Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Collaborators:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

External Collaborators:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Detail:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Memory

Marta Peris es titula a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona el 1998. El 2005 funda a Barcelona, juntament amb José Manuel Toral, l’estudi peris+toral.arquitectes. Des de 2016 és doctora arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya amb la tesi “La casa japonesa a través del cine de Yasujiro Ozu”.

En l’àmbit docent, Marta Peris exerceix des de 2002 com a professora de Projectes a l’Escola d’Arquitectura Superior de Barcelona, en el curs monogràfic d’habitatge, i ha sigut convidada com a conferenciant a l’Accademia di Archittetura di Mendrisio, Suïssa 2012, i com a professora convidada a Curitiba, Brasil 2010.

En el camp teòric, ha publicat un assaig fruit de la seva tesi doctoral sota el títol “La casa de Ozu” el 2019, i ha escrit articles en publicacions nacionals: “La habitación de OZU” publicat a la revista DC Papers 21 el 2011; “La otra puerta de Venecia” publicat a la revista DPA 27 Matt-Building el 2011; “Lluís Nadal. Variaciones sobre el habitar” publicat a la revista del COAM núm.358 el 2009; “La estación de autobuses de Tarragona” article del llibre Lluís Nadal. L’ofici de l’arquitecte, publicat per el COAC el 2014 i “Vaciar la casa” article del llibre ARQ. CAT publicat per el COAC el 2008, entre d’altres.

El seu treball ha sigut publicat en nombroses revistes nacionals i internacionals i ha sigut reconegut per diferents premis com Sortlisted EU MIES AWARD 2017, Premi EMPORIA d’arquitectura efímera 2017, Finalista ARCHITIZER AWARD 2017, Premi CIUTAT DE BARCELONA, ARQUITECTURA I URBANISME del curs d’arquitectes de capçalera el 2015, Menció Premi CONSTRUMAT 2015, Premi AJAC Joves Arquitectes 2010, Finalista Premi FAD 2009, Finalista Premi SALONI ARQUITECTURA 2009, Premi AVS CATALUNYA Front Fluvià Santa Coloma de Gramenet 2008, Premi COAVN 2003 i Premi UIA 1996, entre d’altres.

Works (6)

On the Map

Awarded
Cataloged
Disappeared
All works

Constellation

Chronology (11)

  1. 36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

    Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

    As a result of a public tender, a building which will consists of 36 rental homes destined for young people is built. The project is organised in two pieces that rest on the same base and that are connected by a wall that gives unity to the complex, while separating the public space from the private. Thanks to a mechanism of small setbacks, the proximity between buildings is nuanced and the point of greatest tension of the whole is extended. The volume was emptied with the removal of the house facing north of the top floor and the creation of access porches on the ground floor. The type of plant groups four homes per landing of 40m2 of surface each. All homes enjoy double orientation and cross ventilation. The house is organised from a central core that brings together the server spaces, thus causing a double circulation that allows the space to be perceived as unlimited so that it never goes back. Room and living room are read as a continuous and flexible space.
  2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Award-Winner / Winner. Category: Edificis d’Ús Residencial de Promoció Pública
    36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

  3. Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

    Peris+Toral Arquitectes, Izaskun González, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

    The temporary building is part of the temporary urbanisation of Les Glòries Square. It is a pedestrian shade-house, its program is an information space, an exhibition area and a bicycle rental point. The ephemeral condition of the temporary building, which can be dismantled and reused, determines the choice of the structural system: a scaffolding capable of minimising its footprint in the territory and a materiality according to the context of the works. The linear piece consists of a triple envelope: a waterproof and translucent polycarbonate skin, a shading mesh and a protective metal mesh. The overlap of the three blurs the outline of the building-passage to blend in with the environment, being permeable to step, gaze and air. During the day, depending on the position of the sun, transparencies, shadows and reflections achieve a changing perception of the building from both inside and outside.
  4. Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

    Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

    On an interurban scale, the project seeks to enhance the continuity of the green axis that joins different parks and squares. On a local scale, the aim is to articulate the routes that converge on the site and create a children's play area. The proposal connects the pre-existing pedestrian crossings, looking for the shortest route with sufficient development to achieve practicable slopes without architectural barriers. The topography is modified to generate two dunes of grass, carpeted and bushy, that isolate them from traffic and a gentle depression that limits children's games. The topographic jump is used as a bench and removes the fences that separate children from adults, without giving up the feeling of protection. The yellow rubber dune and the bench turn the topography into a game and suggest to the child a limit of action. The games are collective to enhance participation over individual play, and transparent to facilitate the adult's visual control in distance.
  5. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Shortlisted. Category: Intervencions Parcials. Inclou Intervencions Interiors i Exteriors, Efímeres o Permanents
    Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

  6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Shortlisted. Category: Intervencions Paisatgístiques i Ordenació d’Espais Urbans
    Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

  7. Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

    Bonell i Gil Arquitectes, Peris+Toral Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

