Intro

About

In this first stage, the catalogue focuses on the modern and contemporary architecture designed and built between 1832 –year of construction of the first industrial chimney in Barcelona that we establish as the beginning of modernity– until today.

The project is born to make the architecture more accessible both to professionals and to the citizens through a website that is going to be updated and extended. Contemporary works of greater general interest will be incorporated, always with a necessary historical perspective, while gradually adding works from our past, with the ambitious objective of understanding a greater documented period.

The collection feeds from multiple sources, mainly from the generosity of architectural and photographic studios, as well as the large amount of excellent historical and reference editorial projects, such as architectural guides, magazines, monographs and other publications. It also takes into consideration all the reference sources from the various branches and associated entities with the COAC and other collaborating entities related to the architectural and design fields, in its maximum spectrum.

Special mention should be made of the incorporation of vast documentation from the COAC Historical Archive which, thanks to its documental richness, provides a large amount of valuable –and in some cases unpublished– graphic documentation.

The rigour and criteria for selection of the works has been stablished by a Documental Commission, formed by the COAC’s Culture Spokesperson, the director of the COAC Historical Archive, the directors of the COAC Digital Archive, and professionals and other external experts from all the territorial sections that look after to offer a transversal view of the current and past architectural landscape around the territory.

The determination of this project is to become the largest digital collection about Catalan architecture; a key tool of exemplar information and documentation about architecture, which turns into a local and international referent, for the way to explain and show the architectural heritage of a territory.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

About us

Architects' Association of Catalonia:

Àrea de Cultura

Directors:

2019-2022 Aureli Mora i Omar Ornaque

Documental Commission:

2019-2022 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

External Collaborators:

2019-2022 Lluis Andreu Sergi Ballester Helena Cepeda Maria Jesús Quintero

With the support of:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Collaborating Entities:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Arxiu Mas

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

Design & Development:

edittio Nubilum
Suggestions

Suggestion box

Request the image

We kindly invite you to help us improve the dissemination of Catalan architecture through this space. Here you can propose works and provide or amend information on authors, photographers and their work, along with adding comments. The Documentary Commission will analyze all data. Please do only fill in the fields you deem necessary to add or amend the information.

The Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya is one of the most important documentation centers in Europe, which houses the professional collections of more than 180 architects whose work is fundamental to understanding the history of Catalan architecture. By filling this form, you can request digital copies of the documents for which the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya manages the exploitation of the author's rights, as well as those in the public domain. Once the application has been made, the Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya will send you an approximate budget, which varies in terms of each use and purpose.

Image requested:

* If the memory has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments' .

Remove * If the photographs has known authorship or rights, cite them in the field above 'Comments'.
You can attach up to 5 files of up to 10 MB each.

How to get there

In Pictures

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

 • M&M Houses

Memory

El projecte ve suggerit per la naturalesa peculiar de l’encàrrec, dos habitatges amb programes diferents que comparteixen un mateix solar, boscós i en pendent. Totes dues cases segueixen unes mateixes pautes generals, independents de la particularitat de cada programa. S’emfasitza la cota zero, que determina clarament els usos de sota i els de sobre: a sota, els aparcaments, els tallers, els dipòsits d’aigua, amb accessos des dels extrems del solar. A sobre, cada programa desenvolupat amb independència en dos nivells. Com a element comú, la franja de bosc central, compartida per totes dues cases a través de dos porxos enfrontats. La casa M1 és per a una parella amb el seu fill petit. La casa M2 és per a un professor que passa llargues temporades fora de Barcelona i lloga una part de la casa a d’altres professors. Els materials i la disposició de les finestres evoquen deliberadament la iconografia arquetípica del món domèstic.

Author: Maurici Pla

Source: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

Estava aquella escultura de Joel Shapiro de 1974 (untitle).
Un perfil de bronze fosc simulant un terreny artificial en forma de L, cargolat per un dels extrems a la paret de la sala d’exposicions. Una peça de petites dimensions que explica la fascinació per les bases. Sobre aquell balcó volat, Shapiro situa una petita peça de ferro negre molt densa i pesada en relació a les seves dimensions que descriu la icona d’una casa amb les seves dues cobertes.
Un balcó suspès d’una paret, una primera construcció que explica com les taules serveixen per disposar coses sobre o sota d’elles.
Idees de la mateixa força expressiva les havíem trobat a la sèrie Salto al vacío de Ángeles Marcos (Puente, 1986).
Les cases m&m es van construir amb aquest mateix principi.

