Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • 2BMFG Arquitectes

Memòria

2BMFG ARQUITECTES S.L.P és un estudi d’arquitectura al front del qual figuren els arquitectes Carles Buxadé, Joan Margarit, Ágata Buxadé, Ramon Ferrando i Carles Gelpí, amb el corresponent equip especialitzat de professionals, que abasta el projecte i la direcció de les obres d’arquitectura en totes les seves fases: planificació, avantprojecte, projecte bàsic i projecte executiu, amb el seu apartat específic de càlcul d’estructures. A més l’estudi compta amb un equip de col•laboradors habituals per al desenvolupament dels projectes d’instal•lacions, la seva legalització i els corresponents projectes de llicència ambiental. El despatx se situa a Barcelona i l’avala una llarga trajectòria professional de més de 30 anys dedicats al món de l’obra nova, la rehabilitació estructural i funcional, la intervenció en el patrimoni arquitectònic i la consultoria d’estructures tant de projectes propis com d’externs i en un ampli ventall de tipologies arquitectòniques. Per a la realització de tots aquests treballs es compta amb el suport informàtic constantment actualitzat tant de dibuix –estacions de CAD i Allplan - com de càlcul. Per al càlcul d’estructures l’estudi treballa amb el programa ANSYS, de la Swanson Analysis Systems, Inc, amb el programa TRICALC de Arktec, amb el programa ESWin de procedimientos Uno i amb el programa WinEva. Des del juliol de 2014 l’estudi està certificat en les normes ISO 9001 : 2015 i ISO 14006:2011 per SGA.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Escola Bressol Municipal Can Caralleu

  2BMFG Arquitectes, Carles Gelpí i Arroyo

  Escola Bressol Municipal Can Caralleu

  Les característiques principals de l'organització general es deriven de les exigències del programa de necessitats i d'un seguit d'idees bàsiques que han guiat el procés de disseny: Es redueix una de les zones de sauló existents del C.E.I.P. Tàber per cedir-les als patis de l’escola bressol. S’aprofita el desnivell d’alçades que existeix al solar per integrar la nova llar d’infants. D’aquesta manera s’establirà un joc entre les zones exteriors del C.E.I.P. i els patis i lluernes de l’E.B.M. La organització de l’Escola Bressol serà la següent: Es crea un porxo exterior, que ens guiarà a l’interior de l’escola primer passejant pel pati de jocs dels nens. Els dos patis seran els que organitzaran el programa. Del pati de jocs penjaran totes les aules, i de l’altre tots els serveis i zones privades. Al centre de l’escola trobem l’espai polivalent, que farà de nucli vertebrador, i a partir del qual podrem accedir a totes les estances.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Seleccionat
  Escola Bressol Municipal Can Caralleu

  2BMFG Arquitectes, Carles Gelpí i Arroyo

Autors