Intro

Sobre el proyecto

En esta primera etapa, el catálogo se focaliza en la arquitectura moderna y contemporánea proyectada y construida entre el 1832 –año de edificación de la primera chimenea industrial de Barcelona que establecemos como el inicio de la modernidad– hasta la actualidad.

El proyecto nace con el objetivo de hacer más accesible la arquitectura tanto a los profesionales como al conjunto de la ciudadanía por medio de una web que se irá actualizando y ampliando mediante la incorporación de las obras contemporáneas de mayor interés general, siempre con una necesaria perspectiva histórica suficiente, a la vez que añadiendo gradualmente obras de nuestro pasado, con el ambicioso objetivo de comprender un mayor período documental.

El fondo se nutre de múltiples fuentes, principalmente de la generosidad de estudios de arquitectura y fotografía, a la vez que de gran cantidad de excelentes proyectos editoriales históricos y de referencia, como guías de arquitectura, revistas, monografías y otras publicaciones. Asimismo, tiene en consideración todas las fuentes de referencia de las diversas ramas y entidades asociadas al COAC y de otras entidades colaboradoras vinculadas con los ámbitos de la arquitectura y el diseño, en su máximo espectro.

Cabe mencionar especialmente la incorporación de vasta documentación procedente del Archivo Histórico del COAC que, gracias a su riqueza documental, aporta gran cantidad de valiosa –y en algunos casos inédita– documentación gráfica.

El rigor y el criterio de la selección de las obras incorporadas se establece por medio de una Comisión Documental, formada por el Vocal de Cultura del COAC, el director del Archivo Histórico del COAC, los directores del Archivo Digital del COAC y profesionales y otros expertos externos de todas las Demarcaciones que velan por ofrecer una visión transversal del panorama arquitectónico presente y pasado alrededor del territorio.

La voluntad de este proyecto es la de devenir el fondo digital más extenso sobre arquitectura catalana; una herramienta clave de información y documentación arquitectónica ejemplar que se convierta en un referente no solo local, sino internacional, en la forma de explicar y mostrar el patrimonio arquitectónico de un territorio.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directores del Archivo Digital del COAC

credits

Quiénes somos

Colegio de Arquitectos de Cataluña:

Àrea de Cultura

Directores:

2019-2020 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comisión Documental:

2019-2020 Ramon Faura Carolina B. Garcia Francesc Rafat Antoni López Daufí Joan Falgueras Anton Pàmies Mercè Bosch Josep Ferrando Fernando Marzá Aureli Mora Omar Ornaque

Colaboradores Externos:

2019-2020 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero

Entidades Colaboradoras:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

Diseño y Programación:

Nubilum Edittio

En Imágenes

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

  • Casa S-T

Memoria

La casa se situa en un barri perifèric caracteritzat per un paisatge de patis, solars buits i mitgeres a la vista. L’amplària del solar és de 13,50 metres, el doble de l’habitual a la zona, la qual cosa permet construir-hi dues crugies. El projecte opta per traslladar el programa habitual d’un habitatge a la planta primera, mantenint la relació dels dormitoris amb l’espai exterior. Es desplaça una de les crugies cap a l’interior del solar, tot creant nous patis a la banda de la façana. La coberta és formada per dues bandes de coure que s’ondulen de façana a façana fins a formar el tancament, afavorint l’aprofitament de les golfes com un espai continu. El resultat és un habitatge ple d’intersticis i racons, on cada espai té com a mínim dos camins per arribar-hi i un àmbit d’expansió propi. La casa comparteix el jardí interior amb dues cases més, i la façana sud queda afrontada amb la casa de l’altre costat del carrer, a sis metres de distància.

Autor: Maurici Pla

Fuente: Catalunya : guia d'arquitectura moderna, 1880-2007

A un barri de la perifèria de Terrassa, a l’altre banda de la riera, on la majoria de les cases són autoconstruïdes (como ho és en part aquesta), de tipus i mides diverses, esquitxat de solars i patis, caravanes en depòsit, magatzems... on s’ofereix un paisatge discontinu en el que predominen las parets mitgeres. Es prenen quatre decisions principals: - 1 Traslladar la planta baixa d’un programa convencional al nivell de la planta primera, permetent que habitacions i estances participin dels espais exteriors. - 2 Decalar els dos volums, generant patis tancats que controlen les vistes des de i cap a la casa - 3 Solucionar el requeriment de la coberta inclinada i la golfa estenent dos panys de coure que es corben i onden per a recollir l’espai sota coberta, penjant per la part posterior fins a tancar la façana nord del volum de dormitoris. - 4 Destinar la part principal del baix pressupost a l’estructura i a la coberta, estalviant en la resta: façanes d’estuc de Portland o Betonite i acabats executats pel propietari al llarg d'un dilatat període. Amb la deformació i la fragmentació de l’envolupant, apareixen a l’interior intersticis, residus i racons, “l’anti-loft”. Cada espai té almenys dos camins per a arribar a ell i es relaciona amb un àmbit d’expansió propi: el dormitori de la parella amb l’estudi (cap a la sala d'estar), la sala de jocs amb el pati sud, el dormitori dels fills amb l’altell, la cuina amb la zona per a menjar i el pati o la sala d'estar amb els patis a nord i a sud.

Autor: AldayJover Arquitectura y Paisaje

En un barri de la perifèria de Terrassa, a l'altra banda de la riera, en el qual la majoria de les cases són autoconstruïdes (com ho és en part aquesta), de tipus i grandàries diverses, esquitxades de solars i patis, caravanes en dipòsit , magatzems ..., el que ofereix un paisatge discontinu en el qual predominen les parets mitgeres. Solar d'una amplada de 13.5 metres, el doble del que és habitual a Terrassa, on construir planta baixa, planta pis i sota coberta, per a una parella jove amb dos fills. Comparteix jardí a l'interior d'illa amb dues cases de la família i enfronta la seva façana sud a una casa de "cavity wall" local, a l'altre costat d'un carrer de sis metres. En aquest context, la casa crea espais exteriors propis i adopta els colors grisos i rogencs del seu entorn i de les pròpies cases de mare i germana: façanes d'acabat sense pintar, cobertes de teules o rajoles i mitgeres sense revestir. Quatre decisions principals: 1- Traslladar la planta baixa d'un programa convencional fins al nivell de la planta primera, permetent que habitacions i estances participin dels espais exteriors 2- Decalar els dos volums, generant patis tancats que controlen les vistes des de i cap a la casa 3- Resoldre el requeriment de la coberta inclinada i les golfes estenent dos llenços de coure que es corben i s'ondulen per recollir l'espai sota coberta, penjant per la part posterior fins a tancar la façana nord del volum de dormitoris 4- Destinar la part principal de l'escàs pressupost a l'estructura i a la coberta, estalviant a la resta: façanes d'estuc de Portland o Betonite i acabats executats pel mateix propietari al llarg d'un dilatat període Amb la deformació i la fragmentació de l'exterior, apareixen a l'interior intersticis, residus i racons: el "anti-loft". Cada espai té almenys dos camins per arribar-hi i es relaciona amb un àmbit d'expansió propi: el dormitori de la parella amb l'estudi (cap al estar), la sala de jocs amb el pati sud, el dormitori dels fills amb l'altell, la cuina amb la zona de menjar i el pati, l'estar amb els patis a nord i a sud. El tancament entre la sala i el pati sud es forma mitjançant vidres fixos i panells opacs corredissos. El que es desplaça són, doncs, les parets. Una segona banda de guies permet penjar a l'estiu, de moment, cortinetes de vímet i lonetes, i en el futur, porticons més sòlids. L'estructura metàl·lica i el tauler de DM queden vistos a l'interior, les fusteries exteriors són de fusta cuperitzada i durant algun temps els patis i el jardí estaran coberts amb còdols. La casa, un cop tancada pel contractista i els seus gremis, va sent completada poc a poc en instal·lacions, pintura i altres acabats pels seus habitants, ja instal·lats en ella.

Autor: AldayJover Arquitectura y Paisaje

Autores

Sobre el Mapa