El projecte de les cases m & m, com les anomenem al despatx, es remunta a 1999 . Uns amics ens posen en contacte amb tres arqueòlegs, professors tots ells del Prehistòria de la Universitat de Bellaterra, que volien fer-se una casa. Portaven diversos anys vivint junts.
Des dels laboratoris de la Universitat on tenen els seus despatxos, veien la riera de Malena, un espai natural protegit, i, una mica més enllà, entre els pins, alguns habitatges d’una urbanització.

m&m ens demanaren que anéssim amb ells a visitar la zona. El projecte va començar amb l’elecció del solar. Des d’aquesta primera visita, i durant tot un any, el bosc es va anar convertint en el nostre refugi.
Teníem un encàrrec per a una gran casa però finalment vam decidir fer una casa en dos: una casa per què comparteixen un corredor vegetal de 10 m d’ample que es situa entre les dues i al qual miren els respectius balcons, un espai on el bosc de la riera, gairebé tant salvatge com ens el vam trobar el primer dia que visitarem el lloc, penetra en el solar. Un espai que s’ha convertit en la millor habitació.

Les dues cases es troben situades sobre sengles plataformes a manera de “taules” amb sostre. Aquestes plataformes proporcionen una cota zero que soluciona el fort pendent del solar. Sota les taules es troben els aparcaments, els tallers, els dipòsits d’aigua de pluja i un parell de sales parcialment enfonsades en el terreny. Aquestes sales, amb unes finestres baixes allargades, el proper hivern tindran les parets cobertes amb els matolls del sotabosc que puja des de la riera. Des de cada una d’aquestes finestres a ran de terra es podrà veure el bosc en una vista rasant i inusualment submergida en el terreny.
Sobre les plataformes es troben les cases. Ambdues tenen dues plantes d’alçada i un balcó que funciona com ho fan els corredors exteriors d’un vaixell, mirant-se l’un a l’altre.
Els tancaments són extremadament econòmics: maó vermell i fusteria d’alumini amb grans marcs de 12 centímetres que es mostren a l’exterior. Cada casa té desenvolupaments diferents en programa i superfície.

En m1 viurà una parella i el seu fill petit. Posteriorment s’ha afegit un gos.
Les peces principals són una sala al voltant de la cuina que és el cor de la casa, mirant cap el porxo d’entrada. La sala té un petit pavelló que funciona com un espai de lectura. La segona peça principal de la casa és l’estudi què es situa en la façana posterior mirant cap a la densitat de la riera. L’estudi està parcialment a doble alçada. Té una finestra allargada de 5 metres d’alt amb una porta que dona a un petit balcó.
La finestra té la mateixa proporció que els pins. Les branques mortes dels arbres que no hem sanejat poden tocar-se des del balcó.

m2 són diverses petites cases juntes.
El propietari viu llargues temporades fora del país, de manera que llogarà algunes parts de forma eventual a d’altres professors de la Universitat.
Cada una de les peces ha de ser independent. Els espais comuns són una cuina i una sala petita que dona al porxo d’entrada, i una sala més àmplia situada en el soterrani, entre els matolls del terreny.

Els materials són molt austers: maó de format 10x30x15, bloc de formigó envernissat, bancs correguts de formigó...
El terra és d’un terratzo groc intens que vam preparar especialment per la casa. El color contrasta amb la humitat del bosc exterior.
Una paret de cada casa, situada en els passadissos i que conté els armaris, està coberta de fusta.

El cost d’ambdues cases, tal com vam explicar al començar la feina, és equivalent al preu de qualsevol de les cases que existeixen pels voltants.

Author: Roldán+Berengué Arquitectes

Authors

How to get there

On the Map

Constellation

Cronology

 1. M&M Houses

  Roldán+Berengué Arquitectes, Mercè Berengué Iglesias, José Miguel Roldán i Andrade

  M&M Houses

  El projecte ve suggerit per la naturalesa peculiar de l’encàrrec, dos habitatges amb programes diferents que comparteixen un mateix solar, boscós i en pendent. Totes dues cases segueixen unes mateixes pautes generals, independents de la particularitat de cada programa. S’emfasitza la cota zero, que determina clarament els usos de sota i els de sobre: a sota, els aparcaments, els tallers, els dipòsits d’aigua, amb accessos des dels extrems del solar. A sobre, cada programa desenvolupat amb independència en dos nivells. Com a element comú, la franja de bosc central, compartida per totes dues cases a través de dos porxos enfrontats. La casa M1 és per a una parella amb el seu fill petit. La casa M2 és per a un professor que passa llargues temporades fora de Barcelona i lloga una part de la casa a d’altres professors. Els materials i la disposició de les finestres evoquen deliberadament la iconografia arquetípica del món domèstic.
 2. FAD Award

  Award-Winner / Winner. Category: Architecture