Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

 • Peris+Toral Arquitectes

Memory

peris+toral.arquitectes és un despatx d’arquitectura amb seu a Barcelona, l’obra construïda del qual es concentra en l’àmbit de l’habitatge públic col·lectiu i l’espai urbà. Marta Peris i José Toral, aborden l’arquitectura sota una línia de pensament que situa l’individu com a centre de l’acció i a l’arquitecte com agent social capaç de replantejar els estàndards de l’habitatge per respondre a les necessitats emergents que la transformació de la societat provoca en les formes d’habitar. Ambdós desenvolupen una investigació continuada que té com a eix de reflexió l’habitar i es retroalimenta de tres àmbits ja que combinen la pràctica professional amb la docent, com a professors de projectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura on es van formar. I en l’àmbit acadèmic, Marta Peris va llegir la seva tesis doctoral “La casa japonesa a través del cine de Yasujiro Ozu” el 2016, publicada sota el títol “La casa de Ozu” el 2019. Les seves obres han estat publicades en llibres i revistes especialitzades tant nacionals com internacionals; i exposades en el Pavelló Espanyol de la Bienal de Venecia 2000 i UNFINISHED 2016; en l’Exposició d’arquitectura catalana 2009-2009 a la Cité de l’architecture & du patrimonoine París 2009; en UIA Tokio 2011 i forma part del Cities Connection Project Export Barcelona que ha exposat a Mendrisio 2013, Ginebra 2014, Zurich 2016 i Brussel·les 2018. En l’àmbit teòric, l’estudi ha publicat articles tant en llibres com en revistes entre les que destaquen Arquitectura COAM, Ed.Fundamentos i DC Papers. El seu treball ha sigut reconegut per diferents premis com Shortlisted EU MIES AWARD 2017, Premi EMPORIA d'arquitectura efímera 2017, Finalista ARCHITIZER AWARD 2017, Premi AJAC Joves Arquitectes 2010, Finalista Premi FAD 2009, Finalista Premi Saloni d’Arquitectura 2009, Menció Premi Construmat 2015, Premi COAVN i Premi UIA 96, entre d’altres.

Works

On the Map

Constellation

Cronology

 1. 36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

  Es tracta d'un edifici de 36 habitatges de lloguer per joves, fruit de un concurs públic. El projecte s’organitza en dues peces que recolzen sobre un mateix basament i connectades mitjançant un mur que dóna unitat al conjunt al mateix temps que separa l’espai públic del privat. Gràcies a un mecanisme de petites reculades queda matisada la proximitat entre edificis i s’amplia el punt de major tensió del conjunt. Es buida volumetria amb l’eliminació de l’habitatge orientat a nord de l’ultima planta i amb la creació de porxos d’accés a la planta baixa. La planta tipus agrupa quatre habitatges per replà de 40m2 de superfície cadascuna. Tots els habitatges gaudeixen de doble orientació i ventilació creuada. La casa s'organitza a partir d’un nucli central que aglutina els espais servidors, amb això es provoca una doble circulació que permet percebre l’espai com a il·limitat de manera que no es torna mai enrere. Habitació i sala d’estar es llegeixen com un espai continu i flexible.
 2. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  36 Social Housing Units for Young People in Can Caralleu

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 3. Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

  A escala interurbana, el projecte busca potenciar la continuïtat de l’eix verd que uneix diferents parcs i places. A escala local, l’objectiu és articular els recorreguts que conflueixen en el lloc i crear una àrea de jocs infantils.La proposta connecta els passos de vianants preexistents, buscant el recorregut més curt amb el desenvolupament suficient per aconseguir pendents practicables sense barreres arquitectòniques.Es modifica la topografia per generar dues dunes de gespa, entapissades i arbustives que aïllen del tràfic i una suau depressió que acota els jocs infantils. El salt topogràfic s’aprofita com a banc i elimina les tanques que segreguen als nens dels adults, sense renunciar a la sensació de protecció. La duna de cautxú groc i el banc converteixen la topografia en joc i suggereixen al nen un límit d’acció.Els jocs són col·lectius per potenciar la participació davant al joc individual, i transparents per facilitar a l’adult el control visual a distància.
 4. Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

  Peris+Toral Arquitectes, Izaskun González, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

  L’edifici temporal forma part de la urbanització provisional de la plaça de les Glòries. Es tracta d’un umbracle per als vianants, el seu programa és un espai d’informació, una zona d’exposició i un punt de lloguer de bicicletes. La condició efímera de l’edifici provisional, desmuntable i reutilitzable, determina l’elecció del sistema estructural: una bastida capaç de minimitzar la seva petjada en el territori i una materialitat d’acord amb el context de les obres. La peça lineal consta d’una triple envolvent: una pell impermeable i translúcida de policarbonat, una malla d’ombreig i una malla metàl·lica de protecció. La superposició de les tres difumina el contorn de l’edifici-passatge per fondre amb l’entorn, en ser permeable al pas, a la mirada i a l’aire. De dia, segons la posició del sol, les transparències, les ombres i els reflexos aconsegueixen tant des de d’interior com des de l’exterior una percepció canviant de l’edifici.
 5. Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

  Bonell i Gil Arquitectes, Peris+Toral Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

  Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

  El projecte té com a qüestió prioritària fer compatible el funcionament diferenciat dels espais de l’edifici i el seu encaix en la particular volumetria urbana del entorn. En una visió àmplia del territori, la pertinència de la parcel·la al 22@ imposa la construcció d’un edifici per la Barcelona del segle XXI, en una zona de la ciutat que canvia la volumetria tradicional de l’Eixample. En una visió més pròxima, l’edifici formarà part d’una mansana en la què s’imposa el protagonisme formal de la torre Agbar i la presència de dos edificacions més, els volums dels quals, com en la mansana veïna, no donen continuïtat a la façana de la Diagonal i es presenten com edificis aïllats orientats en el eix mar-muntanya. Des del punt de vista funcional, l’edifici ha d’assumir la complexitat programàtica, a través d’un edifici unitari i donar cabuda a tres entitats de diferent consideració (CAP, centre social i habitatges protegits), on el caràcter públic o privat són qüestions a tenir en compte. Proposem un edifici unitari, barreja de diferents volums. Un sòcol de dues alçades recolzat en els carrers Ciutat de Granada i Bolívia, conté les dependències destinades a CAP i Casal de barri i al mateix temps sostindrà els tres volums destinats a habitatges. La seva distribució en forma de ventall és fonamental per a resoldre l'assolellament dels habitatges i per a entendre i completar la parcel·la. És així com el nou edifici, tot i la seva menor dimensió, no tan sols és capaç de "reequilibrar" el protagonisme de la torre Agbar dins la parcel·la, sinó que, a través de la seqüència de buits i plens, aconsegueix establir un diàleg amb els edificis de la parcel·la veïna. L’ordre de la façana continua desapareix i s’imposa un "nou ordre" volumètric, permeable entre el carrer i l’interior d’illa.
 6. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Urban Development of Green Spaces on Verdi Mònaco Streets

  Peris+Toral Arquitectes, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 7. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Provisional Tourist Information Point in Plaça de les Glòries

  Peris+Toral Arquitectes, Izaskun González, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

 8. Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Shortlisted

  Mostres d'Arquitectura (Barcelona)

  Ciutat de Granada-Bolívia Housing for the Elderly, Social Centre and Primary Healthcare Centre

  Bonell i Gil Arquitectes, Peris+Toral Arquitectes, Esteve Bonell i Costa, Josep Maria Gil i Guitart, Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández

Bibliography

Authors