Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • NUA Arquitectures

Memòria

NUA arquitectures va néixer l’any 2013 a Tarragona i ha diversificat la seva activitat en diferents camps i tipologies, enfocant els projectes des de l’òptica urbana fins al disseny del detall de manera simultània. El treball i obra realitzats durant els darrers anys l’han reconegut com un dels estudis joves emergents d’Espanya en el marc de les últimes tres edicions del programa Arquia/pròxima (2014, 2016 i 2018), incloent una menció d’honor en la darrera edició. L’any 2016 va ser un dels 7 estudis seleccionats per representar Catalunya a la Biennal Internacional d’Arquitectura de Venècia, i recentment els projectes de l’estudi han estat reconeguts al Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània – premis Mies van der Rohe (2019), als Premis FAD (2018), a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2018), i a la Biennal Alejandro de la Sota (2019, 2017, 2015, 2013), incloent el premi extraordinari dels darrers 20 anys de la seva edició en la categoria de rehabilitació (1997-2017). El treball de NUA ha estat publicat en diferents mitjans nacionals i internacionals, i l’estudi ha estat convidat a donar conferències en diverses universitats i institucions com el Museu del Disseny i el Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona, el COAMadrid, l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), el Congrés Internacional Archmarathon de Milà, o el College of Architecture de la Texas A&M University, entre d’altres. L’estudi ha format part de l’equip docent de l’Escola d’Art i Disseny de Reus (EADR), de l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (ELISAVA) i, actualment, forma part de l’Escola d’Arquitectura de Reus (EAR-URV). També ha participat com a jurat extern en diverses sessions crítiques a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), a l’Escola d’Arquitectura de la Salle (URL), i al College of Architecture de la Texas A&M University.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. SDA Campclar

  NUA Arquitectures, Maria Rius Ruiz, Ferran Tiñena Guiamet, Arnau Tiñena Ramos

  SDA Campclar

 2. Restauració de l'Església de la Santíssima Trinitat

  NUA Arquitectures, Maria Rius Ruiz, Ferran Tiñena Guiamet, Arnau Tiñena Ramos

  Restauració de l'Església de la Santíssima Trinitat

 3. Tallers Gongar

  NUA Arquitectures, Maria Rius Ruiz, Ferran Tiñena Guiamet, Arnau Tiñena Ramos

  Tallers Gongar

Autors