Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

Memory

The commission consists of the renovation of an 80m2 commercial premises with two floors located on the ground floor of a 20th century building, located in a square between the centre of the old city and the Barcelona network (Eixample). The new premises will be used as a sandwich bar open from 9 am to midnight where you can have breakfast, fast food or even cocktails, linking the character of fast food to the dynamism that surrounds the area; several office buildings, two subway stations, main avenues, etc.

We understand the project as an opportunity to recover what we consider essential in the premises: the triangular geometry of the space, the generous original height of the premises and its character. Regarding this last point, the establishment functioned during the 40s as ambiguous, being the former bar of the theatre which is still located on the other side of the square. Although the theatre and the bar are no longer linked in functional terms, we propose to establish a link between the two through the materiality of the bar. The intensification of material memory is not at all nostalgic or romantic, but an unprejudiced and integrative attitude was chosen that instead of discriminating between different things, it opted for the integration of both; in this way, certain layers of a past (octagonal concrete columns) were updated that coexist with other added layers, in a face-to-face relationship, echoing two fundamental issues: the old theatre, using mirrors, lights or the carpeted ceiling and the old sandwich shops of Barcelona, with the use of marble.

The bar is located on the ground floor, where the materials have been defined following a stratification of 3 strips in order to increase the perception of the height of the premises; marble on the floor, wooden boards and mirrors on the walls and black carpet on the ceiling. In the basement, where the toilets and storage are located, the existing walls have been directly and simply painted blue in order to balance the investment on the ground floor.

The process was extremely fast (three months in total) and with strong financial constraints, so we opted for a clear and determined strategy: DIY. This has allowed them to operate in an open sequence of action-reaction, where errors and modifications in the work are understood as added value. We are interested in a hybrid technique capable of treating local materials and techniques close to the craft tradition with materials and industrial techniques from other origins.

Author: Flexo Arquitectura

Authors

How to get there

On the Map

Constellation