Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

  • Edifici Media-TIC

Memòria

L’edifici té voluntat d’exemplificar, amb la seva construcció, una arquitectura sostenible, bioclimàtica, que fuig dels excessos de consum comesos al passat, i optimitza les instal·lacions fent que siguin més eficients i destinant-les principalment a l’eficiència energètica. Queda emplaçat a una illa de l’Eixample, al Poblenou, obviant-ne el xamfrà, que es deixa enjardinat. Té la forma d’un cub gairebé perfecte. L'estructura és perpendicular al carrer i totalment perimetral a l’edifici: dues pantalles metàl·liques gegantines, que es dobleguen sobre si mateixes en una poderosa jàssera que suporta tot l’edifici des de la coberta, formen les cares nord-est i sud-oest d'aquest. El conjunt forma un pòrtic en forma de C que només toca en aquests dos llocs el terra. Tots els forjats queden penjats d’aquest artifici. Sobre una planta baixa d’alçada considerable, l’edifici presenta vuit plantes tipus d’oficines vinculades al districte 22; (vivers d’empreses, parts públiques, etcètera) totalment diàfanes. La planta baixa, que té tot l’edifici penjat sobre seu, forma una plaça oberta sense ni un sol pilar, molt espectacular. Les façanes estan totalment envidrades i contrasten amb l’estructura, pintada de color verd festuc. La façana est, la principal, que conté l’accés, enfrontada amb Can Framis, està totalment envidrada i permet apreciar com tot l’edifici està penjat de la jàssera superior. La façana sud-oest està protegida per un compost plàstic inflat amb nitrogen, una pell activa que respon a les condicions climàtiques de l’entorn i augmenta o redueix l’aïllament tèrmic de manera automàtica. Aquesta pell forma la imatge més coneguda de l’edifici, que ha estat batejat pel seus autors com “la Pedrera digital”. Els interiors presenten una continuïtat i una espacialitat sorprenents, producte d’un disseny acurat dels paviments continus, dels cels rasos, de les serralleries, subtils i lleugeres. A les plantes superiors, l’edifici forma un atri que dóna ventilació encreuada a les oficines i crea un paisatge interior molt interessant.

Autor: Jaume Prat

Font: APP BCN Arquitectura

La Revolució Industrial ja va passar, ara ens trobem en plena Revolució Digital. Avui, en l'era de la informació, l'arquitectura és una plataforma de tecnologia que consisteix en un sistema informàtic de connexions i nous materials. Aquest projecte va ser encarregat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona CZFB i el 22@ de Barcelona en haver guanyat el projecte per concurs públic. El volum edificat forma un cub de 44m x 44m x 37.82m d'alçada i la superfície del solar és de 3.572,45 m2 i els soterranis ocupen la totalitat de la parcel·la, mentre sobre rasant l'ocupació és del 54,20%. La planta baixa està al mateix nivell que el carrer. En total, el Media-TIC té 16.000 m2 construïts sobre rasant, més dues plantes sota rasant (7.100 m2) amb capacitat per a 200 places d'aparcament. A diferència de la majoria dels edificis, que consumeixen enormes quantitats d'energia, el Media-TIC ha estat concebut per ser un gran generador per optimitzar el seu ús. SIMULACIÓ ENERGÈTICA: Gràcies a la simulació energètica de l'edifici s'han ajustat les demandes de calor i fred, reduint al mínim el dimensionat de les instal·lacions. ENVOLUPANT EDIFICI: Les façanes, formades per coixins inflables de ETFE, derivat d'un polímer, orientades a sud, funcionen com un filtre solar variable, és a dir, obrint-se a l'hivern per aprofitar l'energia solar, i tancant-se a l'estiu per protegir-se. En una d'aquestes façanes introduïm dins dels coixins una boira basada en Nitrogen, que augmentant les seves partícules aconseguim una major opacitat, protegint així als usuaris. MONITORITZACIÓ: Tant la façana com les oficines han estat dotades de múltiples sensors de temperatura, humitat o pressió que recullen la informació exterior per adaptar les condicions interiors. L'estructura del Media-TIC va ser premiada el 2009 amb el diploma European Award for Steel Structures, que concedeix la ECCS europea per la seva bellesa i eficiència com a edifici d'acer. L'edifici també va obtenir menció honorífica dels Premis de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2009 a la modadlidat de projectes de Recerca, Desenvolupament i Innovació encaminades a la sostenibilitat en l'edificació. El projecte construït del MediaTic té Qualificació Energètica A.

Autor: Cloud 9

Autors

Sobre el mapa