Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

  • Nova Seu d'iGuzzini

Memòria

L'edifici es compon de dues parts, que corresponen a les seves diferents funcions: una inferior, semisoterrada, de formigó vist; l'altra esfèrica i vidre, surant en el paisatge. Aprofitant el desnivell de la parcel·la, la plataforma inferior conté el magatzem logístic, l'aparcament, el showroom, l'auditori, el teatre de la llum, una sala de presentacions i les instal·lacions. Tots aquests ambients necessiten foscor, per poder experimentar i exposar la llum artificial. La superfície superior de la plataforma és en realitat un sòl tècnic exterior cablejat, format per una sèrie de panells mòbils de diferents acabats, que permeten la flexibilitat necessària per poder muntar diverses configuracions de l'showroom exterior. Per sobre de la plataforma, en un equilibri dinàmic, sorgeix la part més representativa de l'complex, de forma esfèrica. S'hi troben les oficines, despatxos de direcció i zones d'investigació. L'edifici d'oficines es construeix al voltant d'un pati de llum que es desenvolupa com un complex sistema estructural format per cinc estructures metàl·liques. A l'arribar a la part superior aquest pilar s'uneix a través de cables a tracció amb altres deu elements verticals que subjecten perimetralment l'edifici.

Autor: Josep Miàs i Gifré

La nova seu espanyola d'iGuzzini Illuminazione España SA, empresa italiana líder en la il·luminació de disseny, es localitza al costat de l'encreuament viari de les carreteres AP-7 i C-16, a l'àmbit metropolità de Barcelona, dins el terme municipal de Sant Cugat del Vallès. L'edifici es compon de dues parts, que corresponen a les seves diferents funcions: una baixa, extensa, semisoterrada i sense llum natural, embolicada en formigó vist, l'altra esfèrica i de vidre, flotant en el paisatge. Aprofitant el desnivell de la parcel·la, la plataforma inferior conté al seu interior el magatzem logístic, l'aparcament, el showroom, l'auditori, el teatre de la llum, una sala de presentacions i les instal · lacions. Tots aquests ambients necessiten foscor, per poder experimentar i exposar la llum artificial. La superfície superior de la plataforma és en realitat un sòl tècnic exterior cablejat, format per una sèrie de panells mòbils de diferents acabats, que permeten la flexibilitat necessària per poder muntar diverses configuracions del showroom exterior. Per sobre de la plataforma, en precari equilibri dinàmic, sorgeix la part més representativa del complex, de forma esfèrica deformada. En ella es troben les oficines, despatxos de direcció i zones de recerca. L'edifici d'oficines es construeix al voltant d'un pati de llum en el qual es desenvolupa un complex sistema estructural format per cinc pals metàl·lics. En arribar a la part superior aquest pilar reticulat s'uneix a través de cables a tracció amb altres deu elements verticals a tracció que recullen el límit exterior dels forjats. D'aquesta manera, tot l'edifici queda "penjat" d'aquest únic pilar central. La doble façana, cap a l'exterior, i cap al pati interior, completament vidriada i formada per fusteria d'acer i vidres de protecció solar, permet veure l'entorn exterior en 360 º. La superfície de vidre es cobreix amb un protector solar format per una estructura tridimensional metàl · lica sobre la qual queda tensat el teixit Stamisol F381, que alhora reflecteix la radiació en la seva cara exterior i permet una extrema permeabilitat visual. Aquest sistema constructiu de façana lleugera, que en la secció nord desapareix, al no ser necessari, s'adapta perfectament a la geometria de l'edifici, apareixent només en les zones de l'esfera (cenit, sud, est i oest) sol·licitades per la radiació solar . Durant el dia, des de l'exterior, l'edifici es presenta com un casquet opac, que, d'una banda, reflecteix el cel, i de l'altra, a la façana tèxtil, dibuixa un perfil esfèric puntejat. Des de l'interior, en canvi, la percepció és diametralment oposada, ja que l'espai es converteix en un interior-exterior continu. Durant la nit, aquestes qualitats s'inverteixen. Gràcies a la llum, l'edifici esfèric es transforma en un element lluminós que mostra el seu interior, perceptible des de l'exterior de les vies rodades que el circumden.

Autor: Josep Miàs i Gifré

Autors

Sobre el mapa