelona coordinant una sèrie d’accions adreçades a la millora de la qualitat de l’espai públic i la renaturalització de les ciutats; entre elles l’elaboració dels Plans Directors dels Verd urbà per als municipis, les guies i cercador online per a la selecció d’espècies del Verd urbà d’arbrat i jardineria, i la publicació “renaturalització de la ciutat”. Actualment treballa en la implementació en el territori dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i la Nova Agenda Urbana, impulsades des de Nacions Unides i és membre del grup de treball “Entorn Urbà i Salut” de la Diputació de Barcelona, un think tank per incorporar la salut en totes les polítiques urbanes.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  Godia & Barrio Arquitectes, Berta Barrio Uría, Sergi Godia i Fran, Eloi Juvillà i Ballester

  Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  El Museu està dotat d'un programa de 3200m2 repartit en Planta Baixa i Altell i està organitzat en dos crugies estructurals de 28 i 15.5 m. Sota la mes gran se situa una gran sala d'exposició d'avions antics i un taller de restauració. L'Altell forma part del recorregut expositiu i actua com a mirador sobre la gran sala. L'altra crugia conté la Sala d'Actes, l'Administració i els Magatzems. L'edifici, de planta rectangular, s'inspira en la imatge dels hangars. En la seva pell exterior els panells de formigó prefabricat es troben lleugerament desencaixats , trencant la planeitat de la façana i generant un joc de llums i ombres que varia al llarg del dia. En la façana principal aquest cos de formigó s'eleva com si fos un avió enlairant per a deixar una franja vidriada que permet observar els avions exposats.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis d’Ús No Residencial de Promoció Pública

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Centre Cultural Aeronàutic a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

  Godia & Barrio Arquitectes, Berta Barrio Uría, Sergi Godia i Fran, Eloi Juvillà i Ballester