Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
How to get there

In Pictures

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

 • Media-TIC Building

Memory

L’edifici té voluntat d’exemplificar, amb la seva construcció, una arquitectura sostenible, bioclimàtica, que fuig dels excessos de consum comesos al passat, i optimitza les instal·lacions fent que siguin més eficients i destinant-les principalment a l’eficiència energètica. Queda emplaçat a una illa de l’Eixample, al Poblenou, obviant-ne el xamfrà, que es deixa enjardinat. Té la forma d’un cub gairebé perfecte. L'estructura és perpendicular al carrer i totalment perimetral a l’edifici: dues pantalles metàl·liques gegantines, que es dobleguen sobre si mateixes en una poderosa jàssera que suporta tot l’edifici des de la coberta, formen les cares nord-est i sud-oest d'aquest. El conjunt forma un pòrtic en forma de C que només toca en aquests dos llocs el terra. Tots els forjats queden penjats d’aquest artifici. Sobre una planta baixa d’alçada considerable, l’edifici presenta vuit plantes tipus d’oficines vinculades al districte 22; (vivers d’empreses, parts públiques, etcètera) totalment diàfanes. La planta baixa, que té tot l’edifici penjat sobre seu, forma una plaça oberta sense ni un sol pilar, molt espectacular. Les façanes estan totalment envidrades i contrasten amb l’estructura, pintada de color verd festuc. La façana est, la principal, que conté l’accés, enfrontada amb Can Framis, està totalment envidrada i permet apreciar com tot l’edifici està penjat de la jàssera superior. La façana sud-oest està protegida per un compost plàstic inflat amb nitrogen, una pell activa que respon a les condicions climàtiques de l’entorn i augmenta o redueix l’aïllament tèrmic de manera automàtica. Aquesta pell forma la imatge més coneguda de l’edifici, que ha estat batejat pel seus autors com “la Pedrera digital”. Els interiors presenten una continuïtat i una espacialitat sorprenents, producte d’un disseny acurat dels paviments continus, dels cels rasos, de les serralleries, subtils i lleugeres. A les plantes superiors, l’edifici forma un atri que dóna ventilació encreuada a les oficines i crea un paisatge interior molt interessant.

Author: Jaume Prat Ortells

Source: APP BCN Arquitectura

La Revolució Industrial ja va passar, ara ens trobem en plena Revolució Digital. Avui, en l'era de la informació, l'arquitectura és una plataforma de tecnologia que consisteix en un sistema informàtic de connexions i nous materials. Aquest projecte va ser encarregat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona CZFB i el 22@ de Barcelona en haver guanyat el projecte per concurs públic. El volum edificat forma un cub de 44m x 44m x 37.82m d'alçada i la superfície del solar és de 3.572,45 m2 i els soterranis ocupen la totalitat de la parcel·la, mentre sobre rasant l'ocupació és del 54,20%. La planta baixa està al mateix nivell que el carrer. En total, el Media-TIC té 16.000 m2 construïts sobre rasant, més dues plantes sota rasant (7.100 m2) amb capacitat per a 200 places d'aparcament. A diferència de la majoria dels edificis, que consumeixen enormes quantitats d'energia, el Media-TIC ha estat concebut per ser un gran generador per optimitzar el seu ús. SIMULACIÓ ENERGÈTICA: Gràcies a la simulació energètica de l'edifici s'han ajustat les demandes de calor i fred, reduint al mínim el dimensionat de les instal·lacions. ENVOLUPANT EDIFICI: Les façanes, formades per coixins inflables de ETFE, derivat d'un polímer, orientades a sud, funcionen com un filtre solar variable, és a dir, obrint-se a l'hivern per aprofitar l'energia solar, i tancant-se a l'estiu per protegir-se. En una d'aquestes façanes introduïm dins dels coixins una boira basada en Nitrogen, que augmentant les seves partícules aconseguim una major opacitat, protegint així als usuaris. MONITORITZACIÓ: Tant la façana com les oficines han estat dotades de múltiples sensors de temperatura, humitat o pressió que recullen la informació exterior per adaptar les condicions interiors. L'estructura del Media-TIC va ser premiada el 2009 amb el diploma European Award for Steel Structures, que concedeix la ECCS europea per la seva bellesa i eficiència com a edifici d'acer. L'edifici també va obtenir menció honorífica dels Premis de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2009 a la modadlidat de projectes de Recerca, Desenvolupament i Innovació encaminades a la sostenibilitat en l'edificació. El projecte construït del MediaTic té Qualificació Energètica A.

Author: Cloud 9

Authors

How to get there

On the Map