Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental. Emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Mitjançant aquest formulari, podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic.. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya et farà arribar una estimació del pressupost, variable en cada casuística d'ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres
 • El Palauet

  Arata Isozaki & Asociados España, Arata Isozaki

  El Palauet

  En un solar pràcticament pla, de planta trapezoïdal, Isozaki traça un cercle de 66 metres de diàmetre i hi inscriu un quadrat. El cercle queda dividit en dues parts iguals: una és un recinte a l’aire lliure i l’altra el pavelló pròpiament dit. El jardí rectangular de fora es correspon amb la pista poliesportiva interior. Isozaki recupera a la coberta la idea original del Palau Sant Jordi: un pla ondulat suportat exclusivament pels extrems. Es tracta d’una forma que combina una volta rebaixada a la banda perimetral i una mitja cúpula a la zona central. La complexa superfície es resol amb una malla espacial recolzada horitzontalment en el perímetre del recinte cobert, i en el pla vertical format pel diàmetre del cercle, un mur vidrat que absorbeix les barres metàl·liques d’una biga de gelosia. El pla de la coberta es plega en tres punts orientats al nord, deixant unes escletxes que permeten l’entrada de la llum natural.

  1990 - 1996

 • Biblioteca Enric Miralles

  Miralles Tagliabue (EMBT), Enric Miralles i Moya, Benedetta Tagliabue

  Biblioteca Enric Miralles

  Uns llibres i un somni… L'edifici és una construcció Qualsevol en un jardí…. No guarda cap record Del caràcter institucional de les biblioteques. ….Són uns murs que potser estaven en aquest lloc. Nosaltres hem estat intentant a través de diferents camins Donar a la biblioteca un tipus de gravetat de laberint. Una sèrie d'habitacions i jardins assemblats de manera no lineal. L'edifici és un experiment que utilitza cada desenvolupament del projecte… Els seus continus canvis i variacions, Així com l'autoritat d'acceptar el resultat final… Només una curiositat: El Palau d'esports d'Isozaki és El nostre veí. I Palafolls, dirigit pel seu alcalde Valentí Agustí, està construint una ciutat on ens demana als arquitectes que construïm segons els nostres somnis.

  1997 - 2007

 • Complex Esportiu La Figuerassa

  Alcolea+Tárrago Arquitectos, Rubén Alcolea, Jorge Tárrago

  Complex Esportiu La Figuerassa

  El concurs de projectes requeria cubrir una pista pre-existent de formigó de 40x22 metres mitjançant una sol.lució que fes viable, en fases successives, el tancament parcial o total de l’espai. El projecte planteja una resposta clara estructuralment, aportant carácter i optimitzant econòmicament la intervenció. La pista es cubreix amb una llum total de més de 44 metres i amb suports únicament en els extrems curts. S’eviten els detalls constructius més refinats per a confiar en l’escala arquitectónica i l’economia. Els materials es simplifiquen a dos: policarbonat transllúcid, que cubreix el frontal i s’encara al mar; i xapa d’alumini. Després de l’execució de la pista esportiva, s’afegeix un volum de vidre per a a incluir uns petits vestuaris i espais de servei.

  2006 - 2007

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.