Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

The building aims to exemplify, with its construction, a sustainable, bioclimatic architecture, which avoids the excesses of consumption committed in the past, and optimises the facilities by making them more efficient and allocating them mainly to energetic efficiency.
It is located in the Eixample, in Poblenou, overlooking the chamfer, which is left landscaped. It has the shape of an almost perfect cube.
The structure is perpendicular to the street and surrounds the building: two gigantic metal screens, which fold in on themselves in a powerful truss that supports the entire building from the roof, form the northeast and southwest of it. The whole forms a C-shaped portico that only touches the ground in these two places. All the forgings are hung up on this artifice. On a ground floor of considerable height, the building has eight office-type floors linked to district 22; (company nurseries, public parts, etc.) completely transparent. The ground floor, which has the entire building suspended above it, forms an open square without a single pillar, very spectacular.
The façades are fully glazed and contrast with the structure, painted pistachio green. The east façade, the main one, which contains the access, facing Can Framis, is fully glazed and allows you to appreciate how the entire building is suspended from the upper gable. The south-west façade is protected by a plastic compound inflated with nitrogen, an active skin that responds to the climatic conditions of the environment and increases or reduces thermal insulation automatically. This skin forms the best-known image of the building, which has been named by its authors as "the digital Quarry".
The interiors present a surprising continuity and spatiality, the product of a careful design of the continuous floors, the low ceilings, the subtle and light fittings. On the upper floors, the building forms an atrium that provides cross ventilation to the offices and creates a very interesting interior landscape.

Author: Jaume Prat Ortells

Source: APP BCN Arquitectura

The Industrial Revolution has passed; now we are in the midst of the Digital Revolution. Today, in the information age, architecture is a technology platform consisting of a computer system of connections and new materials.

This project was commissioned by the Zona Franca of Barcelona Committee (CZFB) and the 22@ district, having won the project through a public tender.

The built volume forms a cube of 44m x 44m x 37.82m high and the surface of the lot is 3,572.45 m2 and the basements occupy the entirety of the plot, while above ground the occupation is 54.20 %. The ground floor is at the same level as the street.

In total, the Media-TIC has 16,000 m2 built above ground, plus two floors below ground (7,100 m2) with capacity for 200 parking spaces.

Unlike most buildings, which consume enormous amounts of energy, the Media-TIC has been designed to be a large generator to optimise its use.

ENERGY SIMULATION: Thanks to the energy simulation of the building, heat and cold demands have been adjusted, reducing the dimensions of the facilities to a minimum.

ENVELOPED BUILDING: The façades, formed by inflatable cushions of ETFE, derived from a polymer, oriented to the south, work as a variable solar filter, opening in winter to take advantage of solar energy, and closing - in the summer to protect yourself. In one of these façades, we introduce a Nitrogen-based fog into the cushions, which by increasing its particles achieve greater opacity, thus protecting the users.

MONITORING: Both the façade and the offices have been equipped with multiple temperature, humidity or pressure sensors that collect external information to adapt the internal conditions.

The Media-TIC structure was awarded the European Award for Steel Structures diploma in 2009, which is awarded by the European ECCS for its beauty and efficiency as a steel building.

The building also received an honorable mention in the 2009 Generalitat de Catalunya Environment Awards in the category of Research, Development and Innovation projects aimed at sustainability in construction.

The MediaTic built project has Energy Rating A.

Author: Cloud 9

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Media-TIC Building

    Cloud 9, Enric Ruiz-Geli

    Media-TIC Building

    The building aims to exemplify, with its construction, a sustainable, bioclimatic architecture, which avoids the excesses of consumption committed in the past, and optimises the facilities by making them more efficient and allocating them mainly to energetic efficiency. It is located in the Eixample, in Poblenou, overlooking the chamfer, which is left landscaped. It has the shape of an almost perfect cube. The structure is perpendicular to the street and surrounds the building: two gigantic metal screens, which fold in on themselves in a powerful truss that supports the entire building from the roof, form the northeast and southwest of it. The whole forms a C-shaped portico that only touches the ground in these two places. All the forgings are hung up on this artifice. On a ground floor of considerable height, the building has eight office-type floors linked to district 22; (company nurseries, public parts, etc.) completely transparent. The ground floor, which has the entire building suspended above it, forms an open square without a single pillar, very spectacular. The façades are fully glazed and contrast with the structure, painted pistachio green. The east façade, the main one, which contains the access, facing Can Framis, is fully glazed and allows you to appreciate how the entire building is suspended from the upper gable. The south-west façade is protected by a plastic compound inflated with nitrogen, an active skin that responds to the climatic conditions of the environment and increases or reduces thermal insulation automatically. This skin forms the best-known image of the building, which has been named by its authors as "the digital Quarry". The interiors present a surprising continuity and spatiality, the product of a careful design of the continuous floors, the low ceilings, the subtle and light fittings. On the upper floors, the building forms an atrium that provides cross ventilation to the offices and creates a very interesting interior landscape.
  2. EU Mies Award

    Nominated
    Media-TIC Building

    Cloud 9, Enric Ruiz-Geli

  3. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Media-TIC Building

    Cloud 9, Enric Ruiz-Geli