Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

Inicia la seva activitat professional com a arquitecte el 1969 a la ciutat de Girona.
La seva ha estat una trajectòria d’ofici en què s’han alternat obres d’envergadura i significació considerable i altres de més convencionals i reduïdes, però sempre amb una dedicació diària continuada, independentment del caràcter i la dimensió de l’encàrrec.
El seu objectiu professional bàsic és respondre als problemes plantejats en cada encàrrec amb rigor projectual, qualitat en la definició dels treballs, idoneïtat constructiva i control de l’execució i l’economia, en benefici d’uns productes ben elaborats.
Cal remarcar la seva preocupació pel patrimoni construït i per l’entorn urbà i paisatgístic, així com la seva especial manera d’afrontar els projectes de restauració monumental.
Arcadi Pla i Masmiquel compagina l’activitat professional quotidiana, centrada en el seu estudi de Girona, amb una llarga dedicació pedagògica en les assignatures de Projectes a les escoles d’arquitectura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya i La Salle).

Works (25)

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology (27)

  1. Bloc d'Habitatges Triadú

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Bloc d'Habitatges Triadú

    Bloc de dos habitatges per planta, amb una fondària notable, amb façana al nord i a un carrer estret. Un cert expressionisme constructiu vol diluir la idea mateixa de la façana domèstica en una volumetria global, calada de manera intimista. Algunes arquitectures catalanes dels primers setanta (també en Ricardo Bofill) evoquen els höfe vienesos d’entreguerres i, alhora, la tradició modernista pròpia.
  2. Casa Salgas

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Casa Salgas

    En la dècada dels setanta, un cert tedi acadèmic, motivat per l’evolució del moviment modern, va generar a tot Europa reflexions sobre les constants tipològiques i la recerca d’una racionalitat ancestral en la construcció tradicional i rural; en el cas català de Pla i Jeroni Moner, aquesta reflexió va cristal·litzar singularment entorn de la masia. La residència urbana sobre ciutat jardí que ens ocupa reflecteix aquest interès i també la influència d’un classicisme gairebé pal·ladià.
  3. Bloc d'Habitatges Cor de Maria

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Bloc d'Habitatges Cor de Maria

    Cap reserva a l’hora de traduir el programa a la façana amb una matriu de buits. De tota manera, la seva abstracció, el calat en la fàbrica vista, el tacte monacal i el respecte a l’amplada del carrer plasmen una alternativa ideològica —un revisionisme en la tendenza— a tots els gestos i abusos que el moviment modern subministrà a la promoció comercial.
  4. Seu de la Demarcació de Girona del COAC

    Benet Cervera Flotats, Jeroni Moner i Codina, Arcadi Pla i Masmiquel

    Seu de la Demarcació de Girona del COAC

    Un projecte dilatat i molt elaborat concreta la implantació del Col·legi d’Arquitectes a l'antiga Pia Almoina; només se n’executa, però, una part, i es renuncia a l’aparcament interior, a la complexitat proposada per a la planta baixa i al vigorós joc espacial del pati. La seva aportació real foren els espais més públics i l’eclosió d’un enorm buit tangent a l’edifici, amb la qual cosa se solemnitza una escalinata que irriga circulatòriament i fa respirar volumètricament l’escassa fondària de les crugies romanents.
  5. Mercat a l'Engròs de Girona

    Jordi Crous i Peraferrer, Sergi Pasarín i Rua, Arcadi Pla i Masmiquel, Josep Portella i Soler, Assumpció Puig i Hors

    Mercat a l'Engròs de Girona

    Fins al 1983, els majoristes campaven dispersos pel centre urbà. El projecte encreua dos eixos de vianants desiguals com a passatge cobert, tot alineant cubicles entre moll de càrrega i espai de relació. Més que reinventar un tipus afaiçonat per la història, aplica radicalitat i investigació a un recurs principal: l’estructura, la seva complexitat, el gruix, la il·luminació i la volada. El treball de la pell conjuga seqüència, cromatisme i lectura industrial amb racionalitat i sense manierisme.
  6. El Montgrí Sports Pavilion

    Carlos Ferrater i Lambarri, Jeroni Moner i Codina, Arcadi Pla i Masmiquel

    El Montgrí Sports Pavilion

    El projecte afronta el repte de construir un petit pavelló poliesportiu a la falda del Montgrí, en un terreny en lleuger pendent. La solució és alhora funcional, constructiva i paisatgística: la caixa de la pista esportiva és l’únic volum visible des de la llunyania, i és recoberta amb vidre translúcid armat. El contacte directe amb el terreny té lloc a través d’un pòrtic perimetral que envolta la pista i que estableix una continuïtat amb la graderia mitjançant una escalinata en cascada. El cos longitudinal de serveis, en contacte amb el terreny, permet un recorregut exterior que condueix, a l’extrem est de l’edifici, a un mirador.
  7. Casa Pujol Garriga

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Casa Pujol Garriga

    Habitatge configurat entre el recolliment claustral del pati assolellat i la tensió cap al nord que generen la topografia, l’accés i les vistes al Pirineu. La preocupació per l’ordre estructurador i per les abstraccions de la tradició popular no impedeix una delicadesa i una textura subtils, evocadores del noucentisme i de l’arquitectura escandinava.
  8. Complex Poliesportiu Lluís Bachs del GEiEG

    Antoni Blázquez i Boya, Josep Fuses i Comalada, Lluís Guanter i Feixas, Jeroni Moner i Codina, Arcadi Pla i Masmiquel, Josep Portella i Soler, Assumpció Puig i Hors

    Complex Poliesportiu Lluís Bachs del GEiEG

    Un complex esportiu del GEiEG s’amplià amb un primer pavelló. El programa és convencional —amb grada autònoma de formigó que fa d’allotjament i una escala minvant— i s’ubica en un contenidor carrat d’estructura i encavallada metàl·liques, l’expressió i la figura del qual corresponen a la primera revisió dràstica de la «continuïtat moderna». L’ascetisme de les grans obertures quadrades, creuades per traves, va esdevenir un tòpic universitari: l’ordre sense forma. El segon pavelló presagia l’evolució de l’autor cap a l’ostentació de l’ordre com a forma. Presenta un vestíbul ordenador del complex, un aprofitament intens de la capacitat del solar, basat en el respecte a l’alineació, i opcions estructurals interessants, com ara la superposició de pistes.
  9. Escola d'Hostaleria

    Joan Briz i Caro, Joan Lluís Fumadó i Alsina, Joan Antoni López Sánchez, Lluís Moya i Ferrer, Arcadi Pla i Masmiquel, Stefan Zwiers

    Escola d'Hostaleria

    Allotjament per a uns estudis nascuts el 1965, pioners a Catalunya i entre els primers d’Espanya. La dualitat escolar entre ensenyament teòric i aprenentatge pràctic fa de guia del projecte. Un cos homogeni en U organitza l’accés i les funcions, sistematitza l’activitat acadèmica seriable i es prolonga en un altre món, el de les cuines, amb un ordre lineal que s’expandeix cap al jardí amb els menjadors. Una actitud en planta, doncs, si bé menys literal en la seva aprehensió volumètrica. La incursió de Pla en sintaxis aaltianes, contraposades al seu logos ordenador, no evita l’aflorament d’un llenguatge propi i inalterat, amb poques concessions a un organicisme més gran. Destaca la riquesa espacial de les zones de transició i comunicació, com també la llum natural, complexa i controlada, i el domini compositiu dels diversos materials.
  10. Estadi d'Atletisme del GEiEG

    Jordi Crous i Peraferrer, Arcadi Pla i Masmiquel

    Estadi d'Atletisme del GEiEG

    L’imparable creixement al sud supera el pla i ocupa, primer amb una ciutat jardí elitista i després amb múltiples dotacions, la zona de boscos de Palau. Al vessant sud, sense cap planificació concertada, s’implanta l’estadi amb el seu complex, emigrat del parc de la Devesa (1920); el GEiEG, entitat esportiva amb una àmplia massa social, executa des del 1980 un extens programa de serveis, durant força anys en mans d’Arcadi Pla. La posició de la pista i el camp, ancorats al vessant del turó i definint un recinte entre dos nivells, és una opció obligada de bon resultat paisatgístic. Un cop més, l’actitud molt literal de Pla sobre l’ordre, la pauta i la trama explícits impregnen la grada construïda i la resta de l’equipament, amb un accés menys obvi.
  11. UdG Faculty of Economic and Business Sciences

    Arcadi Pla i Masmiquel

    UdG Faculty of Economic and Business Sciences

    L’edifici interpreta la malla del campus de Montilivi, projectada pel mateix arquitecte, per mitjà d’un pati central perfectament quadrat, igual que l’illa generada pel campus. Aquest pati canalitza totes les circulacions i és el punt des d’on creixeran les diverses parts de la facultat amb una dinàmica més lliure. El cos dels seminaris i els despatxos s’obre cap a un bosc proper, indicant a la imatge exterior l’especificitat del seu ús. El pati queda obert per una de les bandes i els aularis es distribueixen als dos costats restants. La pauta dictada per la malla del campus i pel pati interior queda reflectida en els sostres i els paviments dels espais interiors. El creixement de les edificacions al voltant del pati no queda palès pel programa o la volumetria, sinó per una sèrie de traçats geomètrics que activen deliberadament el caràcter orgànic de l’edifici.
  12. Escola Politècnica 2 de la UdG

    Joan Briz i Caro, Joan Lluís Fumadó i Alsina, Joan Antoni López Sánchez, Lluís Moya i Ferrer, Arcadi Pla i Masmiquel

    Escola Politècnica 2 de la UdG

    La metodologia de Pla es vol imposar aquí a una topografia ascendent i en tàlveg, pretenent un ordre capaç d’integrar àrees d’esbarjo, de bosc i de riera i de bandejar l’aparcament a la perifèria. La malla ordenadora (90 x 90 m) delinea passos de vianants i es quartera per disposar-hi les facultats. Al rerefons, l’actitud neoclàssica, des de Charlottesville fins a Columbia, i —en la realitat— una execució gasiva. Només la Politècnica 2 ha seguit el projecte, alterat per densificacions o pel desinterès local envers la planificació. L’edifici es relaciona amb la Politècnica 1 a través d’una enorme escalinata que actua a tall de foyer a cel obert, presideix un espai lliure frontal i puja fins a un gran sòcol, base de la malla ordenadora (4,5 x 4,5 m) de la nova construcció. Un programa de tallers, laboratoris i aules ocupa els alvèols de l’estructura de formigó, amb uns cantells que atenen explícitament les llums que cal salvar i que s’exhibeixen en tots els espais significatius del complex. Una gran operació, en què la «imatge» global de l’arquitectura, la qüestió del caràcter, es defineix només com a emergència i seqüència visible d’un ordre sintàctic: un mosaic a manera d’implantació industrial.
  13. Pla-Barbero House

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Pla-Barbero House

    La configuració de la casa sorgeix de la relació amb el solar i de la posició que té envers les vistes i l’orientació. El mecanisme d’aquesta adaptació és un traçat ordenador format per una trama de 5,40 x 5,40 metres, que permet desenvolupar subeixos a 3,60 i 1,80 metres. Cada mòdul d’1,80 x 1,80 metres se subdivideix en trames de 30 centímetres d’amplada que deixen a la vista nou mòduls quadrats de 50 x 50 centímetres. Aquesta pauta no enrigideix la configuració, sinó que canalitza el creixement i el dimensionament de cada peça i permet una gran mobilitat sobre el solar. La casa es concreta com un conjunt de nombroses variants d’aquest dispositiu de base.
  14. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture
    UdG Faculty of Economic and Business Sciences

  15. Habitatge i Estudi d'Arquitectura

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Habitatge i Estudi d'Arquitectura

    Programa d’aparcament, estudi, habitatges i un apartament en àtic. Planteig reeixit d’una peça aïllada amb jardí, a la testa d’un rengle de construccions entre mitgeres. La part baixa de l’edifici ressegueix disciplinadament i amb un folre de granit negre les alineacions del carrer, inserint-hi un estudiat jardí. De manera quasi exempta, el cos principal se sobreeleva i es fa protagonista de la testa i d’un espai públic que flueix entre directrius diverses.
  16. Sant Ponç Dwellings

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Sant Ponç Dwellings

    L’edifici ocupa un solar situat a la riba esquerra del riu Ter, molt a prop de la carretera de sortida de la ciutat des de la Devesa en direcció a Sarrià de Ter i França, en el sector anomenat Sant Ponç, molt a la vora de l’Hospital Josep Trueta. La tipologia obeeix a una transformació de la rígida previsió urbanística (B+7/21x23 mts.) en una adaptació més adequada al lloc, que disposa d’una situació privilegiada i té excel·lents vistes al Ter, la Devesa, el barri Vell de Girona, i la muntanya de Montjuic. La modificació tipològica permet habitatges més adequats a les condicions del mercat de lloguer. En concret, les 44 unitats es divideixen en 6 d’un dormitori, 32 de dos dormitoris i 6 de tres dormitoris. La situació del bloc en el centre del solar, possibilita habitatges amb jardí a la planta baixa. La base arquitectònica neix d’una agrupació en filera d’un habitatge tipus de dos dormitoris que, en tenir un angle de desviament en planta, genera la dinàmica de creixement del bloc. A aquesta base s’hi intercalen discontinuïtats en forma d’habitatges més grossos o més petits que permeten la singularitat dels punts en que interessa que l’edifici comenci, acabi o es replegui sobre sí mateix. Però la base de creixement és molt repetitiva, totes les cuines exactes, els banys iguals, etc. en certa manera, la complexitat volumètrica neix de quelcom molt senzill. D’aquesta manera, el ventall s’obre a les vistes i a les millors orientacions, amb els passos d’accés posterior amb la menor dimensió possible. De manera central, lleugerament desplaçada sobre el centre de gravetat de les circulacions, es dreça la torre dels ascensors i l’escala. La volumetria global recull la llei de creixement en planta també en alçada, reflectint-se l’esglaonat en els començaments i finals, reproduint en volum l’ona de la planta. L’ondulada forma en planta i alçat contrasta amb la rotunditat de la torre de comunicacions verticals obtenint així, un volum de caràcter autònom i emblemàtic, pensat com a resposta a l’entorn immediat.
  17. FAD Award

    Award-Winner / Winner. Category: Architecture
    Sant Ponç Dwellings

  18. Conversion of Teixidor Flour Mill into the Headquarters of Hermes Publishing Group

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Conversion of Teixidor Flour Mill into the Headquarters of Hermes Publishing Group

    Malgrat el desgast i la pèrdua de nombrosos valors interns, el conjunt no ha sucumbit del tot a la indiferència popular i de les elits, com sí que ho han fet, en canvi, altres obres de l’autor. La primera operació constructiva (1991-93) a les sitges fou el preludi de la negociació municipal amb l’empresa periodística adquirent (pla del 1994, Arcadi Pla); el nou projecte, del 1996, poa tant del noucentisme com del moviment modern per implantar un nou edifici interior que intenta valorar sense mimetismes l’arquitectura de Masó, fer-li de teló de fons i reintegrar-la dins un nou conjunt, ara terciari. No pot evitar, però, la substitució d’alguns valors interns que encara hi subsistien. Avui dia, l’antiga farinera és la seu d’una de les empreses més actives de la premsa i la comunicació catalanes.
  19. Parròquia de Santa Eugènia

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Parròquia de Santa Eugènia

    Després del concili del 1962-65, els pocs temples catòlics bastits a la ciutat acusen els magres recursos disponibles i una casolana renúncia a l’arquitectura. En canvi, aquest projecte, bo i esforçant-se igualment en l’economia d’una obra austera i despullada, aprofita una testa que presideix un ampli espai públic per constituir un conjunt simbòlic i funcional. Un joc geomètric de figures simples (quadrat, triangle, cercle) genera volums diferenciats de lectura directa, amb una sala més luterana que basilical, un centre arroquial que juga el paper de baptisteri exempt i un campanar (primus inter pares) afinat des de l’elevació de la capella del Santíssim.
  20. Seu Central de la Caixa de Girona

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Seu Central de la Caixa de Girona

