Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors of the COAC Digital Archive

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Design & Development:

Nubilum Edittio

In Pictures

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

  • S-T House

Memory

La casa se situa en un barri perifèric caracteritzat per un paisatge de patis, solars buits i mitgeres a la vista. L’amplària del solar és de 13,50 metres, el doble de l’habitual a la zona, la qual cosa permet construir-hi dues crugies. El projecte opta per traslladar el programa habitual d’un habitatge a la planta primera, mantenint la relació dels dormitoris amb l’espai exterior. Es desplaça una de les crugies cap a l’interior del solar, tot creant nous patis a la banda de la façana. La coberta és formada per dues bandes de coure que s’ondulen de façana a façana fins a formar el tancament, afavorint l’aprofitament de les golfes com un espai continu. El resultat és un habitatge ple d’intersticis i racons, on cada espai té com a mínim dos camins per arribar-hi i un àmbit d’expansió propi. La casa comparteix el jardí interior amb dues cases més, i la façana sud queda afrontada amb la casa de l’altre costat del carrer, a sis metres de distància.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

A un barri de la perifèria de Terrassa, a l’altre banda de la riera, on la majoria de les cases són autoconstruïdes (como ho és en part aquesta), de tipus i mides diverses, esquitxat de solars i patis, caravanes en depòsit, magatzems... on s’ofereix un paisatge discontinu en el que predominen las parets mitgeres. Es prenen quatre decisions principals: - 1 Traslladar la planta baixa d’un programa convencional al nivell de la planta primera, permetent que habitacions i estances participin dels espais exteriors. - 2 Decalar els dos volums, generant patis tancats que controlen les vistes des de i cap a la casa - 3 Solucionar el requeriment de la coberta inclinada i la golfa estenent dos panys de coure que es corben i onden per a recollir l’espai sota coberta, penjant per la part posterior fins a tancar la façana nord del volum de dormitoris. - 4 Destinar la part principal del baix pressupost a l’estructura i a la coberta, estalviant en la resta: façanes d’estuc de Portland o Betonite i acabats executats pel propietari al llarg d'un dilatat període. Amb la deformació i la fragmentació de l’envolupant, apareixen a l’interior intersticis, residus i racons, “l’anti-loft”. Cada espai té almenys dos camins per a arribar a ell i es relaciona amb un àmbit d’expansió propi: el dormitori de la parella amb l’estudi (cap a la sala d'estar), la sala de jocs amb el pati sud, el dormitori dels fills amb l’altell, la cuina amb la zona per a menjar i el pati o la sala d'estar amb els patis a nord i a sud.

Author: AldayJover Arquitectura y Paisaje

En un barri de la perifèria de Terrassa, a l'altra banda de la riera, en el qual la majoria de les cases són autoconstruïdes (com ho és en part aquesta), de tipus i grandàries diverses, esquitxades de solars i patis, caravanes en dipòsit , magatzems ..., el que ofereix un paisatge discontinu en el qual predominen les parets mitgeres. Solar d'una amplada de 13.5 metres, el doble del que és habitual a Terrassa, on construir planta baixa, planta pis i sota coberta, per a una parella jove amb dos fills. Comparteix jardí a l'interior d'illa amb dues cases de la família i enfronta la seva façana sud a una casa de "cavity wall" local, a l'altre costat d'un carrer de sis metres. En aquest context, la casa crea espais exteriors propis i adopta els colors grisos i rogencs del seu entorn i de les pròpies cases de mare i germana: façanes d'acabat sense pintar, cobertes de teules o rajoles i mitgeres sense revestir. Quatre decisions principals: 1- Traslladar la planta baixa d'un programa convencional fins al nivell de la planta primera, permetent que habitacions i estances participin dels espais exteriors 2- Decalar els dos volums, generant patis tancats que controlen les vistes des de i cap a la casa 3- Resoldre el requeriment de la coberta inclinada i les golfes estenent dos llenços de coure que es corben i s'ondulen per recollir l'espai sota coberta, penjant per la part posterior fins a tancar la façana nord del volum de dormitoris 4- Destinar la part principal de l'escàs pressupost a l'estructura i a la coberta, estalviant a la resta: façanes d'estuc de Portland o Betonite i acabats executats pel mateix propietari al llarg d'un dilatat període Amb la deformació i la fragmentació de l'exterior, apareixen a l'interior intersticis, residus i racons: el "anti-loft". Cada espai té almenys dos camins per arribar-hi i es relaciona amb un àmbit d'expansió propi: el dormitori de la parella amb l'estudi (cap al estar), la sala de jocs amb el pati sud, el dormitori dels fills amb l'altell, la cuina amb la zona de menjar i el pati, l'estar amb els patis a nord i a sud. El tancament entre la sala i el pati sud es forma mitjançant vidres fixos i panells opacs corredissos. El que es desplaça són, doncs, les parets. Una segona banda de guies permet penjar a l'estiu, de moment, cortinetes de vímet i lonetes, i en el futur, porticons més sòlids. L'estructura metàl·lica i el tauler de DM queden vistos a l'interior, les fusteries exteriors són de fusta cuperitzada i durant algun temps els patis i el jardí estaran coberts amb còdols. La casa, un cop tancada pel contractista i els seus gremis, va sent completada poc a poc en instal·lacions, pintura i altres acabats pels seus habitants, ja instal·lats en ella.

Author: AldayJover Arquitectura y Paisaje

Authors

On the Map