Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Memòria

Edifici de grans dimensions situat en el barri de La Bonanova. Ocupa el final d'una estreta illa de cases lo qual fa que tingui tres façanes, una gran que dona a la Ronda General Mitre i dos més estretes al carrer Balmes i al carrer del Miño. Consta de planta baixa, sis plantes, àtic i sobreàtic enretirat del pla de la façana. Hi ha un gran contrast entre les dues cantonades de la casa; la del carrer Balmes fa una gran forma arrodonida que recorda a un vaixell, mentre que la del carrer Miño es remata en aresta, això fa que el xamfrà entre el carrer Balmes i la Ronda del General Mitre agafi un gran protagonisme i es converteix en la vista principal de l'edifici.

A la planta baixa les obertures segueixen un ritme regular i el parament està recobert de pedra gris fosc, excepte a la part inferior de les finestres de la Ronda on la pedra és de color clar. El pas de la planta baixa al primer pis el marca una balcó corregut d'obra que recorre les tres façanes. El mur dels sis pisos superiors formen una quadricula marcada per els eixos horitzontals de les obertures i els verticals formats pels canvis de parament, entre obra vista i formigó. A les zones de les cantonades el mur s'avança respecte al pla de la façana i aquests avançaments es rematen amb una balcons arrodonits, això crea un joc de plens i buits que dona una gran plasticitat a les façanes. Les obertures son rectangulars i destaquen les del xamfrà rodó on hi ha tres finestres, per planta, separades per una fina columna llisa que donen la impressió de ser una gran finestra correguda.

L'àtic ocupa menys espai que els pisos inferiors la qual cosa fa que hi hagi terrasses enjardinades. El mur d'aquest nivell és tot de formigó, trencant els eixos verticals de maó, i s'obren finestres rectangulars i dos ulls de bou en la façana de la ronda del General Mitre. En la cantonada amb el carrer Balmes, la façana recula uns metres i el mur també fa una forma arrodonida però amb un angle més agut. Tot aquest nivell està coronat per una motllura llisa i el mur de tancament del terrat. El sobreàtic no es visible des del carrer.

Edifici encarregat per Lluís Jara Urbano, que va ser enginyer en cap de l'Ajuntament de Barcelona. Durant els anys quaranta va ser el responsable de planificar el traçat del metro i als anys cinquanta del clavegueram urbà.

Font: Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC)

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació