Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

Arquitecte vinculat familiarment a Girona, és a l’ Empordà on viu i desenvolupa gran part de la seva obra. Estudia arquitectura a la ETSAB i l’any 1969 inicia la seva activitat professional junt amb l’arquitecta Maria A. Alonso de Medina.
La seva obra es caracteritza per una lectura atenta del paisatge i l’entorn, del que sovint extrau l’idea generadora del projecte. Obres com l’escola de Vilatenim -que s’esbossa com un mur a la tramuntana-, la casa Macià -que revela la torre de defensa de la fortificació de Selva de Mar- o l’ ampliació de l’escola Caritat Serinyana a Cadaqués -que es mimetitza en una feixa de pedra seca de les antigues vinyes de la vall- revelen l’estima pels paisatges culturals i el patrimoni empordanès.
Implicat en la defensa del patrimoni paisatgístic i arquitectònic, redacta la notació preventiva (1980) i el Pla especial (1982), preparatori de la declaració de Parc Natural del Cap de Creus. Com a director del OIU del COACG, actua en la promoció i la defensa del territori costaner mitjançant el Debat Costa Brava. També compromet la professió en la defensa i restauració dels béns culturals i naturals de l’Alt Empordà: la restauració del Vell Cementiri marí de La Escala, el disseny i restauració el claustre i de la plaça de Sant Domènech de Peralada, la rehabilitació de La Gabella d’ Arbúcies per Museu Etnològic del Montseny, el condicionament del entorn i restauració de l’església de Santa Cecília de Meranges, la recuperació del conjunt de la col·legiata de Lledó -rehabilitant-la com a seu del Ajuntament- i l’ordenació de la mobilitat i pacificació del recinte històric de Lledó, la intervenció de restauració del monestir de Sant Llorenç del Munt, a Matadepera (Barcelona) i projecte de condicionament del seu entorn, són exemples de la seva labor i talent.
Dins d’aquesta especialitat, resta significatiu per la intensa i perllongada dedicació, les obres de conservació i restauració del conjunt Monumental de Santa Maria de Vilabertran, que guiarà des del any 1973 fins a la seva mort el 2005. Forma part d’aquest treball continuat, el Pla Especial de Protecció del conjunt monumental de Vilabertran i les successives campanyes de restauració -incloent al 1996 Plaça interior del sector gòtic i la Restauració de la Capella gòtica Rocabertí al 1998.
En paral·lel a la defensa del patrimoni, és especialista en urbanisme per l’ETSAB i treballa en planejament territorial redactant el Pla General d’ordenació urbana d’Arbúcies, les Normes Subsidiàries de Planejament de Lledó, les NNSS de Peralada, La Selva de Mar, Avinyonet del Puigventós, Serinyà...Així com Plans d’Acció local per la sostenibilitat i Plans Especials de Sòl no Urbanitzable de Vilademuls i Pau.
En el camp de l’edificació, especialment en els inicis de la seva pràctica professional, predominen les obres per la iniciativa privada. Entre les quals destaquem la casa Pirroc a Montserrat, la casa Llistosella a Llançà, la casa Cervera al Port de la Selva i la casa Janer a Reus. A Figueres, on va residir i va edificar la casa pròpia, recordem la casa Prats-Vinyes i el edifici del Banco Zaragozano a la Plaça del Mercat. L’obra l’edificació pública més destacada inclou l’edifici històric de la Pia Almoina de Girona per ubicar-hi la seu del COACG, de l’any 1976, amb els arquitectes Jeroni Moner i Arcadi Pla i el concurs per un dels edificis residencials de la Villa Olímpica de Banyoles que guanya al 1990. Podem destacar també un conjunt d’habitatges per la iniciativa pública, en filera a Arbúcies, els blocs d’habitatges a la Bisbal o l’edifici d’habitatges al Vendrell.

Works

On the Map

Constellation

Bibliography