Intro

Sobre el projecte

En aquesta primera etapa, el catàleg es focalitza en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any d’edificació de la primera xemeneia industrial de Barcelona que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte neix amb l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que s’anirà actualitzant i ampliant, tot incorporant les obres contemporànies de major interès general, sempre amb una necessària perspectiva històrica suficient, alhora que afegint progressivament obres del nostre passat, amb l’ambiciós objectiu d’abastar un major període documental.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses branques i entitats associades al COAC i d’altres entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la incorporació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en alguns casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC i professionals i d’altres experts externs de totes les Demarcacions que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

La voluntat d’aquest projecte és la d’esdevenir el fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau d’informació i documentació arquitectònica exemplar que passi a ser un referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors de l’Arxiu Digital del COAC

credits

Qui som

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors Externs:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Disseny i Programació:

Nubilum Edittio

En Imatges

 • Alonso i Balaguer Arquitectes Associats

Memòria

Fundat el 1978, per Luis Alonso i Sergio Balaguer, Arquitectes tots dos, en l'actualitat Alonso, Balaguer i Arquitectes Associats, té la seu central a Barcelona, ​​i oficines a Santiago de Xile, New York, Bogotà. Més de 60 persones component un equip interdisciplinari d'Arquitectura, planejament urbanístic, disseny d'interiors, disseny industrial, i disseny gràfic. Una decidida aposta per la internacionalització marca la seva condició, amb mes 700 projectes i realitzacions, dispersos geogràficament en 12 Països (Espanya, Xile, Colòmbia, USA, Perú, Brasil, Kazakhstan, Ucraïna, Polònia, Marroc, Algèria, Qatar...). Un treball compost d'edificis de gran alçada multiusos, centres esportius, hotels, auditoris, centres d'esdeveniments, cellers vinícoles, oficines, campus empresarials, escoles, masterplanes urbanístics, etc. Entre les seves més representatives realitzacions, destaquen el Centre Lúdic i comercial de l'antiga plaça de toros de Les Arenes a Barcelona, ​​el gratacels de major altura de Colòmbia, la torre Bacatá, la torre Hesperia Tower a Barcelona, ​​el Campus Empresarial d'Iberdrola a Madrid , els cellers vinícoles de Protos a Ribera del Duero, el conjunt residencial i hoteler de la Illa del Cel a Diagonal Mar de Barcelona, ​​o la Vila Olímpica d'àrbitres i premsa a Rio de Janeiro 2016, de la qual van resultar vencedors del Concurs internacional per al planejament urbanístic i la construcció. A Xile van iniciar la seva trajectòria amb el Club Balthus Vitacura, en Monsenyor Escribá de Balaguer, i recentment han finalitzat l'edifici d'oficines Alonso, en Alonso de Córdova, o el club esportiu Youtopia a Los Trapenses. En desenvolupament; residències d'adult major en fase d'execució, diversos edificis residencials i d'usos mixtos, com la Torre de Príncep de Gal·les amb Vespucio, que iniciarà en breu la seva construcció. Diversos masterplanes d'ordenacions urbanístiques es troben actualment en fase de desenvolupament. 14 publicacions monogràfiques de l'oficina, recullen l'extensa obra realitzada. Més de 30 concessions administratives avalen la seva trajectòria.

Obres

Sobre el mapa

Constel·lació

Cronologia

 1. Habitatges Pagans

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo, Carles Bosch i Genover, Joan Lluís Frigola i Torras

  Habitatges Pagans

 2. Bloc d'Habitatges Josep Pla

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo

  Bloc d'Habitatges Josep Pla

 3. Torre Hesperia

  Alonso i Balaguer Arquitectes Associats, Lluís Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo, Richard Rogers

  Torre Hesperia

  L’edifici és situat en un extrem del polígon de Bellvitge, a tocar de la Gran Via de les Corts Catalanes. La posició que ocupa afavoreix el seu paper de motor de la renovació urbanística de la zona i, en estar situat perpendicularment a l’autopista, evita ser un obstacle visual per als habitatges de Bellvitge i crea una nova façana urbana al passeig que ell mateix genera. Aquest fet implica la supressió d’una cicatriu històrica, en desaparèixer la condició de l’autopista com a frontera física del territori. El programa es distribueix entre l’edifici en alçària, que allotja l’hotel, i un sòcol de gran longitud que acull el Centre de Congressos i el Club Esportiu. La unió entre aquests dos cossos té lloc per mitjà d’un atri vidrat que abasta sis plantes. La torre separa clarament tots els elements estructurals i de comunicacions dels espais funcionals, per mantenir diàfans els espais dedicats a les habitacions.

Bibliografia

Autors