Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Marcos Catalán Alucha

Memory

Graduat en Disseny per l'Escola Elisava (Barcelona 1997). Després de col·laborar en diferents despatxos d'arquitectura, el 2006 funda "Marc Català, Studio" desenvolupant projectes integrals d'arquitectura, interiorisme i disseny de producte. A l'estudi els treballs s'afronten de manera precisa, rigorosa i racional amb l'objecte de millorar la vivència dels llocs en que s'intervé. En l'actualitat compagina la pràctica professional amb l'activitat docent, impartint classes en diferents màsters de Disseny d'Interiors a Elisava, a més de professor convidat a la Universitat d'Arquitectura i Disseny CEDIM de Monterrey, Mèxic. Les obres de l'estudi han estat guardonades en diverses ocasions amb el premi FAD de l'Opinió, en la categoria d'interiorisme. Primer Premi a la Biennal d'Arquitectura de l'Vallès 2007 (Al costat de BAAS Arquitectura). Diversos anys Finalistes en els "Premis Saloni", en els "Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona" i "Premis FAD".

Author: Marcos Catalán Studio

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. MJ House

  Marcos Catalán Alucha, Sergi Serrat Guillen

  MJ House

  L'habitatge reinterpreta de forma contemporània algunes de les característiques de la casa mediterrània tradicional: el porxo, el pati, la fusta, la ceràmica, el color blanc... S'aprofita la topografia del lloc per resoldre la secció del projecte. Tot l'habitatge es desenvolupa en planta baixa i descendeix una planta per adaptar-se a les condicions del carrer més baixa formalitzant la presència de l'aparcament sense necessitar excessius moviments de terra. En planta baixa la casa s'organitza al voltant d'un pati central que queda enfrontat a l'entrada principal de l'habitatge. La zona dels fills, poc presents en la casa, queda separada mitjançant un tancament de wengué que funciona com una barrera virtual i fa que la casa es faci "més petita" i no es faci tan evident la seva absència. La resta del programa es desenvolupa prop del jardí, en una seqüència de cuina-menjador, estar, dormitori, tots oberts al porxo i potenciant al màxim les diagonals interiors de la casa. Exteriorment la casa és un volum simple de color blanc que contrasta amb el verd dels pins de la parcel.la. Unes lames de pi tamisen la llum de tarda sobre les habitacions dels fills. A dins, en canvi, les textures enriqueixen la llum que prové del pati interior i del porxo. L'obra vista recorre els tancaments llargs de la casa i els mobles de wengué organitzen la planta al voltant. La xemeneia de maó, emergeix per sobre del volum i fixa la casa sobre el paisatge.
 2. CP House

  BAAS Arquitectura, Jordi Badia i Rodríguez, Marcos Catalán Alucha

  CP House

  Reforma d’un entresòl a Barcelona. L’altura dels edificis i les fulles dels arbres deixen passar una llum massa pàl·lida i freda, molt similar a la dels països nòrdics. En aquests països l’ús de la fusta i les veles busquen construir un espai domèstic més càlid. Fusta a terra i al sostre. Com un gelat de tall. Utilitzar la calidesa natural de la fusta clara per modificar la percepció de la llum per rebot, de la mateixa manera que les pantalles d’un llum fan que la llum d’una bombeta sigui molt més càlida i agradable. Villa Mairea d’Alvar Aalto ens va mostrar el camí. Quedar un pas enrere. La convicció que aquest tipus d’intervencions han de cedir protagonisme als seus habitants, al mobiliari i a les seves possessions, que aniran creixent amb el pas del temps, ens aconsella treballar amb el mínim de recursos possibles. És per això que el projecte es construeix amb només dos materials: la fusta d’auró i el color blanc. En alguns punts, les portes o l’aplacat de fusta de les parets enllacen amb el paviment i el revestiment de fusta del sostre, embolicant així l’interior amb un gest que pretén ser una abraçada afectuós i protector.
 3. House 13

  Marcos Catalán Studio, Marcos Catalán Alucha

  House 13

  Un àtic a Barcelona Com aconseguir construir un nou paisatge domèstic que no recordi en absolut a la preexistència? Com modificar un esquema rígid i caduc d’estances mínimes connectades per un llarg corredor que no resol les necessitats de l’usuari i que no aprofita els avantatges i privilegis que ofereix un àtic a Barcelona? Com en una sastreria, es confecciona un vestit a mida que resol les necessitats particulars del nou usuari i potencia les qualitats del lloc. Després de l’enderrocament vam quedar condicionats per l’estructura, les instal·lacions i l’accés des de el nucli. S’implanta un esquema d’espais fluïts i oberts que assumeixen funcions múltiples i variables sempre connectades a l’exterior. Un Sanitrit ens ajuda a col·locar la sala d’estar i el dormitori en el lloc que els correspon: sala estar al Sur i dormitori a llevant, acabant de corregir la mala orientació solar de l’antiga distribució. Les altres peces de l’habitatge es relacionen amb aquests espais a través d’una membrana-gelosia que fa fluir o contenir el programa.
 4. FAD Award

  Finalist. Category: Interior Design

  FAD Award

  CP House

  BAAS Arquitectura, Jordi Badia i Rodríguez, Marcos Catalán Alucha

 5. FAD Award

  Finalist. Category: Interior Design

  FAD Award

  House 13

  Marcos Catalán Studio, Marcos Catalán Alucha

Societies