Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Alonso i Balaguer Arquitectes Associats

Memory

Fundat el 1978, per Luis Alonso i Sergio Balaguer, Arquitectes tots dos, en l'actualitat Alonso, Balaguer i Arquitectes Associats, té la seu central a Barcelona, ​​i oficines a Santiago de Xile, New York, Bogotà. Més de 60 persones component un equip interdisciplinari d'Arquitectura, planejament urbanístic, disseny d'interiors, disseny industrial, i disseny gràfic. Una decidida aposta per la internacionalització marca la seva condició, amb mes 700 projectes i realitzacions, dispersos geogràficament en 12 Països (Espanya, Xile, Colòmbia, USA, Perú, Brasil, Kazakhstan, Ucraïna, Polònia, Marroc, Algèria, Qatar...). Un treball compost d'edificis de gran alçada multiusos, centres esportius, hotels, auditoris, centres d'esdeveniments, cellers vinícoles, oficines, campus empresarials, escoles, masterplanes urbanístics, etc. Entre les seves més representatives realitzacions, destaquen el Centre Lúdic i comercial de l'antiga plaça de toros de Les Arenes a Barcelona, ​​el gratacels de major altura de Colòmbia, la torre Bacatá, la torre Hesperia Tower a Barcelona, ​​el Campus Empresarial d'Iberdrola a Madrid , els cellers vinícoles de Protos a Ribera del Duero, el conjunt residencial i hoteler de la Illa del Cel a Diagonal Mar de Barcelona, ​​o la Vila Olímpica d'àrbitres i premsa a Rio de Janeiro 2016, de la qual van resultar vencedors del Concurs internacional per al planejament urbanístic i la construcció. A Xile van iniciar la seva trajectòria amb el Club Balthus Vitacura, en Monsenyor Escribá de Balaguer, i recentment han finalitzat l'edifici d'oficines Alonso, en Alonso de Córdova, o el club esportiu Youtopia a Los Trapenses. En desenvolupament; residències d'adult major en fase d'execució, diversos edificis residencials i d'usos mixtos, com la Torre de Príncep de Gal·les amb Vespucio, que iniciarà en breu la seva construcció. Diversos masterplanes d'ordenacions urbanístiques es troben actualment en fase de desenvolupament. 14 publicacions monogràfiques de l'oficina, recullen l'extensa obra realitzada. Més de 30 concessions administratives avalen la seva trajectòria.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Habitatges Pagans

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo, Carles Bosch i Genover, Joan Lluís Frigola i Torras

  Habitatges Pagans

  Cinquanta-sis habitatges d’uns 150 m2, organitzats per set escales i ubicats als terrenys d’una antiga fàbrica; l’emplaçament i la dimensió susciten una reflexió sobre els ritmes, la corporeïtat i la seqüència en un eixample. Una actitud que entén anodina la preeminència horitzontal i que busca una organització clara i regular de l’habitatge, sense celoberts i amb una configuració de la façana capaç de tractar la inversió de l’orientació i del programa en cada cara. Alguns elements del classicisme i de la construcció europea del s. xix ajuden a definir aquesta voluntat urbana, amb força èxit quant a ritme general, coronaments, vestíbuls i habitatges i amb un cert esquematisme en les tribunes i en la solució de cantonada.
 2. Bloc d'Habitatges Josep Pla

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo

  Bloc d'Habitatges Josep Pla

  Programa d’oficina i apartaments aixecat sobre una estructura preexistent, hereva del Pla Mercadal (1962, rev. 1974). L’acció municipal revisà intensitats a partir del 1980 i negocià situacions de facto. Aquí, tot desconstruint allò existent, es busca una certa asèpsia compositiva, una llei en què horitzontalitat, repetició i textura siguin prou llenguatge. L’àtic es tracta a manera de capsa de vidre, en un intent dubtós de mescla amb el cel que és, alhora, un èxit d’abstracció i neutralitat. Vist el patètic final de la fallida operació Pirineus (davant per davant), algun projecte ha maldat, finalment, per qualificar la plaça.
 3. Hesperia Tower

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo, Richard Rogers

  Hesperia Tower

  L’edifici és situat en un extrem del polígon de Bellvitge, a tocar de la Gran Via de les Corts Catalanes. La posició que ocupa afavoreix el seu paper de motor de la renovació urbanística de la zona i, en estar situat perpendicularment a l’autopista, evita ser un obstacle visual per als habitatges de Bellvitge i crea una nova façana urbana al passeig que ell mateix genera. Aquest fet implica la supressió d’una cicatriu històrica, en desaparèixer la condició de l’autopista com a frontera física del territori. El programa es distribueix entre l’edifici en alçària, que allotja l’hotel, i un sòcol de gran longitud que acull el Centre de Congressos i el Club Esportiu. La unió entre aquests dos cossos té lloc per mitjà d’un atri vidrat que abasta sis plantes. La torre separa clarament tots els elements estructurals i de comunicacions dels espais funcionals, per mantenir diàfans els espais dedicats a les habitacions.

Bibliography

Authors