Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

Given the dimensions of the plot and having to place the dependencies destined to experimental fields in it, with an approximate surface of 1 ha., the organization in concentrated plant and consequent development of the program in height was adopted from the beginning. Because the building was thought of in terms of height, it was considered essential that the relationship between the different floors was not made by simple elements of vertical circulation and consequent distribution steps that would lead to the total independence of the departments. For this reason, two complementary concepts were adopted in the organisation of interior spaces and interrelationships between departments: 1. The vertical circulations are developed around a large courtyard covered by a zenithal lighting element that allows to integrate the different floors with the ground floor where the accesses and general dependencies of common use are located. 2. The departments are related to each other through galleries that surround and configure the said courtyard and where the stairs that save half-height slopes are located, with which the maximum relationship between the departments is achieved, as well as their differentiation by placing each at a different level. In order to record the programs of the different departments of analogous surfaces, prismatic volumes are configured with the necessary setbacks to obtain a maximum of natural lighting. As complementary elements to these volumes and linked to them, staggered cylindrical bodies that house the classrooms are arranged. The formal justification of these cylindrical bodies is determined by the very intrinsic function of the classrooms. The amphitheatre in a quarter-circle solution has been adopted as the standard floor plan for the classrooms and function room, which brings together the advantages of making the most out of the surface and bringing the students closer to the teacher or lecturer.

Author: Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Faculty of Biology of the UB

    Joan Antoni Ballesteros i Figueras, Joan Carles Cardenal i González, Francisco de la Guardia Conte

    Faculty of Biology of the UB

    Given the dimensions of the plot and having to place the dependencies destined to experimental fields in it, with an approximate surface of 1 ha., the organization in concentrated plant and consequent development of the program in height was adopted from the beginning. Because the building was thought of in terms of height, it was considered essential that the relationship between the different floors was not made by simple elements of vertical circulation and consequent distribution steps that would lead to the total independence of the departments. For this reason, two complementary concepts were adopted in the organisation of interior spaces and interrelationships between departments: 1. The vertical circulations are developed around a large courtyard covered by a zenithal lighting element that allows to integrate the different floors with the ground floor where the accesses and general dependencies of common use are located. 2. The departments are related to each other through galleries that surround and configure the said courtyard and where the stairs that save half-height slopes are located, with which the maximum relationship between the departments is achieved, as well as their differentiation by placing each at a different level. In order to record the programs of the different departments of analogous surfaces, prismatic volumes are configured with the necessary setbacks to obtain a maximum of natural lighting. As complementary elements to these volumes and linked to them, staggered cylindrical bodies that house the classrooms are arranged. The formal justification of these cylindrical bodies is determined by the very intrinsic function of the classrooms. The amphitheatre in a quarter-circle solution has been adopted as the standard floor plan for the classrooms and function room, which brings together the advantages of making the most out of the surface and bringing the students closer to the teacher or lecturer.
  2. Extension of the Biology Faculty of the UB

    Víctor Rahola i Aguadé

    Extension of the Biology Faculty of the UB

    Situat en una franja del solar, entre la actual Facultat i el Col·legi Major San Raimon de Penyafort, es projecta un conjunt d’edificacions pensat en tres fases de construcció que alberga usos docents d’investigació i cambres d’usos tècnics específics, d’una banda, i una part destinada a administració, departaments, seminaris, biblioteca, sales d’exposicions i altres dependències per als alumnes, d’una altra. AULARIS - LABORATORIS: fases NORD i SUD El projecte es planteja com un contenidor de 170 metres de llarg, entre l’Avinguda Diagonal i el Cementiri de Les Corts, on es troba projectada una avinguda de 50 metres d’ample, que connecta el carrer Joan XXIII amb l’interior del Campus Universitari. En aquest punt, el projecte gira i recorre la futura avinguda en una longitud de 44 metres. Es aquesta façana, juntament amb la de l‘edifici de la Facultat de Geologia, la definitòria de part del caràcter de l’Avinguda. És en aquest bloc central on es situen els laboratoris, aules, seminaris i altres serveis. Estructuralment, en secció transversal, l’edifici queda definit per dues crugies de 7.8 i 8.4 metres cadascuna; reduint-se a una quan la distància amb els edificis del seu voltant és excessivament petita. Al llarg del passadís es produeixen variacions en la situació dels pilars, escales i accessos de planta, creant-se així diferents ritmes espacials. Des de l’exterior, els canvis a la secció estructural també donen varietat a la façana, trencant d’aquesta manera la monotonia del mòdul tipus. La planta baixa es situa al mateix nivell que la de l’edifici existent. Es projecten dues plantes superiors i dues inferiors i un soterrani addicional d’aparcament i magatzems. A la plaça que es genera entre l’edifici existent i la nova ampliació, es projecta la biblioteca; un espai soterrat, a doble alçada i il·luminada mitjançant patis interiors. L’accés es produeix de manera independent a la resta d’edificacions per donar autonomia al seu funcionament. BIBLIOTECA La biblioteca, desenvolupada en una fase constructiva independent, serveix de vincle entre la fase nord de l’ampliació y l’edifici existent de la Facultat de Biologia. Es distribueix en tres plantes sota rasant i la coberta transitable, que es converteix en plaça per donar accés a l’antiga facultat, a la pròpia biblioteca i a la nova ampliació. El programa de despatxos, administració, magatzems i espais destinats a lectura es situen als dos primers nivells sota rasant. El tercer soterrani queda ocupat per instal·lacions i l’aparcament. L’àrea principal de lectura està coberta per lluernaris per tal d’aprofitar al màxim la llum natura alhora que un doble espai comunica visualment i lumínica aquests dos primers nivells soterrats HIVERNACLES L’espai central del solar es destina a la construcció de dos grans hivernacles amb sistemes de climatització adequats per tal de reproduir diferents situacions ambientals. Consten una planta soterrani per a ubicació de maquinària de grans dimensions i amb sistemes estudiats per aconseguir un alt grau d’aïllament respecte l’exterior.