Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Project by:

Created by:

Directors:

2019-2023 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2023 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2023 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

En una franja d’ocupació no prevista originalment, les conveniències programàtiques dels espais politècnics s’expandeixen en una relació problemàtica amb un vial perimetral
i amb els nivells dels edificis principals (P-1 i P-2). El projecte s’encaixa en aquests condicionants amb modèstia i pulcritud; s’ordena amb un eix ampli i ben dimensionat, d’accessos extrems que el vinculen amb aquells nivells; excava uns patis que qualifiquen la llum i l’ambient serè de l’aulari inferior, i delinea un cos llarg de despatxos que emergeix rítmic i seriat per damunt de la coberta, finalment una cinquena façana del conjunt.

Author: Josep Maria Birulés i Bertran

Source: Guia d'arquitectura de Girona, àrea urbana : Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix / Josep Maria Birulés ; fotografies de Joan del Pozo.

L’edifici es situa en un solar deprimit respecte el vial perimetral del campus per la seva banda nord, situat al darrera de l’edifici politècnic P-1. Podríem definir aquest espai original com un darrere poc qualificat. L’edifici projectat es proposa redefinir i qualificar aquest límit, i convertir aquesta “bossa” deprimida de terreny en un punt d’accés i d’intercomunicació en aquest entorn immediat del campus. L’edifici té bàsicament dues plantes: Una planta baixa que connecta amb l’edifici P1 i que acull tot el programa docent d’aules, i de gestió del centre. Aquesta planta està conformada com un sistema modular d’aules i patis organitzats al llarg d’un corredor central dimensionat per permetre una correcta utilització com a zona de trànsit i també de trobades.

L’organització dels espais docents al voltant d’un seguit de patis permet: un millor control de les visuals internes, una bona il·luminació i ventilació, un aprofitament de les millors orientacions, una bona comunicació amb els diversos elements de l’entorn i un tractament més domèstic de l’edifici. En els dos extrems d’aquest llarg passadís hem situat els nuclis de comunicació vertical que connecten amb la planta superior situada al mateix nivell que la plaça aparcament de l’edifici P-2. D’aquesta manera aquest edifici queda perfectament connectat i articulat amb els dos nivells principals del campus en aquest punt. La planta segona de l’edifici és un cos llarg plegat en forma de L, on es disposen tots els espais departamentals i de recerca, independitzats funcionalment del flux d’alumnes de la planta baixa.

L’adequació del projecte a criteris d’eficiència energètica i mediambientals s’aborda desde diversos aspectes:
Pel que fa a l’Aigua s’afronta des de diversos punts: instal·lant una xarxa de sanejament que separi les aigües pluvials de les residuals, instal·lant sistemes d’economització d’aigua a tots els punts de sortida tipus lavabos, dutxes, cuines. Les cisternes dels vàters disposen de sistemes de doble descàrrega per tal de reduir el consum d’aigua.
Els aspectes d’Energia es tracten buscant la millor orientació de les peces de les aules, tot generant un seguit de patis per tal d’aconseguir il·luminar els espais interns, tot generant una ventilació creuada. Tots els vidres són dobles i compleixen amb el coeficient mitjà de transmissió tèrmica demanat. L’enllumenat disposa de detectors de presència als espais comunitaris d’accés i làmpades de baix consum.
Pel que fa als Materials i Sistemes Constructius, a grans trets l’edifici s’explica com una base massissa formada per mur de formigó que defineixen el teixit d’aules i patis, sobre els que descansen el cos lineal de despatxos. Es tracta d’una construcció simple i seriada. Majoritàriament s’ha utilitzat materials no contaminants, pintures i coles sense components tòxics i cables lliures d’halògens i metalls pesats.

Author: Conxita Balcells i Blesa

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Related Works (8)

Set Campus Universitari de Montilivi de la UdG