Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio
Com anar-hi

En Imatges

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

 • Escola Oficial d'Idiomes de Lleida

Memòria

L’edifici adopta una configuració clarament longitudinal, parallela a la prevista rambla de Pardinyes. Aquesta disposició permet d’allotjar el programa de les aules al llarg d’un corredor, mentre que les escales de comunicació vertical formen un cos diferenciat i posicionat a la part central. La sala d’actes i la biblioteca formen dos cossos de geometria irregular situats a l’espai que separa l’edifici de la rambla, i entre tots dos cossos queda el pas de l’entrada i un gran vestíbul que cohesiona tot l’organisme. L’edifici té vocació de construir un lloc urbà que encara no existeix, i en el qual la planta baixa ha d’assumir la condició d’un espai públic.

Autor: Maurici Pla

Font: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

El projecte planteja l’edifici en un bloc lineal que discorre paral·lelament a la futura Rambla de Pardinyes. El programa docent s’organitza en aquest bloc i diferencia les zones d’aularis i laboratoris de les zones públiques i representatives, com ara la sala d’actes i la biblioteca. Aquestes zones es disposen en dos cossos de geometria lliure i potencien l’accés a l’edifici. El vestíbul se soluciona amb un gran volum buit, a la manera d’un lobby, amb la qual cosa es fa penetrar l’espai-plataforma exterior cap a l’interior amb la màxima fluïdesa. Aquest vestíbul tindrà vocació de plaça pública coberta, introduirà complexitats en la seva secció i actuarà com a autèntic punt de trobada i intercanvi de l’escola. La façana de ponent es tancarà al màxim, per protegir a l’edifici del sol de l’oest i a la vegada s’obriran estratègicament unes petites obertures en el mur, per aconseguir els diferents jocs de llum i penombres en els passadissos d’accés a les aules, en contraposició amb les llums més fredes i blavoses de les aules orientades oposadament, i que disposaran d’obertures totalment funcionals. Els matisos tendeixen a acompanyar amb naturalitat les intencions del propi projecte, així el totxo pintat contrastarà amb la perfecció dels vidres i aluminis i l’estuc blanc de la façana oest es tenyirà dels colors rosats de ponent en clara al·lusió a les absències i als buits. Interiorment les respostes seguiran els conceptes inicials, i els materials, tot i sent els mateixos, seran llegits i interpretats de forma diferent per les diferents intensitats i tonalitats de la llum.

Autor: Ramon Sanabria i Boix

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa