Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • Lola Domènech i Oliva

  • Lola Domènech i Oliva

Memory

Arquitecta per la ETSAB 1994 (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona). Actualment dirigeix el seu estudi d'arquitectura i disseny urbà compaginant l'activitat professional amb la docència. Des de l'any 2017 corregeix l'equip d'urbanització km_ZERO guanyador del Projecte de Reforma de la Rambla de Barcelona. Col·labora amb el Departament de Projectes Urbans de Barcelona des de l'any 1996. Ha treballat en la transformació urbana d'espais públics com el Passeig de Sant Joan, el Baluard del Migdia (Barcelona) i la plaça Major de Manresa, entre altres. Ha realitzat projectes de paisatge i intervenció arqueològica com l'adequació del Fòrum Romà d'Empúries. Professora de projectes del Màster-Postgrau -Perímetres Privats- de l'escola Elisava (Universitat Pompeu Fabra) des de 2006. Directora del workshop d'arquitectura 'A contraluz' els anys 2014 i 2015. Projectes destacats .Remodelació de la Rambla de Barcelona premi concurs-ute kmzero (2017-19) .Edifici d’habitatges_Poblenou -Barcelona (2019) .Urbanització del passeig de st Joan_Barcelona (2007-2014) .Urbanització del Baluard del migdia i entorn de l’estació de França (2015-2016) .habitatge GT_Barcelona .45 habitatges socials_Manresa-(2006-2013) .remodelació de la plaça major de manresa-2006 .adequació del Fòrum romà d’Empúries-2002-2009 .habitatge unifamiliar_menorca-2003 .reforma d’una masia-can cama-Eivissa -2007 .àtic sta caterina-2003 L’estudi Dedicat a l’arquitectura, el disseny interior i el disseny d’espai públic desenvolupa projectes especialment compromesos en el disseny de qualitat, funcional, coherent i respectuós amb l’entorn, aplicant criteris de sostenibilitat i ecodisseny, sense renunciar als conceptes clau i a la bona resolució tècnica. L’estudi té més de 20 anys d’experiència en col·laborar en equips multidisciplinars especialitzats en enginyeria, arqueologia, topografia, geotècnia, biologia y processos de participació ciutadana entre altres.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

  1. Remodelling of Passeig de Sant Joan Avenue (Phase 1)

    Lola Domènech i Oliva

    Remodelling of Passeig de Sant Joan Avenue (Phase 1)

    The layout of paseo de St Joan as an important 50m boulevard was first laid down by Ildefons Cerdà in his Ensanche project, approved in 1859. The new remodelling proposal sets two basic objectives: to give priority to the pedestrian use of the boulevard and turn it into a new urban green zone extending right up to Ciutadella park. In order to achieve these objectives the project has adopted three fundamental urban planning criteria: . to guarantee the continuity of the section along the length of the boulevard. The new section is symmetrical and extends the width of the current pavements from 12.5m to 17m, maintaining the century old trees and accompanying them with two new rows of trees. . to adapt the urban space to different uses. The 17m of pavement have been organised in such a way that 6m are allocated to a pedestrian pavement whilst the remaining 11m under the rows of trees are for recreational uses (benches, children's play areas and bar terraces). The new proposal reduces the number of traffic lanes, creates leisure zones under the trees and segregates the bicycle lane. . to promote the passeig de St Joan as a new and sustainable urban green zone. In order to achieve this, two new rows of trees will be planted on both sides of the existing century old trees to create an area of natural shade that will accommodate the new recreational zones. The treatment of the soil with mixed pavements and the automatic watering system that uses phreatic water are key to ensuring substrata drainage that will guarantee the survival of the vegetation. With this new proposal the Passeig de St Joan has won back its social value as an urban space that provides a variety of requested uses and functions whilst also addressing key aspects of biodiversity and sustainability. This street’s urban transformation has enabled us to revitalise its commercial life and recreational uses, whilst at the same time retrieving its historical value as a main boulevard that continues right up to Ciutadella park.
  2. Remodelling of Passeig de Sant Joan Avenue (Phase 2)

    Lola Domènech i Oliva

    Remodelling of Passeig de Sant Joan Avenue (Phase 2)

    La proposta de remodelació del Passeig de St. Joan es planteja com a objectius fonamentals prioritzar l’ús per a vianants del Passeig i convertir-lo en el nou corredor verd urbà fins al parc de la Ciutadella. La nova secció bulevard és simètrica i amplia les voreres originals de 12,5 a 17m d’ample, mantenint els arbres centenaris existents i acompanyant-los amb un nou sistema d’arbrat i arbustives autòctones. Amb aquesta intervenció, el Passeig de St. Joan ha recuperat el seu valor social com a espai urbà, al mateix temps que ha incorporat aspectes clau de biodiversitat i sostenibilitat.
  3. El Salt Social Housing and Car Park

    Lola Domènech i Oliva, Antonio Montes Gil

    El Salt Social Housing and Car Park

    L’edifici resol la continuïtat amb l’entorn urbà. L’espai públic no només envolta l’edifici, sinó que s’hi macla amb ell, per sobre i dins seu. La coberta es transforma en una plaça, resolent l’accés des de una rampa per a vianants sota un voladís i des de una escalinata. L’aparcament s’estén per sota del nivell del carrer i plaça. La planta geometritza la forma irregular del solar. En el pati posterior, un carrer interior connecta els dos extrems de l'edifici. Els accessos a les vivendes s'organitzen en les 3 plantes des de una passera interior. Aquesta garanteix la ventilació creuada a les vivendes, sense necessitat de patis interiors. A la façana, la galeria de lames constitueix una pell unitària, dinàmica i canviant, garanteix protecció visual i solar. A partir de la inflexió de la façana oest, el tancament es resol mitjançant panells prefabricats. A la façana pati, un sistema de panells de vidre permet controlar les vistes i deixar el corredor interior obert i ventilat.
  4. FAD Award

    Finalist. Category: City and Landscape

    FAD Award

    Remodelling of Passeig de Sant Joan Avenue (Phase 2)

    Lola Domènech i Oliva

  5. Mostres d'Arquitectura (Comarques Centrals)

    Shortlisted
    El Salt Social Housing and Car Park

    Lola Domènech i Oliva, Antonio Montes Gil

Bibliography