Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Josep Torres Clavé

 • Josep Torres Clavé

Memory

Barcelona 31/08/1906 - Els Omellons 12/01/1939. Títol d'arquitecte: 26 d'agost de 1929. Nascut en el si d'una família benestant fundadora de l'empresa Foment d'Obres i Construccions, es va quedar orfe de pare a l'edat de 8 anys, i el seu oncle el també l'arquitecte Jaume Torres Grau va intervenir directament en l'educació dels seus nebots, especialment amb en Josep. Durant la seva joventut va ser un gran aficionat a la pintura artística, va ser soci del Cercle Artístic de Sant Lluc des dels 15 anys. Als 18 anys el 1924 inicia la carrera d'arquitectura on va conèixer a Josep Lluís Sert. La finalitza el 1929. El 1927 realitza un viatge d'estudis a Italià amb en Sert i Sixte Illescas que el marcaria profundament, i durant el qual, va decidir deixar la pintura. El 1929 participa a la famosa exposició de les Galeries Dalmau sobre arquitectura moderna. El 1930 es casa amb Mercè Torres Tort i el 1931 funda juntament amb altres arquitectes el GATCPAC i posa fi a la seva relació professional amb el seu tiet i sogre Jaume Torres Grau per associar-se amb en Josep Lluís Sert i Joan Baptista Subirana i Subirana. Va ser un dels membres més destacats del GATCPAC així com director de la revista AC i va participar directament a les reunions del CIAM a Atenes 1933, Moscou 1934, o La Sarraz 1936. El 1936 al esclatar la Guerra Civil, juntament amb altres companys crea el SAC (Sindicat d'Arquitectes de Catalunya), i va ser el seu Secretari General, també va intervenir en l'organització dels Serveis Tècnics de l'Ajuntament de Barcelona, Comissari de l'Escola d'Arquitectura per dur a terme un nou pla d'estudis vinculat al CENU (Consell de la Escola Nova Unificada). Fou Membre també del Comitè de la Comissió Mixta i Control de la Propietat Urbana. A la tardor del 1938 va ser mobilitzat a files i el 12 de gener va ser víctima mortal de la metralla de l’aviació estrangera. Un breu resum de la vida de Josep Torres Clavé seria que, tot i ser format dins un ambient absolutament acadèmic de l'alta burgesia catalana, ràpidament compartiria la ideologia avantguardista dins del GATCPAC i al final, adoptaria una postura radical i revolucionaria i esdevindria l'home clau en les transformacions que es van realitzar en el camp de l'arquitectura durant el període de la guerra civil.

Source: Arxiu Històric del COAC

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. Bloc House

  GATCPAC, Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Subirana, Josep Torres Clavé

  Bloc House

  Es tracta d’una recreació de la proposta d’habitatges à redent, formulada per Le Corbusier l’any 1922 per a un teixit urbà amb una densitat de 300 habitants per hectàrea i habitatge luxós. El projecte del GATCPAC, destinat a habitatge social, també situa el conjunt en direcció nord-sud, de manera que els habitatges queden sempre orientats al sud i a l’est. S’accedeix a cada habitatge a través d’un llarg corredor cobert que sempre queda a la banda del nord i l’oest. Els blocs, llargs i estrets, es resolen amb una estructura metàl·lica de dues crugies. La planta inferior disposa d’una terrassa coberta situada davant de la sala d’estar. A la planta superior, a cada parell de crugies hi corresponen tres dormitoris, de manera que el dormitori central queda compensat. La densitat resultant és de 1.140 habitants per hectàrea, molt inferior a la dels teixits urbans tradicionals en illes de cases tancades.
 2. Tuberculosis Clinic

  GATCPAC, Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Subirana, Josep Torres Clavé

  Tuberculosis Clinic

  L’edifici, destinat a cobrir una necessitat sanitària que era candent a l’època, no atén les alineacions de carrer sinó que s’organitza en dos cossos paral·lels orientats d’est a oest i articulats en una disposició en L. S’entra al recinte per un jardí semipúblic que dóna accés directe als dos cossos. El bloc situat a la banda nord conté els consultoris, els laboratoris i els arxius. El cos situat al fons del solar allotja la sala de conferències i la biblioteca a les plantes superiors. La disposició de totes les estances, el sistema de circulacions i el tractament de les façanes responen a un seguiment rigorós del programa i de l’àbac solar, al marge de les constriccions de l’emplaçament. Es tracta d’un model d’inserció dels conceptes del racionalisme dins un teixit que no és tingut en compte, i que queda criticat implícitament per l’estricta funcionalitat del mateix edifici.
 3. Escola Josep Maria Folch i Torres

  Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé

  La Generalitat Republicana fue muy sensible a la propuesta del GATCPAC de definir unos nuevos estándares que facilitaran la implantación masiva de escuelas en toda Cataluña y se empezaron a promover algunos prototipos que respondían a este objetivo. Éste es el caso del Grupo Escolar Folch i Torres, que se había planteado como un prototipo para las escuelas de educación infantil: estaba concebido a partir de un módulo funcional y repetible que permitía dimensionar y ampliar las escuelas en función del número de estudiantes. Este grupo estaba formado por dos módulos (dos escuelas) que, previendo una posible ampliación, se construyeron en un extremo del solar, dejando los laterales ciegos para la futura conexión. En los años cincuenta se hizo una ampliación en la fachada oeste, sin respetar el sistema originario de módulos idénticos. El GATCPAC promovía una serie de conceptos arquitectónicos que debían tenerse en cuenta al construir una escuela: espacio y mobiliario proporcionados a las dimensiones del niño, buena orientación y fácil conexión de las aulas con el exterior, buena ventilación y máxima iluminación. Con estas premisas se construyeron las escuelas de Palau.
 4. Weekend Houses

  Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé

  Weekend Houses

Archive

 • Perspectiva del Dispensari Antituberculós.

  Drawing

  Perspectiva del Dispensari Antituberculós.

  Arxiu Històric del COAC

 • Diorama del Pla Macià.

  Drawing

  Diorama del Pla Macià.

  Fons Josep Torres Clavé / Arxiu Històric del COAC

Bibliography

Societies