Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Memòria

El projecte desenvolupa la construcció de 30 habitatges, locals sense ús determinat i garatge amb capacitat de 68 places d'aparcament. Es tracta d'un edifici d'obra nova que manté les façanes existents del carrer Côrsega i Passatge dels Caputxins, mentre que s’enderroca tota la restant cosntrucció.

Es defineix una volumetria màxima en sis plantes i es practica una sèrie de buidats que alhora permeten un trobament més adequat amb l’edificació veïna.

Es tracta d’un edifici d’obra nova amb manteniment de façana on els nous usos de l’edificació són residencial en plantes pis, de locals sense ús definit donant al carrer Còrsega en plantes baixa i altell, i d’aparcament en plantes soterrani.. Per les característiques de la volumetria, els 30 habitatges es distribueixen en un total de vuit tipologies diferents.

Les Plantes Baixa i Altell estan definides per 2 locals amb façana al carrer (un d’ells fent cantonada al passatge Caputxins), l’accés principal de l’edifici amb el recinte del conserge i les sales d’instal·lacions, i tres dúplex amb façana i jardí al darrera; tots ells amb sala, cuina, habitació doble, dues habitacions individuals i bany. Retornant a l’estat inicial de l’edifici, s’anul·la la porta d’accés de servei situada a l’obertura central del passatge.

Les P+1 i P+2, tenen idèntica distribució, amb sis habitatges per planta i sortida a un passadís central comú amb dos ascensors i l’escala protegida, que divideix la planta entre els habitatges que donen a carrer i els que donen a pati d’illa. Hi ha dos patis centrals, compartits per dos habitatges cadascun i els altres dos habitatges tenen façana al passatge.

A la P+3, on apareix la primera reculada a façana, s’articulen cinc habitatges. A la P+4 es manté el mateix programa però sense la terrassa.

I a P+5 apareixen les reculades a la façana principal, transformant un dels habitatges en un estudi. L’altre habitatge serà una mica més petit i els altres tres es mantenen amb el mateix programa.

La Planta Coberta allotja els recintes per instal·lacions, les plaques solars, aparells d’aire condicionat i una zona d’ús comú per als veïns concebuda com a terrassa solàrium.

Les tres plantes soterrani de què consta l’edifici allotgen 68 places d’aparcament, 30 trasters, escales i espais per instal·lacions. Es trasters i 15 places d’aparcament es troben a la P-1, mentre que les restants places d’aparcament es distribueixen respectivament en 26 i 27 places a les P-2 i P-3.

Autor: Víctor Rahola i Aguadé

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.