Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Cinto Hom Santolaya, neix a Barcelona, 1957. 1987 arquitecte per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona ETSAB-UPC,

Activitat docent: 1981-90 professor col·laborador a la càtedra d’Arquitectura del Paisatge (ETSAB), d’Elías Torres Tur. 1997-2002 professor del Taller d'Arquitectura del Paisatge del Màster d’Arquitectura del Paisatge UPC, Taller: “Elements de disseny en els espais del paisatge.

Col·laboració amb arquitectes durant la formació:
1983-84, Elías Torres Tur i José Antonio Martínez Lapeña, en els projectes: Escala Castell d’Eivissa i Ses Voltes, muralles de Palma. 1984-87, José Llinás Carmona, mentre finalitzava el projecte final de carrera del “Far de Cap de Creus”.

Treball a l’Administració Pública,
1988 Anella Olímpica de Montjuic S.A, redacció dels projectes i seguiment d’obres de sectors del Parc del Migdia a Montjuïc per als Jocs Olímpics 1992.
1988 Ajuntament de Barcelona, seleccionat en concurs públic del Sector d’Urbanisme com arquitecte redactor del Servei de Projectes Urbans.
1990 arquitecte funcionari de carrera de l’Ajuntament de Barcelona destinat al Districte de Sants-Montjuïc, que fins el 1996 va compaginar amb treballs per a Projectes Urbans, principalment, en la redacció d’executius i direcció d’obra del Parc de Canyelles, que s’havia iniciat al 1988.
1995 Cap del Servei de Projectes i Obres del Districte de Sants-Montjuïc, Ajuntament de Barcelona
2000 Cap del Departament de Projectes Urbans del Sector d’Urbanisme i Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona.
2005, trasllat com funcionari al servei de la Generalitat de Catalunya, Departament de Política Territorial i Obres Públiques, com a Cap del Servei de Paisatge, per implementar les Polítiques de Paisatge a l’Administració Autonòmica, en compliment de l’acord del Parlament de Catalunya 2002 de la Convenció europea del paisatge 2000, Actuacions destacades: 2006-08 Millores del paisatge de l’accés sud de Granollers al Pla de Palou, 2010-11 Estudi inventari de camins de ronda i document de criteris generals per a la redacció dels projectes de camins de ronda. 2005-2012 Direcció tècnica de publicacions sobre paisatge.
2012 arquitecte del Servei de Ports del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Treball professional, 1987-2005, forma equip amb l’arquitecte Armand Fernández Prat, els treballs més destacats: 1989-93 Restauració de la façana i rehabilitació de l’àtic de la casa Ximenis a Tarragona obra de JM. Jujol. 1991-92 Pavelló de garatge i serveis, piscina, habitatge servei i enjardinament de finca a Sant Just Desvern. 2002-05 Habitatge unifamiliar i jardí a Matadepera.

Premis
1994 Primer premi a la millor solució viària del concurs de idees per al nou accés al Parc Natural del Montseny.
1996 "I Premi Joves Arquitectes" coincidint amb l’UIA Barcelona 96 per l´obra: Pavelló de garatge i serveis per a un jardí.
1997 Segon premi del concurs Ajac del projecte d’escola Primària a Riudecols (Tarragona).

Exposicions i publicacions
1995 Exposició “Jujol recuperat” al COAC de Tarragona: Restauració i habilitació de la Casa Ximenis.
Quaderns d’Arquitectura “triptic d’Arquitectura Catalana” Pavelló de serveis a Sant Just Desvern.
Publicació “Concurs per a Joves Arquitectes 1997”, Ceip de 5 unitats a Riudecols.
1996 Llibre de M.Victoria Aroca i Isabel Villalonga “Barcelona a 100, protagonistas de una nueva generación”.
1997 Exposició i catàleg Galeria Urania, Barcelona. Premi Ajac UIA 96
1998 Exposició al CCCB, I Premi Espai Urbà Europeu, Parc de Canyelles
1999 Publicació del CCCB, “La Reconquesta de l’Espai Públic d’Europa 1988-99”, Parc de Canyelles
2001 Publicació de la Diputació de Barcelona, “Els carrers de la democracia, L’espai Públic de les noves ciutats, Places a Cardedeu.
2009 Paisatges en transformació, curs U. Menéndez i Pelayo, capítol “Actuacions de millora paisatgística periurbanes, (Pla de Palu, Granollers) Diputació de Barcelona.
2006-2010 Director tècnic de publicacions de Polítiques Paisatge de la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge (2006–2010)

Conferències i ponències en Seminaris
2006-2012 Participació en Seminaris i Jornades de difusió de les Polítiques de paisatge: 2006 Ponència en el curs “Paisatges en transformació” Universitat Internacional Menéndez y Pelayo de Barcelona. 2008 Ponència en les “Jornadas técnicas sobre integración de las grandes infraestructuras en el territorio: preguntas sobre el paisaje”, Huelva. 2009-10 Coordinador tècnic del projecte PAYS. MED (Interreg III) de disset regions "El paisatge de les perifèries urbanes". 2006-2009 Conferències en el Màster d’Arquitectura del Paisatge, Tallers: “l’espai públic, el parc”.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Bibliografia