Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Works (5)

On the Map

Constellation

Cronology (7)

  1. Paniker House

    Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte, Pere Llimona Torras, Xavier Ruiz Vallés

    Paniker House

    Detached single-family home located in a residential area very close to the old centre of Pedralbes. The floor plan is rotated about thirty degrees with respect to the plot so that the house faces south, where it has a view of the Pedralbes Monastery. The unevenness of the land has motivated the creation of a series of platforms that allow direct access from the rooms to the rear garden, reserved for children. The house is raised on metal pillars to improve the views and ensure that the entire surface of the land, which is not very large, can be used as a garden. The distribution of the house is organised around a central landscaped patio, which serves as access to the house below. In the northern part are the children's and service rooms, with a very wide corridor where you can study and play, and which at one end becomes the laundry room. In the central part are the parents' suite, the hall with the staircase and the kitchen. Finally, the dining room and living room are in the southern part. The house is surrounded by a perimeter terrace that is divided into two parts, one for the day area and the other for the night area. The concrete structure is a very expressive element of the house. The walls are stuccoed in sienna, the ceilings are painted in white, and the wooden windows are protected by sliding white shutters.
  2. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Paniker House

  3. Monés Jewellery Shop

    Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte, Pere Llimona Torras, Xavier Ruiz Vallés

    Monés Jewellery Shop

    The building was originally conceived as the headquarters of a jewellery factory. The lower part is designed as a transparent plinth that allows the structure to be seen and contains the most public area of the program: customer service, offices and exhibition hall. In contrast, the upper volume is much opaquer and contains the factory itself: assembly workshops, services and changing rooms. The distribution of all the floors is very flexible and systematic, it is organised from a perimeter route that surrounds the workspaces and the vertical communication core, perpendicular to the longest façade. The upper volume is clad in grey tile and has strategically placed openings based on solar orientation and the desire to enhance the purity of the rectangular prism. In one of the front walls there is a single vertical cut, while the longest façade contains three galleries that are protected by planes of adjustable slats flush with the exterior face. The roof plan is protected by an opaque wall one storey high that finishes off the whole and has a large opening that balances the general composition of the openings.
  4. FAD Award

    Finalist. Category: Architecture

    FAD Award

    Monés Jewellery Shop

  5. 79 Triplex Homes for RENFE Workers

    Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte

    79 Triplex Homes for RENFE Workers

    The buildings are located on the edge of Meridiana Avenue, the main artery of the city of Barcelona. At the time when new urban planning was making its way into one of the most disadvantaged sectors of the city, housing had to coexist with industry and the railway in the La Prosperitat neighbourhood. RENFE, with a 3,402 m2 plot of land, decides to build houses under a cooperative system for the company's employees. Ballesteros, Cardenal and La Guàrdia decide to project a set of isolated blocks, four of them in the form of a star and the rest in the form of linear blocks, of which they only get to direct the construction of two of the star towers located at the ends from the site, next to Meridiana Avenue. In a second phase, the original project was varied, and the works were carried out and directed by other architects. With a ground floor and twelve upper floors, the blocks consist of three wings joined by a single central access. The horizontal distributors function as galleries that lead to the 79 homes with three or four bedrooms, developed in triplex with total independence from the living areas and bedrooms, and with laundry-drying racks and terraces in the living rooms. Conventional construction based on reinforced concrete pillars and exterior brick cladding does not prevent the architects from carrying out an innovative typological solution that gives them, in turn, the advantage of eliminating the interior patios and ventilating all the rooms on the façade.
  6. Faculty of Biology of the UB

    Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte

    Faculty of Biology of the UB

    Given the dimensions of the plot and having to place the dependencies destined to experimental fields in it, with an approximate surface of 1 ha., the organization in concentrated plant and consequent development of the program in height was adopted from the beginning. Because the building was thought of in terms of height, it was considered essential that the relationship between the different floors was not made by simple elements of vertical circulation and consequent distribution steps that would lead to the total independence of the departments. For this reason, two complementary concepts were adopted in the organisation of interior spaces and interrelationships between departments: 1. The vertical circulations are developed around a large courtyard covered by a zenithal lighting element that allows to integrate the different floors with the ground floor where the accesses and general dependencies of common use are located. 2. The departments are related to each other through galleries that surround and configure the said courtyard and where the stairs that save half-height slopes are located, with which the maximum relationship between the departments is achieved, as well as their differentiation by placing each at a different level. In order to record the programs of the different departments of analogous surfaces, prismatic volumes are configured with the necessary setbacks to obtain a maximum of natural lighting. As complementary elements to these volumes and linked to them, staggered cylindrical bodies that house the classrooms are arranged. The formal justification of these cylindrical bodies is determined by the very intrinsic function of the classrooms. The amphitheatre in a quarter-circle solution has been adopted as the standard floor plan for the classrooms and function room, which brings together the advantages of making the most out of the surface and bringing the students closer to the teacher or lecturer.

Bibliography (10)