    L’entitat d’estalvi desplaça la seu principal del Mercadal a un nou centre de gravetat del conjunt urbà. El lloc és un solar buit, una llarga discontinuïtat en un eixample de mala traça, situat en un punt que acusa una dislocació respecte a un eix principal (c. del Migdia). El projecte es planteja l’obtenció d’espais d’alta qualitat funcional i ambiental per a la feina, amb especial atenció a marcar les flexibilitats per al futur i a assegurar el control energètic i climàtic passiu de tots els espais. Ensems, ha de prendre una decisió sobre què significa l’expressió institucional i la voluntat de bastir una peça representativa en un eixample que demana poques incidències i més continuïtat. Dos cossos, que han d’atendre alçades diferents per a cada carrer, conflueixen mitjançant una geometria plana, serena, en una cantonada aguda que es buida i s’esculpeix per xuclar endins els dilemes urbans del lloc i —potser ampul·losament— redimir-los amb aspiracions quasi monumentals.
  21. Habitatges Socials Can Gibert

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Habitatges Socials Can Gibert

    Durant els darrers trenta anys del s. xx, i abans que la política catalana reprengués la promoció d’habitatge social, una societat local d’origen catòlic (Santa Creu de la Selva) treballà aquests temes amb continuïtat; d’ençà dels vuitanta, ho féu amb projectes de Pla. Sobre unes illes de 4.000 i 2.700 m2 que flanquegen el carrer de Finestrelles, procedents d’un estudiat pla parcial (C. Frigola, 1990), se succeeixen sis operacions que assagen models diversos d’habitatge i que plasmen l’interès de Pla per la recerca d’una construcció veritable, duradora i econòmica («prefabricada artesana», segons l’expressió que encunya). Des de l’apol·línia i disciplinada composició del costat est del carrer de Finestrelles fins a les complexitats més contemporànies del front del carrer del Taga, les peces allotgen diversos models d’habitatge reduït: habitatge passant al carrer del Puigneulós, servit per passera externa; habitatge a una cara —carrer o jardí— servit per passadís interior, amb programa més gran als de cantonada. En total, prop de 160 unitats que contenen alguns assajos d’interès, amb models expeditius d’habitatge mínim. A prop, al núm. 50 del C. de Sant Sebastià, se situa el centre d’assistència primària del barri (López, Pedrero i Roda, 1993-96), format per tres cossos en «C» de contundent sobrietat aparent i major delicadesa interior, i de manteniment escàs.
  22. Taga Social Housing

    Arcadi Pla i Masmiquel

    Taga Social Housing

    El bloc s'ha plantejat a partir d'una estratègia de projecte dirigida a la optimització de la construcció, l'economia, i la investigació tipològica, en benefici d'un producte adequat a les necessitats del mercat d'habitatges de protecció oficial de lloguer de baix cost. La tipologia principal es basa amb unitats d'habitatge entre 40 i 45 metres quadrats. en els punts singulars (cantonades, testers, etc) apareixen habitatges més convencionals i de major dimensió, per adaptar l'oferta a diferents tipus de necessitats. La idea del tipus base és l'espai habitable continu sense predeterminació d'ús; el sistema de panells correders permet, si l'usuari ho desitja, viure en un espai unitari i continu, amb el que s'aconsegueix una major sensació dimensional. donada la reduïda superfície de les unitats, s'han disposat trasters a les golfes de les cobertes. El bloc té tres nuclis de comunicacions i els desenvolupa complint estrictament les alineacions i dimensions que prescriu el pla parcial, incloent la presència d'un porxo adossat a la façana del carrer finestrelles. La estratègia de projecte, amb l'objectiu de racionalitzar el procés constructiu i el mínim cost, neix de la pròpia construcció: és un edifici composat per una estructura de murs portants de formigó vistos a la façana, amb una modulació sistemàtica per utilitzar els panells d'encofrat estàndard, paviments continus de terratzo, divisions interiors de pyr, tancaments i proteccions solars d'alumini anoditzat, serralleria galvanitzada en calent, instal·lacions d'electricitat, sanitaris, fontaneria i telecomunicacions, fusteria interior de fusta esmaltada, mobles de cuina i armaris prefabricats, i pintura. El procés d'obra ha permès una gestió econòmica adequada per poder planificar els diferents contractes de manera coordinada i industrialitzada.

Bibliography (42)

Bústia suggeriments

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai, on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris.