Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Dilmé & Fabré Arquitectes

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Reconstrucció, Reforma i Ampliació del Gran Teatre del Liceu

  Dilmé & Fabré Arquitectes, Lluís Dilmé i Romagós, Francesc Xavier Fabré i Carreras, Ignasi de Solà-Morales i Rubió

  Reconstrucció, Reforma i Ampliació del Gran Teatre del Liceu

  El 31 de Gener de 1994 es va declarar l'incendi del teatre, el qual va cremar per complet totes les instal·lacions de l'escenari i la sala. L'endemà, el Plenari del Consorci del GTL, va prendre l'acord de reconstruÏr el teatre en el mateix solar segons les prescripcions del Pla Especial de 1993. La Reconstrucció i Ampliació del Teatre del Liceu, va introduïr com a noció central la tensió entre la "Innovació" i la "Memòria", tenint en compte, com a objectius bàsics, els paràmetres dels teatres d'òpera contemporanis: "Els elements tècnics, la seguretat i comfort, i l'arquitectura". Es va prioritzar la decisió de reconstruïr, tal com era i on era, la sala del públic donat que gaudia d'una fortíssima unitat espaial i amplitud visual, fet reconegut entre les sales d'òpera d'Europa.
 2. Teatre Principal de Sabadell

  Dilmé & Fabré Arquitectes, Lluís Dilmé i Romagós, Francesc Xavier Fabré i Carreras

  Teatre Principal de Sabadell

 3. Teatre Principal de Terrassa

  Dilmé & Fabré Arquitectes, Lluís Dilmé i Romagós, Francesc Xavier Fabré i Carreras

  Teatre Principal de Terrassa

  El Teatre Principal de Terrassa conservava, molt malmesa, la seva façana del 1909, la primera crugia amb el vestíbul i el foyer, i uns espais desaprofitats a sota d'una cúpula a la coberta. La façana ha recuperat la seva dignitat urbana, el vestíbul i el foyer estan al servei d'una nova i moderna sala teatral (660 localitats) dotada de l'escenari i dels serveis d'escena que precisa malgrat l'estretor del solar i de la seva única façana a la via pública. Sota la cúpula hi ha una segona sala per a actes culturals, música de cambra o lectures poètiques.
 4. Biblioteca Can Manyer

  Dilmé & Fabré Arquitectes, Lluís Dilmé i Romagós, Francesc Xavier Fabré i Carreras

  Biblioteca Can Manyer

  La Biblioteca de Vilassar La rehabilitació d’aquesta nau és un exercici de recuperació del patrimoni industrial de Vilassar i un joc d’arquitectura racional, clara i diàfana realitzat a partir de la funcionalitat de la biblioteca per a donar nova vida als dos grans espais de la vella fàbrica tèxtil. La planta inferior, amb els rengles de pilars de foneria i les voltes a la catalana, és un espai del qual arrenquen dues noves escales obertes cap a un altre espai,encara més alt, que mostra, filiformes, les esveltes encavallades de suport del doble vessant de la coberta: És un edifici plàcid i serè, un autèntic temple de la industria tèxtil del nostre país. S’ha recuperat la col·lecció més gran coneguda de rajoles de mosaic hidràulic amb la inquietant al·legoria de Barcelona inclosa. Els serveis de la biblioteca que han de quedar tancats es resolen amb unes construccions de fusta a l’interior dels dos grans espais sense arribar a sostre, coberts per si mateixos com uns quioscs lleugers.
 5. Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Seleccionat

  Mostres d'Arquitectura (Maresme)

  Biblioteca Can Manyer

  Dilmé & Fabré Arquitectes, Lluís Dilmé i Romagós, Francesc Xavier Fabré i Carreras

Autors