    The priority of the project is to make the differentiated operation of the spaces of the building and their fit in the particular urban volume of the environment compatible. In a broad view of the territory, the relevance of the plot to 22@ requires the construction of a building for the 21st century Barcelona, in an area of the city that changes the traditional volume of the Eixample. In a closer look, the building will be part of an attic in which the formal prominence of the Agbar tower is imposed and the presence of two more buildings, the volumes of which, as in the neighbouring attic, are not continued on the Diagonal Avenue’s façade and are presented as detached buildings oriented on the sea-mountain axis. From a functional point of view, the building must assume the programmatic complexity, through a unitary building and accommodate three entities of different consideration (primary medical centre, social centre and sheltered housing), where the public or private character are issues to consider. We propose a unitary building, a mixture of different volumes. A two-storey plinth supported on the streets of Ciutat de Granada and Bolívia, contains the outbuildings for the primary medical centre and the social centre, and at the same time will support the three volumes for housing. Its distribution in the form of a fan is essential to solve the sun of the houses and to understand and complete the plot. Thus, the new building, despite its smaller size, is not only able to "rebalance" the prominence of the Agbar tower within the plot, but, through the sequence of voids and full, manages to establish a dialogue with the buildings of the neighbouring plot. The order of the façade continues to disappear, and a volumetric "new order" is imposed, permeable between the street and the interior of the block.
  8. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

    Shortlisted
    Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

  9. 54 Public Apartments in Bonpastor

    Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    54 Public Apartments in Bonpastor

    The block consists of five aggregation units, four of which have two dwellings per landing. The fifth aggregation unit of the front wall is made up of three houses per floor, to orient the rooms to the south and form a façade, instead of a front wall. The double-orientation house orients the day area to the views of the Besòs and the planned adjoining park, while the rooms are oriented to a more domestic street belonging to the new Bon Pastor planning. The arrangement of the bathroom nucleus in the centre of the ground plan allows circulation to be articulated around it, which not only makes the house appear larger, but also allows alternative paths. Thus, it is possible to reach the kitchen without going through the living room. The free-standing central piece allows a certain permeability of the ground plan, both to the air from cross ventilation and to the gaze, so that the nighttime and daytime areas are more interrelated with long views that cross the house from façade to façade. That same central position allows the typology on the ground floor to be symmetrical so that the living rooms are oriented, seeking privacy, towards the patios that the planning provides on the west façade. The double circulation loops are not only activated around the bathroom but also through the rooms. A pass-through terrace shared by the three rooms lengthens the walk through the house, minimising airtight spaces. The use of exposed brick, as a materiality determined by the planning, is an opportunity to introduce lattices that allow texturing the base of the building and naturally ventilate the parking lot and the stairs. On the ground floor, a chamber unfolds the enclosing wall of the patios and the façade of the rooms, where it alternates with a terrace that allows not only the natural ventilation of the parking lot, but also generates privacy, as a filter between the street and the house. The metal balcony system offers a support structure capable of incorporating metal meshes that allow the growth of vegetation such as sunscreen, clothes lines and textiles.
  10. 85 Social Housing Units in Cornellà

    Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

    85 Social Housing Units in Cornellà

    The building is organized around a courtyard that links a sequence of intermediate spaces. On the ground floor, a portico open to the city anticipates the doorway of the building and filters the relationship between public space and the communal courtyard that acts as a small plaza for the community. Instead of entering each of the building’s hallways directly and independently from the outer façade, the four communication shafts are located in the four corners of the courtyard, so that all the inhabitants come together and meet in the courtyardplaza. On the typical floor, access to the dwellings is via the private terraces that make up the ring of outdoor spaces overlooking the courtyard. The building’s general floor plan is organized by means of a layout of communicating rooms. There are 114 spaces per floor, 543 in the building, of similar dimensions, that eliminate private and communal passageways to make full use of the surface area. The server spaces are arranged in the central ring while the rest of the rooms, of undifferentiated uses and size, approximate 13 m2, run along the façade, presenting themselves to different forms of occupation. Another terrace in the outer ring completes the spatial sequence, the row of spaces interconnected by large openings, permeable to air, sight and movement. The 85 dwellings are distributed in four groupings, with a total of 18 units per floor. Four or five homes are laid out around each nucleus, so that all typologies have cross ventilation and dual orientation. The homes consist of five or six modules, depending on whether they have two or three bedrooms. The inclusive, open-plan kitchen is located in the central room, acting as a distributor that replaces passages, while making domestic work visible and avoiding fixed gender roles. The size of the rooms, in addition to offering flexibility based on ambiguity of use and functional indeterminacy, allows an optimal structural space for the wooden structure. As this is social housing, to ensure economic viability the volume of wood required has been optimized to 0.24 m3 per square metre of built area.
  11. FAD Award

    Award-Winner / Winner (opinion). Category: Architecture
    85 Social Housing Units in Cornellà

Bibliography

Routes & Notes (1)

Societies

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!