Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Graduada en 1989 per l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB-UPC) Especialització en Condicionaments i Serveis.
El 1989 s’associa amb Felipe Pich-Aguilera, constituint Pich-Aguilera, arquitectes, S.L.
Membre fundador de l’Escola Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya ESARQ-UIC. Coordinadora del Pla Docent 2n Cicle (1997-1999). Coordinadora del Consell Professional (1996-1999).
Membre del patronat de la Càtedra d’Edificació Industrialitzada i Medi Ambient, CEIM-UIC, des de 2012.
Membre fundador de l’Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, AuS-COAC i Vicepresident entre 2005 i 2012.
Membre fundador de l’Associació Arquitectura i Sostenibilitat (ASA), impulsada pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE).
Secretària General (2007-2011) Vicepresidenta (2012-2016) Presidenta Comitè Científic (2017-2021)
Membre de la Junta Directiva de l’Associació 22 @ network (associació de les empreses innovadores amb seu social al districte 22 @ de Barcelona). Presidenta des de 2004 de la Comissió d’Empresa i Medi Ambient.
Membre de l’associació Barcelona Urban Cluster (BUC) i Vicepresident des del 2017.
Des de 1997, coordinadora de taules rodones i debats al voltant del paper de l’arquitecte en la innovació dels processos constructius, així com de sistemes més acords amb un nou equilibri entre arquitectura i medi ambient.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Bloc d'Habitatges Incosa Pau Casals

  Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier, Josep Maria Salarich i Molist, Andreu Solano i Noguera

  Bloc d'Habitatges Incosa Pau Casals

  Al trapezi de les antigues hortes del desviat riu Güell es va cosir (1989-95) la Devesa amb Santa Eugènia, sobre un litigiós i antic pla de gran intensitat, posteriorment ebaixada per l’urbanisme democràtic. El nou barri de blocs i amplis espais lliures és el segon dels principals creixements urbans de nou encuny, amb resultats arquitectònics desiguals. Aquesta peça delinea una planta ordenada, sense patis i de peces sempre exteriors, amb aportacions en la integració de l’àtic, en el paper de la volada com a part del volum i en la nitidesa d’un front d’obertura total.
 2. Habitatges a Manresa

  PichArchitects, Teresa Batlle Pagés, Felip Pich-Aguilera i Baurier

  Habitatges a Manresa

  S’ha estructurat la proposta d’edificació i d’ordenació dels espais a partir de la consideració de múltiples punts de vista i de confrontació amb la ciutat existent. Estratègies: La relació amb la ciutat “alta” que fa que les cobertes i els diferents tractaments de paviments i nivells dels espais oberts constitueixin una “façana horitzontal” que ha de tenir la mateixa força i intenció urbana de les altres façanes. Amb aquest objectiu es proposen cobertes verdes amb sistema aljúb. La relació amb el carrer St. Ignasi, que es vol impulsar com una via d’accés principal a la ciutat: el projecte planteja, respecte a aquest carrer, una organització tipològica i de façana amb un ritme i una alineació constant, per tal de aconseguir generar un conjunt d’edifici que siguin un clar límit urbà. La relació amb el carrer Montserrat, on es planteja una edificació que interpreta el teixit preexistent, en las seves irregularitats, en el seu parcel·lari menut.
 3. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

  Seleccionat
  Habitatges a Manresa

Bibliografia (21)

Societats