Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

* If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

The building is organized around a courtyard that links a sequence of intermediate spaces. On the ground floor, a portico open to the city anticipates the doorway of the building and filters the relationship between public space and the communal courtyard that acts as a small plaza for the community. Instead of entering each of the building’s hallways directly and independently from the outer façade, the four communication shafts are located in the four corners of the courtyard, so that all the inhabitants come together and meet in the courtyardplaza. On the typical floor, access to the dwellings is via the private terraces that make up the ring of outdoor spaces overlooking the courtyard. The building’s general floor plan is organized by means of a layout of communicating rooms. There are 114 spaces per floor, 543 in the building, of similar dimensions, that eliminate private and communal passageways to make full use of the surface area. The server spaces are arranged in the central ring while the rest of the rooms, of undifferentiated uses and size, approximate 13 m2, run along the façade, presenting themselves to different forms of occupation. Another terrace in the outer ring completes the spatial sequence, the row of spaces interconnected by large openings, permeable to air, sight and movement. The 85 dwellings are distributed in four groupings, with a total of 18 units per floor. Four or five homes are laid out around each nucleus, so that all typologies have cross ventilation and dual orientation. The homes consist of five or six modules, depending on whether they have two or three bedrooms. The inclusive, open-plan kitchen is located in the central room, acting as a distributor that replaces passages, while making domestic work visible and avoiding fixed gender roles. The size of the rooms, in addition to offering flexibility based on ambiguity of use and functional indeterminacy, allows an optimal structural space for the wooden structure. As this is social housing, to ensure economic viability the volume of wood required has been optimized to 0.24 m3 per square metre of built area.

Author: Peris+Toral Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

  1. 85 Social Housing Units in Cornellà

    Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    85 Social Housing Units in Cornellà

    The building is organized around a courtyard that links a sequence of intermediate spaces. On the ground floor, a portico open to the city anticipates the doorway of the building and filters the relationship between public space and the communal courtyard that acts as a small plaza for the community. Instead of entering each of the building’s hallways directly and independently from the outer façade, the four communication shafts are located in the four corners of the courtyard, so that all the inhabitants come together and meet in the courtyardplaza. On the typical floor, access to the dwellings is via the private terraces that make up the ring of outdoor spaces overlooking the courtyard. The building’s general floor plan is organized by means of a layout of communicating rooms. There are 114 spaces per floor, 543 in the building, of similar dimensions, that eliminate private and communal passageways to make full use of the surface area. The server spaces are arranged in the central ring while the rest of the rooms, of undifferentiated uses and size, approximate 13 m2, run along the façade, presenting themselves to different forms of occupation. Another terrace in the outer ring completes the spatial sequence, the row of spaces interconnected by large openings, permeable to air, sight and movement. The 85 dwellings are distributed in four groupings, with a total of 18 units per floor. Four or five homes are laid out around each nucleus, so that all typologies have cross ventilation and dual orientation. The homes consist of five or six modules, depending on whether they have two or three bedrooms. The inclusive, open-plan kitchen is located in the central room, acting as a distributor that replaces passages, while making domestic work visible and avoiding fixed gender roles. The size of the rooms, in addition to offering flexibility based on ambiguity of use and functional indeterminacy, allows an optimal structural space for the wooden structure. As this is social housing, to ensure economic viability the volume of wood required has been optimized to 0.24 m3 per square metre of built area.
  2. FAD Award

    Award-Winner / Winner (opinion). Category: Architecture

    FAD Award

    85 Social Housing Units in Cornellà

    Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

Audiovisual

  • Finalista Arquitectura Premis FAD 2021-Habitatges socials a Cornellà

    0:45

    Finalista Arquitectura Premis FAD 2021-Habitatges socials a Cornellà