Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Mariona Benedito Ribelles

Memòria

Mariona Benedito és arquitecta per l’ETSAB (UPC) és cofundadora juntament amb Martí Sanz de l’estudi d’arquitectura MIM-A (www.mim-a.com) des del 2007, on desenvolupa diversos projectes tant en l’àmbit de l’arquitectura, la rehabilitació, l’espai públic o disseny d’espais efímers. L’any 2015 rep el Premi FAD amb la obra Les Llàgrimes de Santa Eulàlia, fruit d’un taller intensiu realitzat a l’ETSAB amb Martí Sanz. Altres obres han estat seleccionades als premis FAD (Institut Quatre Cantons) i a la 7 biennal Europea del Paisatge (Recinte per a Can Caralleu) i publicades a diverses revistes i llibres. Exerceix com a professora associada al Departament de Projectes Arquitectònics de la UPC des del 2003, amb experiència docent també a BAU, ETH, Washington University de Saint Louis entre altres i ha coordinat diversos tallers internacionals i assignatures optatives que aborden des de l’escala d’àmbit domèstic fins a la reflexió d’escala urbana o la participació ciutadana. Ha escrit diversos articles i ha comissariat diverses exposicions. És editora del llibre Después de: Rehacer Paisajes de l’Editorial Gustau Gili i co-autora del llibre Do It Yourself editat per la UPC així com de diverses publicacions de caràcter docent.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Campament de la Pau per al Fòrum 2004

  Mariona Benedito Ribelles, Josep Benedito i Rovira, Elena Saricu

  Campament de la Pau per al Fòrum 2004

 2. Institut Pere IV

  MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Martí Sanz

  Institut Pere IV

  L’edificació té una forma rectangular que situant-se enganxada a la mitgera nord-oest i paral·lela al carrer Batista aconsegueix completar l’edificació de l’illa, crear una continuïtat urbana al carrer Batista i formalitzar la cantonada amb el Camí Antic de València. Així mateix, l’edifici té una alçada adequada a l’amplada del carrer Batista (10m.) i crea una continuïtat amb l’edifici de la Cooperativa de Justícia i Pau, el qual té una alçada similar. Mitjançant el buidat de la forma, el projecte genera 2 patis que, a més de dotar de llum i ventilació a les aules, crea un distanciament amb els habitatges del carrer Batista i, d’aquesta manera, aconsegueixen la óptima privacitat per exercir la seva activitat. Finalment, amb la intenció de crear un espai d’accés protegit de l’aigua, el projecte practica un tercer buidat en cantonada que fa d’acollida i configura el perfil de l’edifici.
 3. Premi FAD

  Seleccionat. Categoria: Arquitectura

  Premi FAD

  Institut Pere IV

  MIM-Arquitectes, Mariona Benedito Ribelles, Martí Sanz

Bibliografia

Societats