Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Lacol és una cooperativa d’arquitectes que treballem des del barri de Sants de Barcelona. Treballem amb l’arquitectura per a la transformació social, com una eina per a intervenir l’entorn proper de manera crítica. Sempre en paral·lel a la societat, actuant de manera justa i solidària començant per un sistema de treball horitzontal.

Creiem que la manera de transformar la ciutat és a partir de la participació activa de la gent que l’habita i de l’acció propositiva. Treballem sobre els interessos relacionats amb la qualitat de vida de totes les persones que compartim la ciutat. L’aportació de l’arquitecte es fa en el si del moviment urbà, com una peça més d’aquest engranatge.

El treball de Lacol abraça arquitectura, urbanisme, polítiques d’habitatge, processos participatius, exposicions, edició i docència. Després de 10 anys d'experiència, s’ha consolidat una metodologia pròpia, desdibuixant els límits de cada una d’aquestes disciplines per a definir una visió transversal i participativa dels projectes. Des de 2016, Lacol és co-fundadora de LaDinamo, fundació per a la promoció de l’habitatge cooperatiu a Catalunya.

Lacol som, Arnau Andrés, Eliseu Arrufat, Ari Artigas, Carles Baiges, Anna Clemente, Lali Daví, Cristina Gamboa, Ernest Garriga, Mirko Gegundez, Laura Lluch, Lluc Hernàndez, Pol Massoni, Jordi Miró i Núria Vila.

EXPOSICIONS, CONFERÈNCIES, PUBLICACIONS i PREMIS

Lacol ha exposat a ‘Piso Piloto’ exposició oberta al CCCB a Barcelona (2015), Medellín (2016) i Ciutat de Mèxic (2017); al Pavelló Català de la Bienal de Venècia (2016); al Pavelló de Barcelona - Bienal de Buenos Aires (2017); ‘Together! The New Architecture of the Collective’ inaugurada al Museum Vitra (Weil am Rhein, Alemanya), també exposada al CID-Centre d’Innovation et de Design, Hornu (Bèlgica) i Gratis Museum Leipzig (Alemany) (2016-2019); a ‘Import WB_Export BCN Re-activate the city’ inaugurada a ULB Brussels el 2018, i al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona al 2019; a ‘Timber rising’, Roca Gallery Barcelona el 2019.
Lacol ha estat fet xerrades i conferències a Architectural Association, Londres; Royal Collage of Arts, Londres; Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (ETSAM); École nationale supérieure d'architecture de Lyon (ENSAL); Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC); Escola Tècnica Superior de Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC); International Congress on Sustainable Collective Housing, Sao Paulo; Universitat Internacional de Catalunya (UIC); LaSalle; Universidad Rovira I Virgili; Escola de Disseny BAU; Escola de Disseny La Massana; Escola de Disseny Elisava; INCASOL; Barcelona Building Construmat; Roca Barcelona Gallery; Col·legi Oficial D’Arquitectes de Catalunya (COAC), entre d’altres.
Lacol ha publicat ‘Habitar en comunidad’, Ediciones de la Catarata, Juny 2018; ‘Construir en col·lectiu’, Pol·len Edicions, Novembre 2018 (també en espanyol: ‘Construir en colectivo’, i anglès: ‘Building collectively’). A més a més, el seu treball i obra ha estat inclòs en múltiples publicacions i mitjans.
Lacol ha estat reconeguda local i internacionalment, recentment guanyadors del Premi d’Arquitectura de la Ciutat de Barcelona 2018.

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

 1. La Comunal Espai Cooperatiu a Barcelona

  Lacol

  La Comunal Espai Cooperatiu a Barcelona

  La Comunal ocupa la mitad de una manzana del barrio de Sants de Barcelona. Es un edificio industrial protegido, construido en 1926 para la fabricación de velas navales. Actualmente es el espacio de trabajo de ocho entidades, incluida Lacol. En la intervención se ha recuperado la geometría inicial, rehabilitando las naves originales y añadiendo un pequeño edificio de obra nueva en la pared medianera de las viviendas vecinas. El patio central, además de permitir la ventilación y la iluminación de todos los espacios que lo rodean, es un elemento de centralidad en el que encontrarse. Las naves, salvo el restaurante y sala de conciertos, han recibido un tratamiento de mínimos. En las cubiertas, después de sacar las piezas de fibrocemento con amianto hemos colocado chapa de acero galvanizado ondulada y así diferenciar aquellos materiales añadidos en proyecto de aquellos existentes.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Guardonat / Premiat. Categoria: Edificis amb Ús Residencial. Inclou Edificis d'Habitatges Unifamiliars de Promoció Privada o Pública
  Cooperativa d'Habitatges La Borda

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.