Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

Conjunt format per dos edificis junts, situats a la cantonada del passeig Sant Joan amb el carrer València. L'edifici que fa el xamfrà té planta triangular i consta de planta baixa, set pisos i coberta plana, mentre que el del passeig Sant Joan té planta rectangular i consta de planta baixa, sis pisos i coberta plana.

La construcció de la cantonada té la façana principal al xamfrà i les cantonades son arrodonides. A la planta baixa hi ha grans obertures rectangulars, excepte el portal d'accés a l'edifici que és d'arc de mig punt; totes elles estan decorades amb una doble motllura llisa i el parament és aplacat de pedra calcaria.. Els pisos superiors estan marcats per un seguit d'eixos verticals on es combinen la tipologia d'obertures, entrants i sortints i canvis de color de parament, que creen un joc molt dinàmic. Als dos eixos centrals de la façana principal s'obren finestres quadrangulars; a banda i banda, la façana s'avança a mode de tribunes i s'obre una gran finestra a cada nivell. Aquests quatre eixos comencen en el segon pis, on un balcó corregut uneix les dues tribunes; en el primer pis hi ha quatre finestres i el parament és igual al de la planta baixa. A les cantonades, la forma arrodonida s'introdueix lleugerament en el mur creant la sensació de ser dues torres encastades; aquí s'obren grans finestres triples que ressegueixen la forma arrodonida del mur. A les estretes façanes laterals s'obren petits balcons, amb la barana de ferro, i una tribuna al primer pis. Per s'obre de l'últim pis hi ha uns petits respiradors rectangulars. La façana està coronada amb una cornisa. Una motllura recorre l'edifici separant l'últim pis dels inferiors; a les tribunes també es pot veure aquesta motllura separant cada pis. El parament està arrebossat i pintat de color salmó excepte les tribunes, les cantonades i el setè pis que estan pintats de color gris.

L'edifici del passeig Sant Joan té característiques similars amb tres grans obertures a la planta baixa, la central el portal d'accés i les laterals locals comercials, emmarcades per motllures. Als pisos superiors hi ha quatre eixos verticals. Als dos centrals s'obren finestres quadrangulars i als laterals els mur s'avança en forma de tribunes, excepte a l'últim pis on el mur no s'avança i la part superior de la tribuna li fa de balcó. Per sobre hi ha uns respiradors rectangulars i la façana està coronada per una cornisa. El parament a la planta baixa està aplacat amb pedra mentre que als pisos superiors està arrebossat i pintat de marró, excepte el mur de fons dels dos eixos laterals que està pintat de color crema i l'arrebossat dibuixa línies horitzontals.

L'empresa constructora d'aquest edifici és "La razón social Harinas Serra, SA" de Mollet del Vallès. Aquesta empresa a finals dels anys vint i principis dels trenta del segle XX, es va passar a la construcció, guanyant nombrosos concursos públics.

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació