Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

  • Arxiu Històric Comarcal de l'Alt Empordà

Memòria

Es volia aprofitar la rehabilitació del Vell Escorxador, ara en desus i situat al bell mig de la població, per acollir els Arxius Municipls i les Sales de Consulta. L’edifici de carácter històric i protegit en el catàleg de la població, s’havia construit a finals de S XIX segons una serie de cossos engatxats amb unes cobertes de teula vidriada sobre encavallades metàl.liques i detalls historicistes en l’el.laboració de les portes i finestres. L’espai interior mantenia encara els elments metàl.lics de l’antic us, guies i perfils que suportaven el bestiar abans de la seva manipulació final. El repte residia en mantenir tots aquest elements com a testimoni del passat i incorporar-los , ara reutilitzats, al servei dels usuaris de l’Arxiu. Respectar les naus, acollir les taules de consulta i aprofitar aquelles estructures com elements de suport de passeres ha estat la nostra decisió. Hem refet la coberta procurant la introducció dels nous elements d’aillament sense afectar el seu aspecte original. A l’exterior hem optat una reconstrucció rigorosa dels elements perduts i el sanejament de totes les façanes i cobertes , per tal de recuperar l’aspecte original de l’edificació que mantenia la memòria de la ciutadania .

Autor: Jordi Casadevall i Dalmau

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa