Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Imatge sol·licitada:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Com anar-hi

En Imatges

Autors

Com anar-hi

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia (6)

 1. Casa Antoni Camps

  Enric Sagnier i Villavecchia

 2. Reforma i Divisió Horitzontal de la Casa Antoni Camps

  Joaquim Lloret Homs

  Reforma i Divisió Horitzontal de la Casa Antoni Camps

 3. Reforma Integral de la Casa Avinguda Tibidabo 13

  Correa Milá Arquitectes, Federico Correa Ruiz, Alfonso Milá Sagnier

  Reforma Integral de la Casa Avinguda Tibidabo 13

 4. Remunta de la Casa Avinguda Tibidabo 13

  Correa Milá Arquitectes, Federico Correa Ruiz, Alfonso Milá Sagnier

  Remunta de la Casa Avinguda Tibidabo 13

 5. Restauració i Adequació de la Casa Avinguda Tibidabo 13

  Liebman Villavecchia Arquitectos, Eileen Liebman, Fernando Villavecchia Obregón

  Restauració i Adequació de la Casa Avinguda Tibidabo 13

  Aquesta intervenció en una obra del 1964 dels arquitectes Alfonso Milá i Federico Correa ha tingut el caràcter d'una delicada operació quirúrgica, en què la resolució d'una llarga sèrie d'aspectes purament tècnics s'ha complementat amb la recuperació d'uns interiors molt característics de l’obra d’aquests arquitectes. L'encàrrec original als arquitectes el 1964 havia consistit en la reforma d'un habitatge a dos nivells ubicat a les dues plantes inferiors d'una torre neoclàssica de principis del segle XX i que tenien accés a un jardí interior. La intervenció es va centrar principalment a la part noble d'aquest habitatge a la planta inferior i a l'accés des de la planta superior, projectant-se una nova escala construïda amb arcs a la catalana. També es va projectar la zona de serveis ubicada en aquesta planta inferior, i es va crear un pati de gran dimensió que salvava l'important desnivell entre el nivell del carrer i aquesta planta i que permetia il·luminar i ventilar les estances de servei. El més rellevant d'aquesta obra era sens dubte la seqüència de les estances que donaven al jardí, i on una sèrie de portes de cirerer a tota alçada asseguraven una continuïtat espacial des del dormitori principal fins al menjador. Al costat del dormitori i una saleta adjunta, entapissats de velvetó beix, la cura disseny dels vestidors panellats en fusta de cirerer i marbre imprimien un caràcter molt particular a aquests interiors. Finalment, el paviment de terra cota, de peça petita i format inusual acabava de caracteritzar aquests espais. La nostra intervenció ha consistit per una banda en una cuidada restauració dels interiors de les estances nobles de la planta baixa (revestiments, fusteries, serralleria i manetes) substituint aquells elements originals obsolets (sanitaris, aixetes, marbres), i de l'altra en la reforma integral de la cuina i la zona de serveis que era molt difícil adaptar-se a un ús actual.
 6. Jardins de la Casa Antoni Camps

  Nicolau Maria Rubió i Tudurí