Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Inès Martinel Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

Memory

This project has two fundamental objectives: firstly, to recover and integrate the urban spaces around the França Railway Station and the old Baluard del Migdia, and, secondly, to connect two central neighbourhoods, historically disconnected in this point: the Ribera and the Barceloneta districts. The new public spaces, next to the buildings built in recent years, will offer the possibility to stroll around the area and will highlight the architectural heritage of the city with the recovery of the old Baluard del Migdia.
The existence of the archaeological structures of the old Baluard del Migdia (16th century), the Muralla del Mar wall and the Contraescarpa from the beginning of the 18th century, shape a new urban setting. The project collects and solves the surroundings of the old bastion, creating a balcony and a restricted access ramp for specific visits. Archaeological finds have made it possible to find out that the sea reached this point in the 3rd century and that it was suitable for navigation until the 15th century, period in which a breakwater was built. The land gained ground and the Baluard del Migdia and the maritime fortification were built between the 16th and 19th century. The action carried out recovers the archaeological complex of the old sea front, showing the lower level of the original moat between the walls and generating at the same time, a perimeter urban space of the upper level that allows this heritage context to be visualised. The area that borders the old França Railway Station, occupied until then by a parking area, is transformed into a public space for pedestrians, open and accessible, that now allows to connect with the Barceloneta neighbourhood and that incorporates an extensive strolling area under new vegetation.

Author: Lola Domènech i Oliva

Aquest projecte d’urbanització correspon a La Fase 2 de l’àmbit total d’urbanització del P.M.U. dels terrenys de l’Estació de França de Renfe-Rodalies.
El projecte global d’urbanització té com a objectiu la creació d’un espai públic per a vianants entre les noves edificacions de Tricéfalo-Vallehermoso i l’edifici del Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona.
Aquest espai pretén facilitar la comunicació entre els barris del Born i la Barceloneta.
El projecte proposa, dins de l’àmbit de Fase 2, la pavimentació de tota la zona amb un únic material en tot el conjunt a base de peces prefabricades de formigó de diferent especejament i trencament de junta. En la zona de la baixada al Fossat es fa un tractament diferenciat amb pedra natural (peça de basalt negre) per qualificar i posar en relleu el recinte arqueològic configurat per el Baluard del migdia, la Muralla i la Contraescarpa. La proposta en el seu conjunt genera una continuïtat de recorreguts a l’entorn de l’edifici del PMHB i l’estació de França, que enllaça amb la Fase 1 ja executada.

Entre l’edifici de PMHB i l’Estació de França es proposa una zona d’estada i d’arbrat amb plantació extensiva amb un paviment sobre base drenant per garantir la màxima permeabilitat i drenatge del subsòl i afavorir en aquest àmbit el millor comportament del subsòl pel creixement de l’arbrat. En el límit amb l’edificació del PMHB es proposa el mateix paviment amb dimensions diferents i sobre llosa de formigó.

A la zona del Baluard es posa en valor les restes arqueològiques. Es fa una baixada al Fossat (d’accés restringit) , fins a la cota + 2,02, amb un paviment de basalt en la rampa d’accés i de matxaca basàltica com a paviment drenant que permet resoldre el drenatge natural de tot el Fossat i donar un tractament unitari al conjunt. L’àmbit del fossat queda delimitat per una part del Baluard del Migdia, la contraescarpa, el límit de l’aparcament de la promoció Tricéfalo-Vallehermoso, i la pròpia baixada al recinte des del carrer Ocata.
Al límit entre la Fase 1 i la Fase 2 s’enderroca la tanca provisional executada durant la fase 1 del projecte d’urbanització, donant d’aquesta manera continuïtat a l’espai públic. Aquesta tanca consta d’un sòcol d’uns 80cm d’alt de bloc de formigó on es recolzen uns postes i malla d’acer. El nou límit es resol amb una barana de protecció que delimita tot el perímetre del Baluard i que genera un límit-balcó sobre tot el recinte arqueològic. El recinte arqueològic és tractat com un àmbit d’especial interès en el qual es proposa una il.luminació específica, complementària i de caràcter ornamental que tindrà un funcionament independent de la resta de l’enllumenat públic.

Author: Conxita Balcells i Blesa

Authors

How to get there

On the Map

Constellation