Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Arquitecte Superior per l’ETSAB, el setembre de 1992.
Núm. col·legiat 23604/7 (10-02-1993)
Especialitzat en projectes i instal·lacions

Tasques acadèmiques

(2000-2006) Universitat d'Arquitectura La Salle. Professor de "Instal·lacions Urbanes" 3er curs.

(2000-2017) U. Arquitectura La Salle. Professor de "Instal·lacions als edificis d'habitatges" 3er curs.

(2013-2017) U. Arquitectura La Salle. Professor de “posta en obra de les instal·lacions” 4art curs.

(2015-2017), U. Arquitectura La Salle. Participació en diferents tribunals final de carrera.


Soci fundador de l'estudi d'arquitectura ae5 arquitectes. L’activitat professional de l'estudi ha estat enfocada des dels seus inicis a l’obra pública i a la participació en concursos, sense desestimar l’àmbit privat. La diferent especialització dels membres de l’equip, ens ha permès desenvolupar tot tipus de projectes de manera completa des del propi despatx, integrant tots els àmbits que conformen un projecte. La nostra obra abasta el planejament, la urbanització i l’edificació especialment d'equipaments.

Concursos i premis més destacats
Primer Premi concurs per a joves Arquitectes: Ordenació parc urbà Can Roses i nou Cementiri. Rubí (1997)

Primer premi triennal d’arquitectura del Maresme 2001-2003 obra pública: Tanatori al nou Cementiri d’Argentona.
Primer premi concurs restringit d'idees, Centre d'Estudis Montseny. Barcelona (2004)
Primer Premi concurs restringit INCASOL: 30 Habitatges carrer Oporto, Badia del Vallès (2004)
Primer Premi concurs d'idees Centre d’Educació Infantil a Vilablareix, Girona (2004), finalista Premis d’Arquitectura comarques de Girona 2006
Primer Premi concurs d’idees ordenació coberta de l'aparcament Riera Gavarra. Canet de Mar (2006)
Coberta pista poliesportiva Francesc Calvo, Rubí (2003-2005) Seleccionat IV Biennal d’arquitectura del Vallès 2007
Primer Premi concurs d’idees escola bressol de Ca n’Alzamora. Ajuntament de Rubí. (2007)
Primer Premi concurs d’idees escola bressol Pla de Sant Pere. Ajuntament Sant Andreu de Llavaneres. (2008)
Primer Premi concurs d’idees coberta pista poliesportiva Clot de la Mel, BIMSA. Barcelona (2009)

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Escola Bressol La Farigola

  ae5 arquitectes, Xavier Alemany Vilches, Lluís Badenas Pràdanos, Jaume Tubert Ferrer

  Escola Bressol La Farigola

  El pavelló de l’escola se situa al final del bosc, amb orientació sud-est. De forma linial, amb l’accés principal en un dels costats i l’accés de servei a l’altre, s’organitza en tres franges: el passadís, els serveis i les aules. Davant l’edifici, un bosc amb arbrat de fulla caduca, disposat geomètricament, que ens aporta sensació d’ordre, ens amaga zones de jocs, i ens fa de filtre amb l’aparcament.
 2. Coberta i Tancament Pista Clot de la Mel

  ae5 arquitectes, Xavier Alemany Vilches, Lluís Badenas Pràdanos, Jaume Tubert Ferrer

  Coberta i Tancament Pista Clot de la Mel

  Pista descoberta destinada a la pràctica del hoquei, on calia conservar la tanca baixa de protecció i la xarxa tèxtil de 5m d’alçada darrera les porteries. La coberta proposada havia de protegir tota la pista i espais de pas perimetrals i solapar sobre els vestidors. Simplicitat conceptual de la coberta, amb una xapa autoportant grecada, corbada amb uns tensors metàl·lics d’extrem a extrem que li confereix una gran lleugeresa. Tractament dels elements de suport com a arbres metàl·lics, atenent les característiques funcionals i riquesa formal que aporta una estructura portant així plantejada. Permet reduir la secció de cadascun d’aquests elements de suport i alhora treure la rigidesa d’una estructura vertical tradicional. Amb perfileria de tubs rodons, permet adaptar-se a les preexistències i cobrir amb el vol proposat, tant la zona de la rampa d’accés al camp de futbol, com solucionar el retranqueix al xamfrà sense afectar les alineacions i garantint una imatge unitària de la coberta. Mínim cost de manteniment de la cobertura, en ser un únic element prefabricat amb un acabat prelacat a taller i amb una posada en obra sense soldadures, tot cargolat. Fàcil evacuació de les aigües de pluja fins a uns canals perimetrals. En no tenir estructura horitzontal ha permès reduir al màxim l’alçada de l’edifici Cada arbre estructural, ve muntat i pre-pintat de taller. Amb un tub rodó a l’eix central de la pista que es subjecta, mitjançant cables d’acer, es penja tot el sistema de les cistelles: pal de suport, vents d’arriostrament, motor i cable de funcionament. Noves tanques perimetrals de protecció i seguretat en l’àmbit de la pista.

Societats